VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
03. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Intervija
TĒMA: Reģistri
7
7

Uzņēmumu reģistra vestie reģistri – klientu izpētei

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uzņēmumu reģistra darbs ir būtiski mainījies, ieviešot Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) likuma prasības: palielināts informācijas apjoms, ko ikviens tiešsaistē var apskatīt bez maksas un bez autorizācijas, nodrošināta informācijas pieejamība no 14 dažādiem reģistriem, kā arī skrupulozi tiek vērtēts, vai visas juridiskās personas ir atklājušas savu patieso labuma guvēju.

Lai izpildītu Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) likuma prasības un veiktu pilnvērtīgu klienta izpēti, Uzņēmumu reģistra (UR) datubāzi izmanto likuma subjekti: ārpakalpojuma grāmatveži, zvērināti revidenti, nodokļu konsultanti, zvērināti advokāti, zvērināt notāri un citi. Par klientu tiek pārbaudīta dažāda informācija.

Sarunā ar Uzņēmumu reģistra galveno valsts notāri GUNU PAIDERI noskaidrosim:

  • Kā ir mainījies UR darbs pandēmijas apstākļos? Vai turpmāk tiks strādāts tikai attālināti?
  • Ko jebkurš cilvēks bez maksas var apskatīt UR vestajos reģistros? Kāda informācija noder visvairāk?
  • Patiesie labuma guvēji (PLG) visām juridiskajām personām bija jāatklāj pirms vairākiem gadiem. Vai to ir izdarījušas visas juridiskās personas?
  • Dati laika gaitā var mainīties, PLG var būt citi. Kā tiek sekots līdzi tam, lai informācija PLG reģistrā būtu patiesa?
  • Vai ir bijušas kādas neatbilstības PLG? Kādos gadījumos?
  • Saeimā patlaban tiek izskatīti grozījumi NILLTPFN likumā, lai vienotos par kopīgu klientu izpētes rīku. Kā vērtējat šāda vienota klientu izpētes rīka ieviešanu?
  • Cik bieži reģistrētā informācija par klienta PLG nesakrīt ar izpētes gaitā noskaidroto informāciju?
  • Informācija par PLG ir pieejama ne tikai UR tīmekļa vietnē, bet arī Latvijas atvērto datu portālā. Vai tā būs pieejama arī starptautiskā līmenī?

Sarunā tiek aplūkots Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likums, grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” un grozījumi Komercķīlas likumā.

Plašāk par raidierakstā runāto var lasīt LV portāla intervijā “Krāpties un slēpties kļūst arvien grūtāk”.

Raidieraksts “Kā likums!” ir pieejams LV portālā, kā arī platformās “Podbean”“Spotify”“Apple” un “Google Podcasts”.

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
7
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI