E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10776
Lasīšanai: 3 minūtes

Atlīdzības likuma normas un pedagogu atvaļinājums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2016
Marija

2016. gada decembra mēnesī svētku dienas (lielākā daļa) iekrīt brīvdienās. Ja darbinieks uz šo laika periodu izmanto daļu ikgadējā atvaļinājuma, tad sanāk, ka, pagarinot atvaļinājumu par svētku dienām, darbiniekam pagarinās atvaļinājums par apmaksājamām darba dienām. Piemēram: darbinieks ņem atvaļinājuma atlikušās 14 kalendārās dienas no 19.12.2016. Neskaitot svētku dienas, atvaļinājuma garums ir līdz 06.01.2017., t.sk. iekrīt 14 darba dienas, palielinot apmaksājamo dienu skaitu par 4 dienām. Lūdzu sniegt skaidrojumu: 1) kā šādā situācijā piemērot Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 41. panta 1. daļas normas, kuras nosaka, ka aizliegts palielināt apmaksājamo darbdienu skaitu?

2) Izglītības likuma 52. panta 2. punkts nosaka, ka pedagogam ir tiesības saņemt valsts garantētu apmaksātu ikgadējo astoņu nedēļu atvaļinājumu. Vai uz pedagogiem, kuri ir valsts vai pašvaldības iestāžu darbinieki, ir attiecināmi ierobežojumi: aizliegts palielināt apmaksājamo darbdienu skaitu saistībā ar atvaļinājumu piešķiršanu (ja jā, tad kādi normatīvie akti to pamato)?

A
atbild:
24. novembrī, 2016
Finanšu ministrija
Maija Dzelde, Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece

Darba likuma 149. panta pirmā daļa nosaka darbinieka tiesības uz četru kalendāro nedēļu (28 kalendāra dienas) ilgu ikgadējo atvaļinājumu, neskaitot svētku dienas. Ja atvaļinājuma laikā iekrīt svētku dienas, tad atvaļinājums attiecīgi par šo svētku dienu skaitu pagarināsies un būs ilgāks kā 28 kalendāra dienas. Ja atvaļinājums tiek pagarināts uz darba dienām, tad šajā gadījumā tiks pārsniegts atlīdzības likumā noteiktais apmaksājamo darba dienu limits un šīs papildu darba dienas būs apmaksājamas. Atlīdzības likumā noteiktā aizlieguma - palielināt apmaksājamo darbdienu skaitu – mērķis ir vērsts uz gadījumiem, kad darbinieks izmanto atvaļinājumu pa daļām (nedēļām un dienām), lai apmaksājamo darba dienu skaits netiktu palielināts uz sestdienu un svētdienu rēķina.

Tādējādi Jūsu pieminētajā gadījumā, kad darbinieks lūdz piešķirt atvaļinājumu 14 kalendāra dienas no 19.12.2016, tad jāņem vērā, ka atvaļinājums ir jāpagarina par 5 svētku dienām – 24., 25., 26. un 31. decembri un 1. janvāri. Tātad atvaļinājums šim darbiniekam būs no 2016. gada 19. decembra līdz 2017. gada 6. janvārim un apmaksājamas būs 14 darba dienas.

 Atlīdzības likuma normas, tajā  skaitā 41. panta pirmajā daļā noteiktais ierobežojums, nav saistošas pedagogu darba samaksas un sociālo garantiju noteikšanā, izņemot Atlīdzības likuma 3. panta astoto un devīto daļu par atlīdzības un personu uzskaites sistēmu (datubāzi) un informācijas publiskošanu par atlīdzības noteikšanas kritērijiem un darba samaksas apmēru sadalījumā pa amatu grupām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas