VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Ilmārs Arsenovičs
“Dokobit” vadītājs Latvijā
15. decembrī, 2021
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: E-vide
34
34

Elektroniskās parakstīšanās juridiskie aspekti – kam pievērst uzmanību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Kozlova

Elektroniskā dokumentu parakstīšana ir kļuvusi par ikdienu, tāpēc ir nepieciešams izprast arī tās juridiskos aspektus. Šajā rakstā ir apkopoti aktuālākie jautājumi, kurus šobrīd uzdod juristi un juridisko nodaļu darbinieki, neatkarīgi no organizācijas lieluma un nozares. Tiem ir jāpievērš uzmanība, jo nesaskaņu gadījumā uz spēles var būt liktas lielas naudas summas.

Dažas praktiskas situācijas, ar kurām esmu saskāries pavisam nesen. Vidēji liela uzņēmuma vadītājs stāsta: “Esmu parakstījis jau vairākus līgumus, bet mans klients pēkšņi saka, – mans paraksts nav derīgs. Kā tas ir iespējams?” Vai arī: “Latvijā elektronisko parakstu izmantoju bieži. Nesen slēdzu starptautisku darījumu, un klients apgalvo, ka mans elektroniskais paraksts nav derīgs. Tā taču nevar būt!” Un man ir jāatbild, ka viss ir iespējams un tā var būt.

Elektroniskie paraksti un zīmogi var būt nederīgi vai laika gaitā zaudēt savu derīgumu vairāku iemeslu dēļ, piemēram, kvalificēts sertifikāts parakstīšanas vai apzīmogošanas brīdī ir bijis atsaukts, vai ir beidzies tā derīguma termiņš; paraksts vai zīmogs ir izsniegts ar nekvalificētu sertifikātu; pievienots nekvalificēts laika zīmogs; neatbilstoša vai vāja kriptogrāfija; dokuments ir mainīts pēc tā parakstīšanas vai apzīmogošanas; paraksts vai zīmogs nav sagatavots ilgtermiņa derīgumam, un kvalificēts sertifikāts ir atsaukts. Iespējami arī vēl citi, mazāk populāri iemesli, tāpēc par paraksta derīgumu nepieciešams pārliecināties, izmantojot kvalificētus validācijas pakalpojumus. Tomēr sāksim no paša sākuma.

Kas ir elektroniskais paraksts?

Elektroniskais paraksts jeb e-paraksts ir elektroniski dati, kas ietver unikālu personas identifikācijas apliecinājumu. E-paraksts parasti tiek pievienots datorā sagatavotam dokumentam. Tas ir personas paraksts elektroniskajā vidē, kam ir juridisks spēks.

Elektroniskie paraksti un zīmogi var būt nederīgi vai laika gaitā zaudēt savu derīgumu vairāku iemeslu dēļ.

E-paraksta pakalpojuma sniedzējs parakstam pievieno arī laika zīmogu. Tas gan nav obligāts nosacījums. Laika zīmogs ir datu kombinācija, kas norāda laiku līdz brīdim, kad tika izveidots paraksts. Ir jāpiebilst, ka laika zīmogs nav tas pats, kas vienkārši parakstīšanās laiks. Laika zīmogs ir vienīgais veids, kā pierādīt, ka paraksts tika izveidots brīdī, kad parakstītāja sertifikāts joprojām bija derīgs. Tas ir arī viens no faktoriem, kas ilgtermiņā nodrošina e-paraksta derīguma saglabāšanu. Lai zīmogs datumu un laiku saistītu ar datiem tā, ka nav iespējams nenosakāmi mainīt datumu, tas ir pamatots ar precīzu laika avotu.

Trīs parakstu līmeņi

Saskaņā ar eIDAS regulu, kas regulē elektronisko darījumu uzticamības pakalpojumus Eiropas vienotajā tirgū un nosaka elektroniskās identifikācijas kārtību, un kas stājās spēkā 2016. gada 1. jūlijā, e-parakstus iedala “vienkāršos”, uzlabotos un kvalificētos elektroniskajos parakstos. “Vienkāršs” e-paraksts ir, piemēram, uzzīmēts paraksts uz ierīces ekrāna, atzīme interneta vietnē, piekrītot tās lietošanas noteikumiem, vai paraksts datorrakstā e-pasta vēstules beigās.

Uzlabotais e-paraksts nodrošina, ka paraksta dati ir unikāli saistīti ar konkrēto parakstītāju un ir iespējams noteikt šo parakstītāju. Šāds elektroniskais paraksts ir veidots, izmantojot elektroniskā paraksta veidošanas datus ar lielu iespējamību, ka tikai pats parakstītājs tos var izmantot. Uzlabotais elektroniskais paraksts ir saistīts ar datiem tādā veidā, ka ir iespējams konstatēt jebkuras izmaiņas datos. Šāds paraksts tiesā tiek uzskatīts par pārliecinošu pierādījumu.

Savukārt kvalificēts e-paraksts ir uzlabots paraksts, kas tiek izveidots, izmantojot kvalificētu e-paraksta radīšanas ierīci. Kvalificētam e-parakstam ir tāds pats juridiskais spēks kā ar roku veiktam parakstam, un to atzīst visās ES dalībvalstīs.

Latvijā kvalificēts jeb drošs e-paraksts ir Latvijas Valsts radio un televīzijas centra risinājums “eParaksts mobile”, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izsniegtās eID kartes un uzņēmuma “SK ID Solutions” risinājums “Smart-ID”. Ja klientam pieejamais “Smart-ID” ir izdots pirms 2018. gada novembra, tad tas ir uzlabotais nevis kvalificētais e-paraksts. Taču lietotnē to ir iespējams atjaunināt, tādējādi iegūstot kvalificētu e-parakstu.

Līdzīgi ir ar “eParaksts mobile”, kura paraksta sertifikāts ir izdots pirms 2020. gada 28. jūnija. Taču arī šo lietotājs var atrisināt vienkārši – nepieciešams atjaunot paraksta sertifikātu, ko var izdarīt “eParaksts mobile” lietotnē, veicot dažus vienkāršus soļus.

Latvijas ID kartēm, kas ir izdotas pirms 2018. gada, ir savas nianses.

Arī Latvijas ID kartēm, kas ir izdotas pirms 2018. gada, ir savas nianses – tās izmanto SHA-1 algoritmu, ko Eiropas Savienības Kiberdrošības aģentūra un visa pasaule uzskata par nedrošu. Latvijā valsts iestāžu validācijas rīki to uzrāda kā derīgu parakstu, neņemot vērā to, ka tas nav standartiem atbilstošs. Attiecīgi, ja pēc tam ir strīdi, tad tiesā var apstrīdēt paraksta derīgumu. Šajā situācijā ar ID kartēm, kas izdotas pirms 2018. gada, šobrīd vienīgais risinājums ir tikai jaunas eID kartes iegūšana PMLP vai cita e-parakstīšanās rīka, piemēram, “Smart-ID” vai “eParaksts mobile”, izmantošana.

Ir svarīgi validēt

Kā pārliecināties, ka ar elektroniskā paraksta derīgumu nebūs problēmu? Pilnīgai pārliecībai par saņemto dokumentu e-parakstu derīgumu ir svarīgi validēt visu iesaistīto pušu elektroniskos parakstus. To piedāvā daži paša paraksta nodrošinātāji. Taču tikpat svarīgi, kā izvēlēties kvalificētu e-parakstu, ir kvalificēta validācijas pakalpojuma sniedzēja izvēle. Tikai kvalificētam validācijas pakalpojuma sniedzējam ir pienākums uzņemties atbildību par validācijas rezultātiem.

E-paraksti un zīmogi var būt nederīgi vai laika gaitā zaudēt savu derīgumu vairāku iemeslu dēļ, piemēram, kvalificēts sertifikāts parakstīšanas vai apzīmogošanas brīdī ir bijis atsaukts, vai ir beidzies tā derīguma termiņš; paraksts vai zīmogs ir izsniegts ar nekvalificētu sertifikātu; tika pievienots nekvalificēts laika zīmogs; neatbilstoša vai vāja kriptogrāfija; dokuments ir mainīts pēc tā parakstīšanas vai apzīmogošanas; paraksts vai zīmogs nav sagatavots ilgtermiņa derīgumam, un kvalificēts sertifikāts ir atsaukts utt.

Dokumentu validācija parāda, vai e-paraksts bija derīgs no tā izveides brīža līdz validēšanas brīdim. Kvalificētus validācijas pakalpojumu sniedzējus var atrast Eiropas Komisijas uzticamo pakalpojumu sniedzēju sarakstā. Šādiem pakalpojumu sniedzējiem EK sarakstā būs atzīme “QVal for ESig/ESeal” vai “Qualified validation service for qualified electronic signature/seal” (kvalificēts validācijas pakalpojums kvalificētam elektroniskajam parakstam/zīmogam).

Veiksmīga validācijas procesa rezultāts ir validācijas ziņojums – kvalificēta validācijas pakalpojumu sniedzēja izsniegts un elektroniski apzīmogots dokuments, kurā parādīti veiktās validācijas rezultāti un izmantotā validācijas politika. To var izmantot kā pierādījumu, lai apliecinātu, ka paraksti bija derīgi no to izveidošanas līdz validēšanas brīdim. Validācijas pakalpojuma izmantošana ir drošība visām darījumā iesaistītajām pusēm.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
34
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI