DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Valdība apstiprina Latvijas pieteikumu kandidēšanai uz AMLA aģentūras mītnes vietu

Otrdien, 7. novembrī, Ministru kabinets izskatīja informatīvo ziņojumu par telpām, kas paredzētas Eiropas Savienības (ES) aģentūras – Eiropas iestādes cīņai pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu (AMLA) mītnes vietai, izmaksām un AMLA darbiniekiem piešķirtajām privilēģijām Eiropas Komisijas izsludinātā konkursa par AMLA mītnes vietu ietvaros. Latvija ir apliecinājusi nodomu pieteikt savu kandidatūru AMLA mītnes vietai.

Latvijai ir plaša un starptautiski novērtēta pieredze cīņā pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu. Kandidatūras virzīšana ir nozīmīgs ieguldījums valsts tēla un reputācijas stiprināšanā, pozicionējot Latviju kā drošu investīciju un ilgtspējīgas ekonomikas galamērķi un apliecina Latvijas spēju un gatavību uzņemt nozīmīgu ES aģentūru un nodrošināt tās funkcionalitāti un atbilstošu infrastruktūru.

Iespēja Rīgā uzņemt šāda līmeņa aģentūru stiprinātu Latvijas kā Eiropas mēroga kompetences centra statusu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā. Vēsturiski Rīga kā lielākā pilsēta Baltijā ir nozīmīgs tirdzniecības savienojums pie Baltijas jūras. Mūsdienās šeit priekšplānā ir izvirzīti inovatīvi IT rīki, kiberdrošības risinājumi un efektīvs tiesiskais regulējums.

Kvalitatīvs Latvijas starts AMLA mītnes vietas izvēles procesā nostiprinās Latvijas kā aktīva un nopietna sadarbības partnera tēlu. Tāpat tas nodrošinās Latvijas pievilcības veicināšanu investoru piesaistei un atbalstīs valdības, pašvaldību un uzņēmumu plānus vispārējās un pakalpojumu infrastruktūras attīstībai un modernizācijai, no kuras labumu gūs plašs iedzīvotāju un nodarbināto loks.

Pašlaik nozīmīgas finanšu sektora ES līmeņa uzraudzības iestādes ir izvietotas lielākoties lielajās ES dalībvalstīs, piemēram, Francijā un Vācijā. AMLA izvietošana Latvijā sniegtu pienesumu ES decentralizēto aģentūru izvietošanas ģeogrāfiskajam līdzsvaram.

Vairāk par projektu “Latvija – AMLA nākotnes mītnes vieta” (angļu valodā).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI