SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Santa Galiņa
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
29. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
2
2

Ministrija lēš – recepšu zāles kļūs pat par 20% lētākas. Ko paredz jaunais zāļu cenu veidošanas modelis?

2025. gada 1. janvārī stāsies spēkā jaunais zāļu cenu veidošanas modelis. Kā norāda veselības ministrs Hosams Abu Meri, zāļu cenu veidošanas modelis Latvijā nebija mainīts gandrīz 20 gadus, kā rezultātā Latvijas iedzīvotāji nereti bija spiesti zāles pirkt kaimiņvalstīs, kur tās ir lētākas. Reformas autori iecerējuši, ka, stājoties spēkā izmaiņām, recepšu zāļu cena varētu samazināties pat par 20%.  

Izmaiņas zāļu cenu veidošanas modelī ar mērķi samazināt pacientu maksājumu par recepšu zālēm paredz 16. jūlijā Ministru kabinetā apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 803 “Noteikumi par zāļu cenu veidošanas principiem” un saistītajos noteikumos Nr. 899 “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība”.

Grozījumi izstrādāti saskaņā ar Veselības ministrijas informatīvajā ziņojumā par zāļu finansiālo pieejamību iekļauto plānu zāļu pieejamības uzlabošanai un cenu samazināšanai.

Jāpiebilst, ka atsevišķi plānā izvirzītie pasākumi jau ir paveikti. Piemēram, ar grozījumiem MK noteikumos Nr. 899 “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība” no 1. jūlija mainīta līdzšinējā zāļu kompensācijas kārtība, atsakoties no kompensācijas 50% apmērā un tās vietā nosakot valsts kompensāciju zālēm 75% un 100% apmērā.

“Līdz ar to cilvēki, kuriem par kompensējamo medikamentu vajadzēja maksāt 50%, no 1. jūlija maksā tikai 25%,” Ministru kabineta sēdē 16. jūlijā paskaidroja veselības ministrs H. Abu Meri.

Tāpat paplašināts diagnožu skaits un kompensējamo medikamentu saraksts – tajā iekļauti vairāki jauni inovatīvi medikamenti –, kā arī veiktas citas izmaiņas.

Kā Ministru kabineta sēdē norādīja H. Abu Meri, ieviešot jauno zāļu cenu veidošanas principu, pacients par medikamentiem maksās 15–20% mazāk nekā līdz šim.

Tas panākts, pārskatot zāļu ražotāju, lieltirgotavu un aptieku uzcenojumu veidošanos un izmaiņas fiksējot MK noteikumos.

Piemēram, noteikts, ka no 2025. gada 1. janvāra zāļu ražotāja cena par zālēm nedrīkstēs būt augstāka par identisku zāļu cenu Lietuvā un Igaunijā, savukārt lieltirgotavām par zāļu iepakojumu noteikts 0,50 eiro uzcenojums, aptiekām – no 0,50 līdz 2 eiro, ņemot vērā zāļu iepirkuma cenu.

LV portāla infografika.

Par izmaiņām PVN likmē vēl lems

Ministru kabineta sēdē tika runāts arī par PVN ietekmi uz zāļu cenām. Nepieciešamību samazināt PVN zālēm jau iepriekš akcentējuši vairāki nozares pārstāvji.

 

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Arī Veselības ministrijas informatīvajā ziņojumā par zāļu finansiālo pieejamību iekļauts Pasaules Veselības organizācijas secinājums par to, ka salīdzinoši augstā PVN likme zālēm (gan recepšu, gan bezrecepšu) Latvijā ir faktors, kas veicina lielus pacientu personīgos maksājumus, ko ietekmē arī valsts mazāka līdzdalība zāļu kompensēšanā salīdzinājumā ar Lietuvu un Igauniju. 

Ministrs H. Abu Meri atklāja, ka jautājums par PVN zālēm tiks skatīts Finanšu ministrijas organizētajā darba grupā, jo minētās izmaiņas saistītas ar nodokļu politiku valstī. Vienlaikus viņš uzsvēra – PVN ietekme zāļu cenas veidošanā ir pārvērtēta.

Nozares pārstāvji apgalvo, ka pie mums PVN ir augstāks nekā Lietuvā un Igaunijā, tāpēc medikamenti esot dārgāki. Tā nav taisnība. Ir medikamenti, kas ražoti Latvijā, bet tiek tirgoti Polijā pat divreiz lētāk par to tirgus cenu šeit. Līdz ar to nevaram apgalvot, ka iemesls ir tikai PVN,” sacīja H. Abu Meri.  

Maksa par farmaceitiskā pakalpojuma sniegšanu zāles nesadārdzinās

Reaģējot uz aptieku pārstāvju paustajām bažām, ka reformas rezultātā tiks ietekmēta aptieku, it īpaši mazo lauku aptieku, iespēja nopelnīt un pastāvēt, grozījumos kā papildu atbalsts aptiekām noteikta samaksa par farmaceitiskā pakalpojuma sniegšanu, proti, 1,50 eiro par vienu apkalpoto recepti lielajām aptiekām un 2,50 eiro par vienu apkalpoto recepti mazajām lauku aptiekām.

No attiecīgās summas 0,75 eiro maksās pacienti, bet pārējo – valsts.

“Ar piemaksām esam atbalstījuši mazās aptiekas, lai tās varētu turpināt pastāvēt,” uzsvēra H. Abu Meri, piebilstot, ka Latvijā šobrīd ir apmēram 167 mazās aptiekas, kurām tiks piešķirts lielāks finansiālais atbalsts.

Kliedējot bažas, ka pacientam būs jāveic papildu maksājums par receptes apkalpošanu, veselības ministrs norādīja: “Arī tagad, piemēram, par medikamentiem, kas ir 100% kompensēti, pacients maksā 71 centu, tātad tas nav nekas jauns.”

Attiecībā uz jautājumu, vai maksa par receptes apkalpošanu nesadārdzinās zāles, veselības ministrs paskaidroja, ka zāļu cenu aprēķina formulā ir iekļauta arī farmaceita pakalpojuma maksa, tādēļ zāles jebkurā gadījumā būšot par 15–20% lētākas, nekā tās ir pašreiz.

Grozījumi paredz, ka atsevišķas personu grupas būs atbrīvotas no līdzmaksājuma 0,75 eiro apmērā.

“No maksājuma atbrīvoti bērni līdz 18 gadu vecumam un trūcīgie pacienti, taču tie, kuri medikamentus lieto regulāri un ilgstoši, maksās par recepšu zāļu trīs mēnešu patēriņu, tas ir, viņi maksās 75 centus par trim mēnešiem,” sacīja H. Abu Meri

Iekļautas izmaiņas arī publiskajiem iepirkumiem

Latvijas Nacionālās zāļu apgādes asociācijas (LNZAA) valdes loceklis Jānis Lībķens Ministru kabineta sēdē vērsa uzmanību, ka ar grozījumiem MK noteikumos ietverta jauna norma, kas iepriekš, tiem esot sabiedriskajā apspriešanā, nebija zināma. Respektīvi, noteikumu 2. punkts, kas izteikts jaunā redakcijā, paredz, ka zāļu cena, kuras iepērk saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu, nedrīkst būt augstāka par zāļu ražotāja Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) iesniegto konkrēto zāļu realizācijas cenu Latvijā.

“Igaunijā un Lietuvā šādas normas nav. Kā slimnīcas un sociālās aprūpes centri varēs iepirkt zāles publiskajā iepirkumā, ja Veselības ministrija nav paredzējusi finansējumu par zāļu piegādi un izplatīšanu? Atvēlēti tikai līdzekļi ražotāja cenas nosegšanai,” neizpratni pauda J. Lībķens.

Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere skaidroja, ka  regulējums esot nepieciešams, lai mazinātu zāļu sadārdzinājumu publiskajos iepirkumos, kuros piedāvātās cenas mēdz ievērojami pārsniegt ZVA mājaslapā publiskotās cenas, ko aptiekas nedrīkst pārsniegt.

“Cenas sāk pat dubultoties un trīskāršoties. Pienāks brīdis, kad slimnīcas vairs nevarēs atļauties zāles iegādāties, jo cena būs neadekvāti augsta. Līdz ar to atbilstoši reālajai situācijai attiecīgo punktu izmainījām,” atklāja I. Kaupere.

Turpretī saistībā ar bažām, ka tādējādi tiktu ietekmēta zāļu piegāde, I. Kaupere norādīja – par piegādi varēs lemt atsevišķi, ja tāda nepieciešamība radīsies.

Noteikti turpmākie uzdevumi jaunā zāļu cenu veidošanas modeļa uzraudzībai

Līdz ar grozījumiem MK noteikumos Veselības ministrijai noteikti vairāki uzdevumi, lai vērtētu jaunās zāļu cenu veidošanas sistēmas ietekmi uz aptieku darbu. Piemēram:

  • līdz 2024. gada 30. decembrim sagatavot kritērijus ietekmes vērtēšanai uz aptieku (aptieku filiāļu), kas ir vienīgās aptiekas (aptieku filiāles) konkrētajā apdzīvotajā vietā, darbību, vērtēšanai piesaistot trešo personu (revidentu);
  • sešu mēnešu laikā pēc attiecīgo noteikumu stāšanās spēkā nodrošināt aptieku (aptieku filiāļu), kas ir vienīgās aptiekas (aptieku filiāles) konkrētajā apdzīvotajā vietā, trešās personas neatkarīgu ietekmes vērtējumu, piemēram, piesaistot zvērināta revidenta pakalpojumu minēto aptieku (aptieku filiāļu) darbības izvērtēšanai, un nepieciešamības gadījumā pārskatīt zāļu cenu veidošanas modeli šajās aptiekās (aptieku filiālēs);
  • sadarbībā ar Konkurences padomi atbilstoši Eiropas Savienības Tiesas lēmumiem līdz 2025. gada 1. jūlijam sagatavot izvērtējumu un priekšlikumus vienādas recepšu medikamentu cenas noteikšanai visās aptiekās;
  • līdz 2026. gada 1. februārim veikt analīzi par jaunā zāļu uzcenojuma modeļa efektivitāti, sagatavot un iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par veiktās analīzes rezultātiem un priekšlikumiem ieviestā modeļa attīstībai, tai skaitā piedāvājot metodi indeksācijas piemērošanai.

Sākotnēji bija paredzēts, ka izmaiņas MK noteikumos, kas maina zāļu uzcenojuma modeli, stāsies spēkā jau šī gada 1. novembrī. Tomēr, tā kā uzņēmējiem jāpagūst pielāgoties jaunajai kārtībai, tika panākts kompromiss, vienojoties par grozījumu stāšanos spēkā divus mēnešus vēlāk, proti, 2025. gada 1. janvārī.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI