E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12530
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Sodāmības dzēšana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2017
Rudolfs

Labdien! 2015. gadā tiku sodīts par sevišķi smagu noziegumu ar brīvības atņemšanu uz 8,1 gadu un policijas kontroli uz diviem gadiem. 2011. gadā pirmstermiņā atbrīvojos. Kā pirsmtermiņā dzēst sodāmību? Kur un ar kādu iesniegumu, dokumentiem man griezties?

A
atbild:
14. septembrī, 2017
Tieslietu ministrija
Lana Ivulāne, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste
Iekšlietu ministrija
Madara Blūmere, Informācijas centra Starptautiskās sadarbības nodaļas vecākā referente

Tieslietu ministrijas pārstāve Lana Ivulāne skaidro: “Saskaņā ar Krimināllikuma 63. panta ceturto daļu sodāmības dzēšanas termiņu skaita no dienas, kad persona pilnībā izcietusi pamatsodu un papildsodu. Policijas kontrole ir papildsods, līdz ar to sodāmības dzēšanas termiņš šai gadījumā jāskaita no dienas, kad persona pilnībā izcietusi policijas kontroli. Saskaņā ar Krimināllikuma pārejas noteikumu 13. punktu papildsodu – policijas kontroli – turpina izciest personas, kurām tas piespriests, un tām piemērojams policijas kontroles izpildes nosacījums: ja persona ir nosacīti pirms termiņa atbrīvota no soda izciešanas, papildsoda – policijas kontroles – izpildi uzsāk ar brīdi, kad beigusies personas uzraudzība pēc nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas.

Vienīgā priekšrocība, kas tiek iegūta ar pirmstermiņa atbrīvošanu, ir tā, ka saskaņā ar Krimināllikuma 63. panta piekto daļu sodāmības dzēšanas termiņu skaita, ievērojot soda faktiskās izciešanas laiku, t.i., ja personai bija jāizcieš 8 gadi, bet tā faktiski izcieta tikai 5, jo tika pirms termiņa atbrīvota, tad tai sodāmības dzēšanas termiņš (pēc policijas kontroles izciešanas) ir nosakāms nevis saskaņā ar Krimināllikuma 63. panta trešās daļas septīto punktu (8 gadi), bet gan saskaņā ar Krimināllikuma 63. panta trešās daļas sesto punktu (5 gadi).”

Sodāmība tiek dzēsta automātiski, bet Iekšlietu ministrijas Informācijas centra pārstāve Madara Blūmere informē: “Ja persona vēlas, lai sodāmība tiktu dzēsta pirms noteiktā termiņa, tad viņai jāvēršas ar iesniegumu tiesā, kura pieņēma spriedumu.”

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas