E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11842
Lasīšanai: 2 minūtes
9
9

Smagumu celšanai jānodrošina palīgierīces

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. aprīlī, 2017
Lxx

Labdien! Zinu, ka likumos nav noteiktas smagumu celšanas normas, bet vai ir vēl kādi normatīvi vai regulējums attiecībā uz smagumu celšanu? Darbavietā, veicot iekārtu remontu, man vienam jāceļ 90 kg smaga iekārta. Gribētu noskaidrot, cik cilvēku normālā situācijā būtu jāceļ šāds smagums?

A
atbild:
07. jūnijā, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Prasības smagumu pārvietošanai nosaka MK noteikumi Nr. 344 „Darba aizsardzības prasības, pārvietojot smagumus”. Ne šajos noteikumos, ne citos darba aizsardzības jautājumus regulējošos normatīvajos aktos, kuri ir saistoši jebkuram darba devējam, nav noteikts, kādu smagumu drīkst pārvietot nodarbinātais. Jebkurā gadījumā, organizējot darbus darbavietā, kurā nodarbinātais pārvieto smagus objektus, darba devējam jānodrošina darba vides riska novērtēšana, tostarp ievērojot nodarbinātā atbilstību un fiziskās spējas. Tas nozīmē, ka darba devējam ir pienākums vērtēt, vai konkrēto smagumu ir pieļaujams celt noteiktam nodarbinātajam vai nodarbināto grupai. Praksē pieļaujamo smagumu, ko drīkst pārvietot nodarbinātais, darba devējs nosaka darba aizsardzības instrukcijās.

Ņemot vērā, ka jautājumā minētajā gadījumā darbiniekam jāpārvieto iekārta, kuras masa ir 90 kg, darba devējam saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 344 „Darba aizsardzības prasības, pārvietojot smagumus” 5. punktu  jāveic pasākumi, lai līdz minimumam samazinātu traumas iespēju, nodrošinot nodarbinātos ar piemērotām palīgierīcēm (piemēram, ar lāpstu, dakšu, vagoneti, sviru, skrituļtransportieri), kā arī pēc iespējas automatizējot smagumu pārvietošanas procesu.

Ja nodarbinātais uzskata, ka darba vides riska faktori, kurus izraisa apstākļi, kādos jāpārvieto smagumi, rada vai var radīt risku darbinieku drošībai un veselībai, viņam saskaņā ar Darba aizsardzības likuma 17. panta 5. punktu savam darba devējam nekavējoties ir jāziņo par šiem apstākļiem, kā arī par jebkādiem citiem trūkumiem uzņēmuma darba aizsardzības sistēmā.  

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas