VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
06. septembrī, 2018
Lasīšanai: 7 minūtes
11
11

Daudz interešu pulciņu, bet trūkst spēcīgu jauniešu organizāciju

LV portālam: DĀVIS FREIDENFELDS, Latvijas Studentu apvienības prezidents, RAIVIS GUNĀRS TAURIŅŠ, jaunatnes organizācijas “Klubs “Māja”” pārstāvis, MĀRIS FREIMANIS, Latvijas Jauno zemnieku kluba valdes loceklis, RANDA ĶEŅĢE, biedrības “Latvijas Mazpulki” padomes priekšsēdētāja.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar 2017. gada datiem Latvijā dzīvo 250 741 jaunietis vecumā no 13 līdz 25 gadiem. LV portāls aptaujā jaunatnes organizāciju līderus par jaunatnes iesaistīšanos sabiedriskajā dzīvē un sadarbību ar politikas veidotājiem.

īsumā
  • Aptaujātās jaunatnes organizācijas atklāj, ka pamatā veidojas veiksmīga sadarbība ar valsts iestādēm un jauniešu viedoklis tiek uzklausīts.
  • Diemžēl finansējuma apjoms augstākajai izglītībai pamatā pēdējos desmit gadus ir palicis nemainīgs, tāpēc Studentu apvienība to uzlūko kā augstu valsts prioritāti.
  • Šobrīd Latvijā darbojas daudz interešu izglītības pulciņu, bet ir ļoti maz spēcīgu bērnu un jauniešu organizāciju, īpaši tādu, kas darbojas visas valsts mērogā.
  • Latvijas jaunieši nav pieraduši diskutēt par politiku, bieži jūtas nekompetenti, tāpēc viedokli patur pie sevis.
  • Joprojām jāiegulda darbs, lai lauku un attālāku reģionu jauniešu iespējas būtu līdzvērtīgas pilsētnieku iespējām.

Dāvis Freidenfelds

Latvijas Studentu apvienības prezidents

Latvijas Studentu apvienības (LSA) mērķis ir nostiprināts Augstskolu likumā, un, lai gan studējošo intereses bieži vien sasaucas ar jaunatnes politikas iniciatīvām, svarīgi nošķirt šīs divas jomas. Mēs vairāk specializējamies tieši augstākās izglītības politikas veidošanā, tādējādi sadarbojamies ar valsts iestādēm, kuru darba kārtībā ir izglītības jautājumi. Ir izdevies panākt vairākus būtiskus lēmumus, kas ietekmē studējošos, tāpēc varu secināt, ka sadarbība bijusi veiksmīga.

Lai veicinātu augstākās izglītības pieejamību un kvalitāti, būtisks ir valsts finansējums. Diemžēl finansējuma apjoms augstākajai izglītībai pamatā pēdējos desmit gadus ir palicis nemainīgs, tāpēc LSA to uzlūko kā augstu valsts prioritāti.

Svarīgi ir veicināt jauniešu sabiedrisko aktivitāti, tāpēc jārada atbilstoša vide, kas ilgtermiņā nodrošina aktīvu jaunatnes iesaisti. Tāpat jaunieši jāizglīto par iespējām būt pilsoniski aktīviem. Jāveicina un jāstiprina neformālā izglītība jauniešu vidū, kas nodrošinās ne tikai viņu aktīvu iesaisti sabiedriskajā dzīvē, bet arī katra paša attīstību un pilnveidi.

Raivis Gunārs Tauriņš

Jaunatnes organizācijas “Klubs “Māja” pārstāvis, informācijas tīkla jauniešiem “Eurodesk” koordinators

Ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar vairākām valsts iestādēm. Kā piemēru varu minēt Ārlietu ministriju un Saeimas Eiropas lietu komisiju. Šī sadarbība mums dod iespēju gan izteikt savu viedokli, gan sekot dažādu procesu un jautājumu virzībai.

Viens no lielākajiem izaicinājumiem ir sadarbības vecināšana. Mūsu organizācijas mērķis ir rosināt jauniešus pašus darīt un iesaistīties, paplašinot līdzdalību sabiedriskajā dzīvē, un personīgi attīstīt savas idejas kādas organizācijas vai sabiedrības grupas labā. No tā ieguvēji būs paši jaunieši.”

Māris Freimanis

Latvijas Jauno zemnieku kluba valdes loceklis

Rūpējamies par jauno lauksaimnieku un lauku interesentu attīstību Latvijā. Līdz ar to primāri izveidojusies sadarbība ar Zemkopības ministriju. Esam ministrijas Konsultatīvās padomes pārstāvji, kas ļauj mums tieši pārstāvēt jauno zemnieku viedokli. Domāju, ka tas ir viens no optimāliem veidiem NVO sadarbībai ar konkrētām ministrijām vai valsts iestādēm.

Viena no svarīgākajām lietām ir panākt jaunatnes politikas principu organisku realizēšanu, tāpēc arī pašām organizācijām ir jābūt aktīvām un ieinteresētām darboties. Mūsuprāt, visefektīvākais veids ir labo piemēru radīšana. Mūsu kā organizācijas pienākums ir darīt savu sabiedrisko darbu tā, lai jaunieši redzētu, ka, aktīvi līdzdarbojoties, visi ir ieguvēji. Ja paši būsim pietiekami aktīvi, nākamās paaudzes vēlēsies mums sekot.

Randa Ķeņģe

Biedrības “Latvijas Mazpulki” padomes priekšsēdētāja

Sadarbība ar valsts politikas veidotājiem ir bijusi veiksmīga, Jāteic, ka labas attiecības ar valsts institūcijām un savstarpēja uzticība ir pacietīga daudzu gadu darba rezultāts. Jāvelta laiks savstarpējām sarunām, prezentācijām, jābūt aktīviem un redzamiem.

Latvijas jaunieši nav pieraduši diskutēt par politiku, bieži jūtas nekompetenti, tāpēc viedokli patur pie sevis. Šajā ziņā citās attīstītās valstīs labu darbu veic jaunatnes organizācijas un partiju jaunatnes nodaļas. Arī mēs pēdējos gados jauniešiem esam rīkojuši daudz diskusiju ar novadu deputātiem un valsts līmeņa lēmumu pieņēmējiem. Šajā jomā darbs noteikti ir jāturpina ne tikai mums vien.

Bieži jaunieši novados vēlas vienkāršas lietas – lai ciematā būtu apgaismojums un vakaros viņi justos droši, lai būtu pieejams sabiedriskais transports, kas ļautu apmeklēt mūzikas vai mākslas skolu tuvākajā pilsētā. Lai jaunieši kļūtu aktīvāki, ir jārada augsne sapratnei, ka viņu vajadzības ir svarīgas, pat ja uzreiz tās nav iespējams īstenot.

Viens no nākotnes izaicinājumiem jaunatnes politikas veidošanā ir nodrošināt demokrātisku, vērtībās balstītu organizāciju attīstību, lai jauniešiem būtu iespējas iesaistīties nevalstiskās organizācijās atbilstoši savām interesēm. Šobrīd Latvijā ir daudz interešu izglītības pulciņu, bet ļoti maz spēcīgu bērnu un jauniešu organizāciju, īpaši tādu, kas darbojas valsts mērogā. Līdz ar to jauniešiem nav pārāk daudz iespēju attīstīt pašiniciatīvu, pilsonisko līdzdalību un brīvprātīgo darbu viņiem draudzīgā un saprotamā veidā.

Daudz veicamu uzdevumu vēl ir jaunās paaudzes integrācijas jautājumos, kā arī diasporas jauniešu intereses veicināšanā par iespējām atgriezties Latvijā. Joprojām jāstrādā, lai lauku un attālāku reģionu jauniešu iespējas būtu līdzvērtīgas pilsētnieku iespējām.

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
11
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI