NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
13. jūlijā, 2010
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Izglītība
6
6

Iespēja vienoti pieteikties pamatstudijām trijās augstskolās

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par vienoto pieteikumu neatkarīgi no norādīto prioritāšu skaita reģistrācijas maksa ir 20 lati. Piesakoties studijām elektroniski, norēķināties var, izmantojot portālā pieejamo maksāšanas iespēju internetbankā.

FOTO: www.latvija.lv/studijas

No 12. jūlija līdz 27. jūlijam Latvijas valsts portālā www.latvija.lv/studijas un augstskolu portālos no 19. jūlija līdz 27. jūlijam reflektanti var elektroniski pieteikties studijām Latvijas Universitātes (LU), Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pamatstudiju programmās. Pakalpojums izveidots sadarbībā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru (VRAA) Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta „E-pakalpojumi un to infrastruktūras attīstība” ietvaros.

Sākumā tika noslēgts līgums

Šā gada 22. aprīlī Valsts reģionālās attīstības aģentūrā (VRAA) LU rektors Mārcis Auziņš, LLU rektors Juris Skujāns un RTU rektors Ivars Knēts parakstīja vienošanos par sadarbību datu apstrādē, lai nodrošinātu vienotu studentu uzņemšanas procesu pamatstudiju programmās.

Vienošanās paredzēja, ka uzņemšanu pamatstudiju programmās 2010./2011. akadēmiskajam gadam LU, RTU un LLU īsteno, izmantojot Vienotās uzņemšanas pamatstudiju programmās (VUPP) informācijas sistēmu un e-pakalpojumu, kas pieejams portālā "www.latvija.lv".

Tāpat, izmantojot VUPP informācijas sistēmu, universitātes nosaka vienotu reģistrācijas maksu par reflektantu pieteikšanos pamatstudiju programmās, kā arī līdz šā gada 1. novembrim nodibina brīvprātīgu Latvijas augstākās izglītības institūciju apvienību, kuras mērķis ir īstenot vienotu uzņemšanu pamatstudiju programmās.

Kā pieteikties studijām?

Lai izmantotu minēto e-pakalpojumu, nepieciešams autentificēties ar elektronisko parakstu, mobilo ID vai internetbankas autentifikācijas līdzekļiem vai savu lietotājvārdu un paroli. Lai sāktu e-pakalpojumu un lai vēlāk nerastos nevajadzīgi pārpratumi, vispirms rūpīgi jāiepazīstas ar e-pakalpojuma lietošanas nosacījumiem un tie jāapstiprina.

Pēc e-pieteikšanās reflektantam ir jāierodas vienā no tuvākajām augstskolas Uzņemšanas nodaļām, lai apliecinātu savu identitāti. Paziņojumu par uzņemšanu studiju programmā reflektants saņems 2. augustā uz mobilo tālruni vai e-pastu. Pēc paziņojuma saņemšanas studentam ir jāierodas augstskolā, lai reģistrētos studijām.

"Pēc e-pieteikšanās reflektantam ir jāierodas vienā no tuvākajām augstskolas Uzņemšanas nodaļām, lai apliecinātu savu identitāti."

Vienotajā pieteikumā studijām iespējams norādīt līdz 20 prioritātēm no LU, LLU un RTU studiju programmu piedāvājuma. Katra prioritāte sastāv no studiju programmas, studiju formas un studiju finansējuma – valsts budžeta vai maksas. Izmantojot prioritātes, konkursa rezultātu aprēķināšanā pēc noteikta algoritma katram reflektantam tiek atrasta viena labākā iespējamā vieta no viņa prioritārā secībā sakārtoto programmu saraksta, lai iepriekš minētajā termiņā reģistrētu studijām atbilstošajā universitātē. Reflektantiem ir iespēja mainīt studiju programmu prioritātes, kā arī redzēt savu vietu izvēlētajā studiju programmā. Pēc konkursa rezultātu paziņošanas vairs nevar mainīt savu izvēli un reģistrēties citā studiju programmā.

Par vienoto pieteikumu neatkarīgi no norādīto prioritāšu skaita reģistrācijas maksa ir 20 lati. Uzrādot apliecinošu dokumentu, no reģistrācijas maksas ir atbrīvoti bāreņi un 1. grupas invalīdi. Piesakoties studijām elektroniski, norēķināties var, izmantojot portālā pieejamo maksāšanas iespēju internetbankā.

"Līdz ar šī e-pakalpojuma ieviešanu studentu uzņemšanā pamatstudiju programmās Latvija ir sasniegusi attīstītāko Eiropas valstu līmeni."

I. Knēts, RTU rektors

Ir iespējams arī izdrukāt no portāla rēķinu un apmaksāt to bankā, pastā, citā internetbankā. Šādā gadījumā, ierodoties uzņemšanas punktā apstiprināt pieteikumu studijām, ir jāņem līdzi bankas apliecinājums. Samaksu elektroniskajā pieteikumā var arī neveikt. Tādā gadījumā, atnākot uz augstskolas Uzņemšanas nodaļu apstiprināt pieteikumu, reģistrācijas maksa jāsamaksā Uzņemšanas nodaļas kasē.

Konsultācijas par visiem neskaidrajiem jautājumiem iespējams saņemt pa tālruni 67089003.

Progress augstskolu attīstībā

LU rektors Mārcis Auziņš uzskata, ka vienotā elektroniskā uzņemšana ir progresīvs un ļoti nozīmīgs solis augstskolu attīstībā. Tas veicinās studentu piesaisti un atvieglos potenciālo studentu reģistrēšanos. Tai pašā laikā viņš norāda, ka vēl šogad diez vai izdosies izvairīties no garajām pieteikumu iesniedzēju rindām pie universitāšu durvīm, jo topošie studenti var pieteikties studijā arī tradicionāli – iesniedzot dokumentus klātienē augstskolu Uzņemšanas nodaļā.

Savukārt RTU rektors akadēmiķis Ivars Knēts, kura vadītā augstskola ir sākotnējais šīs idejas iniciators, pauž gandarījumu, ka „līdz ar vienotas elektroniskās sistēmas izveidi studentu uzņemšanā pamatstudiju programmās Latvija ir sasniegusi attīstītāko Eiropas valstu līmeni – līdzīga sistēma, piemēram, jau daudzus gadus sekmīgi darbojas Zviedrijā, un tajā apvienojušās visas Zviedrijas augstskolas. Šādu sistēmu nesen izveidojusi arī Lietuva”.

Viņš cer, ka šis projekts uzlabos augstākās izglītības pieejamību un ievērojami atvieglos iestāšanos augstskolās.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI