VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
31. janvārī, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
6
6

Mācību gada sākums ne tikai 1. septembrī

LV portālam: INTA BUKA, BSA uzņemšanas komisijas atbildīga sekretāre, IVARS ODĪTIS, RTU uzņemšanas komisijas atbildīgais sekretārs, KETA SELECKA-TRUŠINSKA, LU Sabiedrisko attiecību departamenta redaktore
Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uzņemšana ziemā Latvijas augstskolās un koledžās norit jau vairākus gadus un ir iemantojusi studēt gribētāju atsaucību.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ik gadu ir ierasts, ka skolēniem un studentiem mācību gada sākums ir vasaras nogalē – 1. septembrī, lai gan Latvijas augstskolas un koledžas jau vairākus gadus piedāvā iespēju uzsākt mācības ziemā.
Uzņemšana augstskolās un koledžās ziemā jauniešiem savā ziņā sniedz iespēju kārtīgi apdomāt, pirms iesniegt dokumentus kādā augstākās izglītības iestādē. Kā arī – tā ir iespēja ikvienam, kurš ir nolēmis atsākt mācības un papildināt savas zināšanas.

Šobrīd dažās augstskolās un koledžās pilnā sparā norit vai ir jau noritējusi ziemas uzņemšana vairākās studiju programmās. Piedāvāto studiju programmu klāsts nav tik plašs, kā vasaras uzņemšanas laikā, tomēr tā ir lieliska iespēja uzsākt mācības, negaidot ierasto vasaru.

Nacionālā izglītības iespēju datubāze (NIID) ir apkopojusi datus par 2010. gada nogalē un 2011. gada pirmajos mēnešos izsludinātajām studiju programmām Latvijā. Kopumā ir izsludināta uzņemšana 177 studiju programmās 25 Latvijas augstskolās un koledžās.

Tas nozīmē, ka ne visās Latvijas augstskolās un koledžās ir iespējams iesniegt dokumentus un sākt mācības ziemā. Augstākās izglītības departamenta direktora vietnieks Anatolijs Melnis informē, ka uzņemšana augstskolās notiek saskaņā ar augstskolu izstrādātiem uzņemšanas noteikumiem, kam savukārt jāatbilst Ministru kabineta noteikumiem par prasībām, kritērijiem un kārtību uzņemšanai studiju programmās. Tātad augstskolas pašas lielā mērā var noteikt uzņemšanas kārtību, ieskaitot uzņemšanu ziemā.

Šobrīd tiek piedāvāts studēt 60 1. līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmās, 45 bakalaura līmeņa programmās, 64 augstākā līmeņa studiju programmās un 8 doktorantūras līmeņa programmās. Sīkāku informāciju par ziemas uzņemšanu var skatīt konkrētās augstskolas vai koledžas mājaslapā un NIID mājaslapā www.niid.lv.

Tomēr, pirms iesniegt kādā augstskolā vai koledžā savus dokumentus, studēt gribētājiem ir noteikti vajadzētu pārbaudīt, vai augstskola/koledža un tās studiju programmas ir licencētas un akreditētas. Augstākās izglītības studiju programmu licencēšanu nodrošina Augstākās izglītības un zinātnes administrācija. Ja augstskola vai koledža ir saņēmušas licenci, tas nozīmē, ka augstākās izglītības iestādēm ir atļauja uzņemt un apmācīt studentus.

Savukārt akreditāciju organizē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Akreditācija ir valsts garantēta kvalitāte studijām. Informāciju par to, vai augstskolas/koledžas studiju programmas ir licencētas un akreditētas, var atrast arī Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas centra mājaslapā www.aiknc.lv.

LV.LV jautā: Kā norit ziemas uzņemšana Latvijas augstskolās un koledžās?

Inta Buka, Baltijas Starptautiskās akadēmijas (BSA) uzņemšanas komisijas atbildīga sekretāre:

„Diezgan daudz cilvēku interesējas par ziemas uzņemšanu, tātad var teikt, ka mūsu cerības uz to ne tikai attaisnojas, bet arī pārsniedz sākotnējās prognozes. Ņemot vērā šodienas potenciālo abiturientu interesi, mēs ceram uz ziemas uzņemšanas pozitīvu gala rezultātu (2010. gadā šādā laikā tika uzņemti aptuveni 120 cilvēki). Ziemas uzņemšanas BSA pastāv jau 19 gadus.

Patlaban interese par studiju programmām BSA abos uzņemšanas posmos ir vienāda. Sevišķi var atzīmēt akadēmiskās un profesionālās maģistrantūras programmas, doktorantūras programmas, kā arī 2. līmeņa augstāko profesionālo programmu “Uzņēmējdarbība”. Starp ārvalstu studentiem no Gruzijas, Uzbekistānas, Azerbaidžānas, Ukrainas un citām valstīm vispopulārākās ir profesionālās maģistrantūras programmas, it īpaši profesionālās maģistrantūras programma “Uzņēmējdarbības vadība un administrēšana”. Tomēr spriest par gala rezultātiem ir pāragri, jo uzņemšana vēl turpinās līdz 11. februārim.”

Ivars Odītis, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) uzņemšanas komisijas atbildīgais sekretārs:

„RTU ziemas uzņemšana ir paredzēta augstākā līmeņa studiju programmām, kurās var iestāties reflektanti, kas iepriekšējo mācību iestādi beidz ziemā. Bez šaubām, iestāties var arī reflektanti, kas beiguši agrāk un to izglītība atbilst programmu prasībām. Studentu atsaucība šogad ir mazāka nekā iepriekšējos gados. Tas varētu būt izskaidrojams ar vairākiem faktoriem: visas piedāvātās programmas ir par maksu un šobrīd cilvēkiem nav naudas; daļa jauniešu ir aizbraukuši no Latvijas. RTU ziemas uzņemšana dažādās studiju programmās ir bijusi visus pēdējos gadus.”

Keta Selecka-Trušinska, Latvijas Universitātes (LU) Sabiedrisko attiecību departamenta redaktore:

 „Ziemas uzņemšana LU norit kopš pagājušā gadsimta 90. gadiem. Augstskola šo uzņemšanu rīko, lai dotu iespēju studēt gribētājiem uzsākt studijas divreiz gadā – gan vasarā, gan ziemā. Pašlaik pieprasītākā ir 2. līmeņa profesionālās augstākās izglītības programma „Skolotājs” (Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte).” 

Biznesa vadības koledžas uzņemšanas komisijas pārstāvis:

„Kopš koledžas darbības laikiem vienmēr ir bijusi ziemas uzņemšana. Lai gan studentu skaits nav tik ievērojams kā vasarā, bet interese par to vienmēr ir bijusi liela. Tie, kas nespēj pieņemt lēmumu vasaras periodā, ļoti priecājas par doto iespēju startēt ziemā, nepalaižot garām vēl vienu semestri.

Populārākās studiju programmas ir bijušas Komercdarbība, Personāla psiholoģija un Cilvēkresursu vadība. Pēdējos semestrus pieaug interese par tiesību zinātnēm, grāmatvedības un sabiedrisko attiecību programmām. Katru gadu interesentu skaits pieaug arī Tūrisma studiju programmā.”

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
6
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI