E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11921
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājumu piešķir kalendāra dienās vai nedēļās

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2017
Uno

Darba devējs ir izdomājis, ka atvaļinājums tiek piešķirts darba dienās. Esmu pieteicis atvaļinājumu divas nedēļas (pēc kārtas). Šajā periodā iekrīt arī svētku diena (svētdien), un pēc likuma “Par svētku un atceres dienām” atvaļinājums par svētku dienu skaitu būtu jāpagarina. Tomēr darba devējs tagad uzskata, ka man ir piešķirtas 10 darba dienas (2x pirmdiena-piektdiena), un šo svētku dienu ignorē. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
12. maijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma piešķiršanas un izmantošanas kārtību nosaka Darba likums. 149. pants paredz, ka atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. Tādējādi, ja atvaļinājuma laikā iekrīt svētku diena, atvaļinājums par svētku dienu skaitu ir pagarināms. Pagarināšana notiek, pieskaitot attiecīgu dienu skaitu pēdējai atvaļinājuma dienai.

Darba devējs saskaņā ar Darba likuma 55. panta otrās daļas 4. punktu var noteikt atvaļinājuma piešķiršanas vispārējo kārtību. Ja uzņēmumā nav izstrādāti noteikumi par atvaļinājuma un papildatvaļinājuma izmantošanu, ikgadējais atvaļinājums un papildatvaļinājums izmantojams saskaņā ar pušu vienošanos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas