E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12183
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Atvaļinājuma dalīšanas iespējas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2017
Inga

Labdien! Vēlos savu atvaļinājumu paņemt 11 kalendārās dienas no 29.06. līdz 09.07. un atlikušās 3 dienas izņemt citā reizē, darba devējs man saka, ka Darba likumā ir noteikts, ka atvaļinājumu dala nedēļās, bet 149. pantā ir noteikts, ka tikai vienai daļai ir jābūt divām nedēļām, pārējo daļu var dalīt pa daļām, un nav noteikts, ka tām ir jābūt nedēļām. Kam tad īsti ir taisnība?

A
atbild:
22. jūnijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 149. panta otrā daļa patiešām paredz, ka, pusēm vienojoties, ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu kārtējā gadā var piešķirt pa daļām un viena no atvaļinājuma daļām nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Likumdevēja izpratnē tādējādi tiek nodrošinātas darbinieka tiesības uz pilnvērtīgu atpūtu,  lai neciestu darbinieka veselība un atjaunotos viņa darba spējas.

Valsts darba inspekcijas ieskatā atvaļinājuma piešķiršana kalendārajās nedēļās visvairāk atbilst darbinieka ilgtermiņa atpūtas jēgai. Pretējā gadījumā (piemēram, dalot atvaļinājumu pa vienai dienai) netiek pilnvērtīgi nodrošināta darbinieka sociālā pamattiesība uz ilgtermiņa atpūtas laiku. Šajā gadījumā ir jānošķir īstermiņa atpūtas institūts no ilgtermiņa atpūtas. Ja darbiniekam ir nepieciešama brīvdiena konkrētajā dienā, tad to viņam ir iespēja iegūt citā veidā, nevis izmantojot tam atvaļinājuma dienas, kuru izmantošanai ir cita jēga un mērķis.

Vienlīdz iepriekš teiktais  nenozīmē, ka kopumā atvaļinājumu ir tiesības piešķirt tikai un vienīgi kalendārajās nedēļās. Tā ir abu pušu vienošanās, ja vien iestādes vai uzņēmuma iekšējos dokumentos ( piemēram, Iekšējās kartības noteikumos) nav noteikta kāda īpaša atvaļinājuma izmantošanas kārtība, piemēram,  2+1+1 kalendārā nedēļa.

Prasot atvaļinājumu sadalīt vairākās daļās, darbiniekam ir jāatceras, ka darba kārtību uzņēmumā  nosaka darba devējs un darbiniekam pārmēru liela atvaļinājuma sadrumstalošana var tikt atteikta.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas