DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns: Sākam tieslietu audita ieteikumu ieviešanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 15. aprīlī, Noziedzības novēršanas padome (Padome) apstiprināja Tieslietu ministrijas sagatavoto tieslietu audita ieteikumu ieviešanas plānu. Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa uzdevumā sēdi vadīja Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Jānis Bordāns: “Tieslietu audits bija nepieciešams, lai identificētu trūkumus prokuratūras darba organizācijā un noskaidrotu faktorus, kas kavē efektīvi izmeklēt un iztiesāt noziedzīgus nodarījumus ekonomikas un finanšu jomā. Lai Valsts kontroles veiktās revīzijas priekšlikumu izpildes uzraudzību nodrošinātu visaugstākajā līmenī, to ieviešanas plāns un arī izpildes uzraudzība ir ietverta Noziedzības novēršanas padomes rīcības plānā – tas ir viens no Padomes stratēģiskā rīcības plāna svarīgākajiem punktiem. Visām atbildīgajām iestādēm turpmāk pastāvīgi būs jāsniedz atskaites Noziedzības novēršanas padomē par Valsts kontroles revīzijas priekšlikumu ieviešanas plāna izpildi.”

Tieslietu auditu kā nepieciešamu uzdevumu izvirzīja Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, stājoties amatā pirms diviem gadiem. Ministru kabinets pirms diviem gadiem atbalstīja Tieslietu ministrijas iniciatīvu aicināt Valsts kontroli veikt revīziju, lai izvērtētu faktorus, kas negatīvi ietekmē efektīvu kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem ekonomikas un finanšu jomā. Turklāt Valsts kontroles veiktās revīzijas ietvaros sadarbībā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ekspertiem tika vērtēts arī Latvijas prokuratūras institucionālais modelis un darba organizācija, lai noskaidrotu, vai ir iespējams uzlabot prokuratūras darbību tai noteikto funkciju izpildē.

Tieslietu ministrs uzsver, ka Valsts kontroles ieteikumi palīdzēs novērst trūkumus ne vien ekonomisko noziegumu izmeklēšanā un iztiesāšanā. Šīs rekomendācijas pilnībā ir attiecināmas arī uz visu pārējo noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanu un iztiesāšanu, piemēram, koruptīviem noziedzīgiem nodarījumiem. “Mēs nedrīkstam pieļaut, ka valsts budžetam aizslīd garām miljoniem, miljardiem eiro, kurus aprij ēnu ekonomika un korupcija. Tas ietekmē ārvalstu investoru uzticību, attiecīgi valsts ekonomisko attīstību un iedzīvotāju labklājību. Tāpēc Valsts kontrole veica šo revīziju, un tāpēc mēs sākam ieviest audita rezultātā sniegtos ieteikumus,” revīzijas rezultātu nozīmi akcentē J.Bordāns.

Plāna izpildes uzraudzība tiks nodrošināta Ministru prezidenta vadītās Noziedzības novēršanas padomes līmenī. Plāns ir pieejams Tieslietu ministrijas mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI