VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
22. janvārī, 2010
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Valsts pārvalde
10
10

Ne-konference "Govcamp Latvija 2010" – viens solis pretī atvērtākai valsts pārvaldei

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sekojot citu valstu pieredzei, arī Latvijā parādās mēģinājumi valsts pārvaldē izmantot sociālo mediju rīkus.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Daudzās pasaules valstīs līdz ar interneta un jauno tehnoloģiju attīstību ļoti strauji attīstās sociālo mediju izmantošana gan uzņēmējdarbībā, gan arī valsts pārvaldē.

Lai arī valsts pārvalde savā būtībā ir konservatīva, ar noteiktu hierarhiju, birokrātiska, tomēr arī tās darbam var piemērot jauno tehnoloģiju iespējas. Piemēram, komunikācijā vienvirziena informācijas plūsmu var papildināt ar iespēju ātri un ērti saņemt iedzīvotāju atsauksmes, jautājumus un komentārus par īstenotajiem projektiem.

Jau šobrīd ASV, Kanādā, Austrālijā, Zviedrijā un citur, izmantojot jaunās tehnoloģijas un sociālās platformas, tiek īstenoti projekti, lai palielinātu valsts pārvaldes efektivitāti, padarot pārvaldes datus atvērtus, nodrošinot iespējas veidot plašāku ekspertīzi valdības lēmumu pieņemšanas procesā, kā arī nodrošinot iespējas problēmu risinājumus meklēt, apvienojot dažādu valsts pārvaldes iestāžu darbinieku un visas sabiedrības zināšanas. Piemēram, ASV vietnē Regulations.gov ikvienam interesentam ir iespēja tiešsaistē sniegt priekšlikumus sagatavošanā esošajiem tiesību aktiem un sekot diskusijām par tiem – piedalīties lēmumu pieņemšanas procesā, neizmantojot sarežģītas birokrātiskas procedūras.

"Sekojot citu valstu pieredzei, arī Latvijā parādās mēģinājumi valsts pārvaldē izmantot sociālo mediju rīkus."

Sekojot citu valstu pieredzei, arī Latvijā parādās mēģinājumi valsts pārvaldē izmantot sociālo mediju rīkus. Tā, piemēram, Valsts kanceleja pagājušā gada otrajā pusē izveidoja Valsts pārvaldes dienasgrāmatu www.piedaliesreforma.blogspot.com, lai iesaistītu sabiedrību valsts pārvaldes funkciju izvērtēšanā. Pirmkārt, lai izveidotu blogu, tika izmantoti tikai bezmaksas interneta rīki, kurus savām vajadzībām varēja piemērot bez īpašām IT zināšanām. Otrkārt, tas bija mēģinājums atklāti parādīt sabiedrībai visas funkcijas, kuras valsts pārvaldē bija identificējušas ministrijas un to iestādes. Tāpat arī tas bija mēģinājums iesaistīt sabiedrību funkciju novērtēšanā.

Protams, tas bija tikai pirmais mēģinājums iejusties sociālo mediju vidē un izmantot to iespējas. Bet šis projekts tikai pierāda, ka dažādi interneta rīki nereti paver plašas iespējas piedāvāt iespēju līdzdarboties ieinteresētajām iedzīvotāju grupām.

Latvijā būtu nepieciešams daudz plašāk aktualizēt jautājumu, kā veicināt sabiedrības iesaistīšanos, izmantojot jauno tehnoloģiju piedāvātās iespējas, kā arī izvērtēt ieguvumus un izaicinājumus. Arī diskutēt par esošo projektu pilnveidošanu un jaunu projektu izveidi.

Tieši tāpēc, lai runātu par valsts pārvaldes iespējām izmantot sociālos medijus un jaunās tehnoloģijas, kā arī pirmajiem soļiem šajā virzienā Latvijā, sestdien, 23. janvārī, plānota neformāla konference “Govcamp Latvija 2010”. Šīs ne-konferences galvenais mērķis ir jaunajām iespējām pievērst lielāku uzmanību, jo valsts pārvaldes iestādēs strādā ļoti daudz entuziastisku un ieinteresētu cilvēku, tāpat arī uzņēmēju un sabiedrisko organizāciju dalībnieku vidū ir cilvēki, kas ir gatavi virzīt idejas par valsts pārvaldi sociālajos medijos. Ne-konference ir iespēja diskutēt, kā arī vienoties par to, kā jaunās iespējas izmantot atvērtākai un efektīvākai valsts pārvaldei.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
10
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI