E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10493
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ekonomika

Kāds var būt zemnieku saimniecības nosaukums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2016
Edgars

Labdien! Vēlējos paprasīt, vai zemnieku saimniecību ir iespējams reģistrēt ar sev vēlamo nosaukumu, nevis ar tādu, kāds ir zemesgrāmatā? Un vai nepieciešams par transportlīdzekli zemnieku saimniecībai maksāt uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli, ja transportlīdzeklis tiks patapināts un tiks izmantots periodiski, līdz 10 dienām mēnesī?

A
atbild:
07. oktobrī, 2016
Uzņēmumu reģistrs
Baiba Goloveja, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Likuma „Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību” 8. panta otrajā daļā ir noteikts, ka zemnieka vai zvejnieka saimniecības nosaukumā ir jāiekļauj māju un pagastu nosaukums. Ņemot vērā minēto, zemnieka saimniecības dibinātājiem ir tiesības brīvi izvēlēties zemnieka saimniecības nosaukumu, vienlaikus ievērojot likumdevēja noteikto prasību zemnieka saimniecības nosaukumā ietvert pagasta nosaukumu, kurā zemnieka saimniecība atrodas, un zemnieka saimniecības māju (nekustamā īpašuma) nosaukumu. Proti, zemnieka saimniecības nosaukums var sastāvēt no pagasta nosaukuma, mājas nosaukuma un paša īpašnieka brīvi izvēlēta papildus vārda vai vārdiem. 

Zemnieku saimniecībai nodoklis ir jāmaksā, ja transportlīdzeklis tiek ņemts patapinājumā no personas, kura nav komersants vai ārvalsts komersanta filiāle, vai zemnieku saimniecība, un patapinātais transportlīdzeklis tiek lietots vairāk nekā 15 dienas (patapinājuma līgums noslēgts vairāk nekā uz 15 dienām) viena kalendārā mēneša laikā (neatkarīgi no dienā izmantoto stundu skaita un no tā, vai transportlīdzeklis tiek lietots nepārtraukti vai ar pārtraukumiem).

Pārējos gadījumos, kad transportlīdzeklis ņemts patapinājumā no personas, kura ir komersants vai ārvalsts komersanta filiāle, vai zemnieku saimniecība, nodoklis zemnieku saimniecībai nav jāmaksā, tā kā nodokli maksā patapinātājs, kura īpašumā vai turējumā ir reģistrēts transportlīdzeklis.

Tāpat arī nodoklis zemnieku saimniecībai nav jāmaksā gadījumā, ja patapinājumā ņemtais transportlīdzeklis tiek lietots mazāk nekā 15 dienas viena kalendārā mēneša laikā.

Konkrētajā gadījumā, ja transportlīdzeklis tiks lietots uz patapinājuma līguma pamata mazāk kā 10 dienas kalendārā mēneša laikā, zemnieku saimniecībai nav jāmaksā nodoklis par patapinājumā ņemto transportlīdzekli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas