E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12935
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzteikums – rakstveidā, jāizmaksā alga un neizmantotā atvaļinājuma kompensācija

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2017
Evija

Labdien! Man darba devējs bez jebkāda iemesla pateica – rīt uz darbu nenāc! Un manā vietā jau otrā dienā bija pieņemts cits darbinieks. Kas darba devējam man jāizmaksā un kādā apmērā? Paldies!

A
atbild:
10. oktobrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūs neesat norādījusi, kādas ir Jūsu darba tiesiskās attiecības – vai ir darba līgums, strādājat ilgstoši, vai ir noteikts pārbaudes laiks.

Pārbaudes laikā  gan darba devējam, gan darbiniekam  ir tiesības rakstveidā uzteikt līgumu trīs dienas iepriekš. Darba devējam, uzsakot līgumu pārbaudes laikā,  nav pienākuma minēt iemeslu. To nosaka Darba likuma 47. pants.

Vispārējā kārtībā, darba devējam uzsakot darba līgumu, atbilstoši Darba likuma 101. pantam, tas ir jādara rakstveidā, norādot uzteikuma iemeslu.

Jānorāda, ka Darba likuma 122. un 124. pants paredz darbinieka tiesības vērsties tiesā: ja darba devēja uzteikums nav tiesiski pamatots vai ir pārkāpta noteiktā darba līguma uzteikšanas kārtība, tas saskaņā ar tiesas spriedumu atzīstams par spēkā neesošu.

Darbinieks, kurš atlaists no darba, pamatojoties uz darba devēja uzteikumu, kas atzīts par spēkā neesošu, vai arī kā citādi pārkāpjot darbinieka tiesības turpināt darba tiesiskās attiecības, saskaņā ar tiesas spriedumu atjaunojams iepriekšējā darbā.

Darbinieks var celt tiesā prasību par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu viena mēneša laikā no uzteikuma saņemšanas dienas. Citos gadījumos, kad pārkāptas darbinieka tiesības turpināt darba tiesiskās attiecības, viņš var celt tiesā prasību par atjaunošanu darbā viena mēneša laikā no atlaišanas dienas.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas pirmo punktu prasītāji prasībās par darba samaksas piedziņu un citiem darbinieku prasījumiem, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām vai ir ar tām saistīti, ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas.

Darba attiecības izbeidzot, darba devējam ir pienākums izmaksāt visas summas, kas darbiniekam pienākas, – darba samaksu par pēdējo nostrādāto laika posmu un neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju proporcionāli nostrādātajam laikam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas