TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
20. septembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Tiesāšanās
TĒMA: Tiesu sistēma
5
5

Advokāta pārstāvība tiesā – vai obligāti nepieciešama

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vai persona var pati sevi aizstāvēt tiesā, nevēršoties pēc profesionāļa palīdzības? Lai gan tiesības un iespējas ir gana nodrošinātas, lai persona spētu aizstāvēt savas tiesības pati, arī Latvijā tiek diskutēts par to, ciktāl valsts var noteikt obligātu advokāta dalību tiesas procesā. Atšķiras arī dažādi procesi un lietu sarežģītības pakāpes, un ir gadījumi, kad bez advokāta pārstāvības nemaz neiztikt.

īsumā
  • Tiesai ir jāspēj izvērtēt lietu un izspriest to taisnīgi, pareizi, tiesiski un pamatoti – neatkarīgi no tā, vai personu kāds pārstāv vai aizstāv.
  • Cietušajam obligāta pārstāvība ir noteikta likumā, bet cietušais var arī algot advokātu. Un šādos gadījumos izdevumus par advokāta algošanu cietušais var pieprasīt kā kompensāciju atlīdzināt apsūdzētajam.
  • Civilprocess atšķiras no kriminālprocesa. Civilprocesa gadījumā darbojas sacīkstes princips un valstij advokāts ir jānodrošina tikai atsevišķās situācijās.

“Advokāta pārstāvība krimināllietās – tie ir gadījumi, kad advokāts pārstāv cietušo. Ir arī, protams, gadījumi, kas gan nav bieži novēroti, bet likumā paredzēti, ka arī lieciniekam ir tiesības uz advokāta palīdzību tiesas sēdē. Taču ir grūti iedomāties, kuram lieciniekam tas īsti būtu vajadzīgs, ja nu vienīgi viņš jūtas zināmā mērā atbildīgs par to, par ko izskata konkrēto krimināllietu,” skaidro Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu nama tiesnesis Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētājs Visvaldis Sprudzāns.

Cietušajam obligāta pārstāvība ir noteikta likumā, bet cietušais var arī algot advokātu, uzsver tiesnesis. “Šādos gadījumos izdevumus par advokāta algošanu cietušais var pieprasīt kā kompensāciju atlīdzināt apsūdzētajam. Protams, gadījumos, kad apsūdzētais ar tiesas spriedumu tiek atzīts par vainīgu un notiesāts,” piebilst Aizkraukles tiesu nama Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētājs.

V. Sprudzāns: “Gadījumos, kad advokāts pārstāv cietušo tiesas sēdē, iespējams, tiesas darbs tiek atvieglots. Taču ir arī gadījumi, kad advokāts varbūt nedaudz sabiezina krāsas. Bet advokāta uzdevums jau ir aizstāvēt savu klientu.”

Civilprocess atšķiras no kriminālprocesa

Civilprocesa gadījumā darbojas sacīkstes princips un valstij advokāts jānodrošina tikai atsevišķos gadījumos, skaidro tiesnesis. Atbildot uz jautājumu, vai arī civilprocesā būtu ieteicama valsts noteiktā obligātā advokāta pārstāvība, V. Spridzāns atbild: “Domāju, ka ne. Jo advokāta pārstāvība vienmēr ir saistīta ar izdevumiem, protams, tos atbilstoši Civilprocesa likuma normām sedz zaudējusī puse, vai arī ir citi varianti.”

“Tiesai ir jāspēj izvērtēt lietu un izspriest to taisnīgi, pareizi, tiesiski un pamatoti – neatkarīgi no tā, vai personu kāds pārstāv vai aizstāv. Civilprocesā ir grūtības ar to, ka pierādījumus iesniedz procesā iesaistītās puses un tiesai īpaši nav iniciatīvas pierādījumu vākšanā, kā tas ir, piemēram, administratīvajās lietās. Līdz ar to cilvēks bez speciālām juridiskām zināšanām sarežģītākos gadījumos varētu nezināt, kādi pierādījumi ir nepieciešami, jo katrai pusei, kura izsaka kādu apgalvojumu civilprocesā, šis apgalvojums arī ir jāpierāda,” piebilst V. Sprudzāns.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI