DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. martā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Aicina izglītības iestādes izmantot informāciju par finanšu noziegumu riskiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai veicinātu jauniešu izpratni par riskiem un iespējām izvairīties no iesaistīšanās finanšu noziegumos, Finanšu izlūkošanas dienests aicina izglītības iestādes izmantot Finanšu izlūkošanas dienesta sagatavotos informatīvi izglītojošos materiālus. Tie veidoti pasākumam “Naudas dienas “Zini naudas li(ī)kumus””, lai dažādām sabiedrības grupām stāstītu par finanšu noziegumu riskiem un palīdzētu laicīgi atpazīt bīstamas situācijas, kas var būt daļa no finanšu nozieguma.

Finanšu izlūkošanas dienesta saņemtajos ziņojumos par aizdomīgiem darījumiem 20% gadījumu ir informācija par jauniešiem vecumā no 14 līdz 30 gadiem. 2020. gadā par 116 minētā vecuma jauniešu darbībām ir ierosināts kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Pašreizējā situācijā, ko radījusi COVID-19 pandēmija, jauniešu iesaiste dažādās digitālās krāpniecības shēmās pieaug.  

Uzzināt to, kāpēc jauniešiem ir svarīgi būt uzmanīgiem un vērīgiem finanšu jautājumos, kādas ir situācijas, ar kurām tieši jaunieši mēdz saskarties, palīdzēs raidieraksts “Kā nākotni ietekmē jaunībā nepareizi pieņemts lēmums?”. Tajā sarunājas ēdienu blogeris, titula “Latvijas lepnums” ieguvējs Rojs Puķe jeb Pipars un Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieka vietnieks Toms Platacis. Savukārt raidierakstā “Kur slēpjas risks virtuālo valūtu un jauno finanšu tehnoloģiju pasaulē?” iespējams noskaidrot vai darbībās ar virtuālajām valūtām arī var būt saskatāmi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas riski, kā no tiem izvairīties un vai tiešām virtuālo valūtu operācijas nozīmē ātru un vieglu peļņu. Raidierakstā par šīm tēmām sarunājas IT blogeris un uzņēmējs Kristaps Mors un Finanšu izlūkošanas dienesta eksperts Paulis Iļjenkovs.  Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniece Ilze Znotiņa: “Šodien, kad arvien vairāk darbību veicam attālināti un digitālā vide ir kļuvusi par mūsu ikdienu, jārēķinās arī ar saistītajiem riskiem. Virtuālā vide tikai šķietami var izskatīties anonīma un droša. To nereti izmanto noziedzīgā pasaule, lai iesaistītu savās darbībās citus, kas bieži notiek nezināšanas un seku neizpratnes dēļ. Diemžēl, arī jaunieši mēdz iekļūt noziedznieku izliktajās lamatās, tādēļ aicinu izglītības iestādes izmantot mūsu sagatavotos materiālus, lai runātu ar jauniešiem par finanšu noziegumu riskiem, vairotu viņu izpratni un palīdzētu izvairīties no neapdomīgi pieņemtiem lēmumiem, kas var iespaidot visu turpmāko dzīvi.” Naudas dienās “Zini naudas li(ī)kumus!” Finanšu izlūkošanas dienests sagatavoja vairākus raidierakstus, apskatot dažādas tēmas un demonstrējot finanšu noziegumu atšķirīgās šķautnes. Informatīvos materiālus var atrast Finanšu izlūkošanas dienesta tīmekļa vietnē www.fid.gov.lv, sadaļā Naudas li(ī)kumi, kur cita starpā pieejama arī digitāla spēle “Vai Tu zini naudas likumus?”, kur pēc raidierakstu noklausīšanās var pārbaudīt savas zināšanas par finanšu noziegumu riskiem dažādās dzīves situācijās. Tāpat, ievērojot to, ka viena no Naudas dienu mērķauditorijām ir jaunieši, Finanšu izlūkošanas dienests atvērtajās lekcijās vairākās izglītības iestādēs stāstījis par iespējām atpazīt finanšu noziegumus, savu darbību un kas ir noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana.

Izglītojoši informatīvās naudas dienu  “Zini naudas li(ī)kumus!” mērķis ir veidot izpratni par ekonomiskajiem un finanšu noziegumiem, mudinot iedzīvotājus atpazīt riskus, skaidrotu piemērotāko rīcību un kliedētu atsevišķus sabiedrībā esošus mītus par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu. Informatīvi izglītojoša kampaņu Finanšu izlūkošanas dienests rīko saskaņā ar Ministru kabineta doto uzdevumu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI