E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12342
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
8
1
8

Bērns ir persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2017
Liene

Labdien! Kurā likumā es varu atrast definīciju, ka bērns līdz 18 gadu vecumam nozīmē, ka viņš vēl nav sasniedzis 19 gadu vecumu, citiem vārdiem, tas ir periods, kamēr viņam vēl ir 18 gadi. Paldies!

A
atbild:
14. jūlijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Māris Intlers, zvērināts advokāts

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 3. panta pirmā daļa noteic, ka bērns ir persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu. Persona uzskatāma par sasniegušu attiecīgu vecumu, ja viņa par tādu kļuvusi iepriekšējā dienā pirms attiecīga notikuma iestāšanās (piemēram, persona var īstenot savas procesuālās tiesības administratīvajā procesā nākamajā dienā pēc savas 18. dzimšanas dienas).

Ir vairāki procesuālie likumi, kas noteic personas atbildības robežas, tādēļ izprast mirkli, kurā persona sasniedz attiecīgo vecumu, ir ļoti būtiski.

Visskaidrāko regulējumu sniedz Krimināllikuma 11. pants , kas noteic, ka pie kriminālatbildības saucama fiziskā persona, kas līdz noziedzīga nodarījuma izdarīšanas dienai sasniegusi četrpadsmit gadu vecumu.

Administratīvā procesa likuma 21. panta otrā daļa noteic, ka fiziskās personas, kura sasniegusi vecumu no 15 līdz 18 gadiem, procesuālās tiesības īsteno šīs personas likumiskais pārstāvis (ja likums nenosaka citādi).

Latvijas Republikas Civillikuma 219. pants noteic, ka nepilngadība personām turpinās tik ilgi, kamēr tās sasniedz astoņpadsmit gadu vecumu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 96 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas