E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10631
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Var vērsties tiesā, var atvērt dzīvokļa durvis

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2016
Baiba

Labdien! Mans vīrs kļuva par dzīvokļa īpašnieku pēc tēva nāves 10 gadus atpakaļ.Visus šos gadus bez īres līguma dzīvoja māte un vīra nelaiķes māsas dēls (37 gadi), kurš nekur nestrādā. Šo gadu laikā vairākkārt tika uzkrāti parādi, kurus bijām spiesti apmaksāt, lai māte varētu mierīgi dzīvot. Augustā māte nomira. Septembrī caur sociālo dienestu atļāvām viņam dzīvot vēl šajā dzīvoklī pusgadu, bet mēs nevaram tikt dzīvoklī, tā kā mums nav dzīvokļa atslēgas, bet viņš mums neatver durvis. Kā mums tikt šai dzīvoklī, kurš pašlaik atrodas antisanitārā stāvoklī, lai kaut cik savestu to kārtībā. Jo it kā vīrs ir īpašnieks un atbildīgs par to, kas tur notiek un tai pat laikā viņš netiek tajā iekšā. Paldies par atbildi.

A
atbild:
01. novembrī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Par dzīvokļa īpašnieka un īrnieka attiecībām izsmeļoša informācija atrodama LV portāla rakstos “Īres līgums ir uzticības līgums” un “Par īres maksas paaugstināšanu, īrnieka un izīrētāja attiecībām”.

Tomēr saistībā ar Jūsu jautājumu der ielūkoties likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 2. panta otrajā daļā: “Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums”.

Kā skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, dzīvokļa īpašniekam, pamatojoties uz šo likuma normu, ir tiesības iekļūt savā dzīvoklī, kas ir patvaļīgi aizņemts, un nomainīt arī slēdzeni. To vēlams darīt kāda pieaicināta liecinieka klātbūtnē. V. Peipiņš gan  norāda: “Tomēr ne visi cilvēki ir gatavi šādai kardinālai darbībai, kas var izraisīt arī skaļas domstarpības un konfliktu, tādēļ otra iespēja ir vērsties tiesā ar prasību par nelikumīgi aizņemtas dzīvojamās telpas atbrīvošanu – tātad minētā dzīvokļa iemītnieka izlikšanu. Taču tas būs daudz garāks ceļš, un, ja ir bažas par dzīvokļa tehnisko stāvokli un drošību, tas nebūs īsti piemērots risinājums.”

Īres likuma 44. pantā ir teikts: “Personas, kas patvarīgi – bez dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanas – aizņēmušas dzīvojamās telpas, izliek tiesas ceļā bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas, piedzenot visus zaudējumus, kas saistīti ar telpu nelikumīgu aizņemšanu un izlikšanu no tām.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas