SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
1
1

Individuālā zāļu kompensācija palielināta līdz 30 000 eiro gadā

NVD apkopotie dati par 2023. gadu liecina, ka pērn individuālo kompensāciju saņēmuši 908 unikālie pacienti kopumā 2,5 miljonu eiro vērtībā. Vislielākā summa – vairāk nekā viens miljons eiro – piešķirta citur neklasificētas plaušu eozinofilijas diagnozes pacientiem.

FOTO: Freepik.

Turpmāk pacienti noteiktos gadījumos varēs saņemt pat divreiz lielāku individuālo kompensāciju nepieciešamajiem medikamentiem. Izmaiņas paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība”, kas stājas spēkā 2024. gada 10. oktobrī.  

Lai nostiprinātu izmaiņas, jaunā redakcijā izteikts Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 899 100. punkts, paredzot, ka turpmāk Nacionālais veselības dienests (NVD) būs tiesīgs kompensēt individuālos zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumus ne vairāk kā par 30 000 eiro vienam pacientam 12 mēnešu periodā līdzšinējo 14 228,72 eiro vietā.  

Skaidrots, ka individuālās kompensācijas apmērs tiek aprēķināts no zāļu vai medicīnisko ierīču cenas, kas nav augstāka par šo zāļu vai medicīnisko ierīču otro zemāko ražotāja realizācijas cenu vai vairumtirdzniecības cenu Čehijā, Dānijā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā un Ungārijā un nepārsniedz šo zāļu vai medicīnisko ierīču ražotāja realizācijas cenu vai vairumtirdzniecības cenu Igaunijā un Lietuvā.  

Saistīti jaunā redakcijā izteikts noteikumu 99. punkts, paredzot, ka turpmāk NVD zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu individuālajai kompensācijai varēs izlietot ne vairāk par 2,2% no zāļu iegādes izdevumu kompensācijai piešķirtajiem līdzekļiem līdzšinējo 2% vietā.  

Jaunā norma par zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas celšanu piemērojama ar 2024. gada 1. oktobri. 

Individuālās kompensācijas apmērs nebija mainīts gandrīz divdesmit gadu 

Kā norādīts grozījumu anotācijā, MK noteikumos Nr. 899 līdz šim noteiktais ierobežojums individuālās kompensācijas gadījumos 14 228,72 eiro apmērā nav mainīts kopš noteikumu stāšanās spēkā 2006. gada izskaņā. Taču inflācija laika periodā no 2006. gada novembra līdz 2024. gada augustam sasniegusi 98,4%.  

“Preces un pakalpojumi ir sadārdzinājušies gandrīz divas reizes. Līdz ar to individuālās kompensācijas gadījumos maksimāli pieļaujamā valsts apmaksājamā summa zāļu un medicīnisko ierīču iegādei 12 mēnešu periodā ir palielināma līdz 30 000,00 eiro,” grozījumu nepieciešamība pamatota anotācijā. 

Vienlaikus Veselības ministrijā (VM) norāda, ka individuālās kompensācijas apmērs 30000 eiro apmērā noteikts, balstoties uz NVD gaidīšanas rindā esošo izvērtēto izmaksu efektīvo medikamentu vidējām viena pacientagadaizmaksām. 

Individuālās kompensācijas pakalpojumu plānots paplašināt 

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 899 NVD pieņem lēmumu par individuālo zāļu vai medicīnisko ierīču kompensāciju, pamatojoties uz ārstu konsilija lēmumu par zāļu vai medicīnisko ierīču lietošanas nepieciešamību konkrētam pacientam. 

NVD var lemt piešķirt individuālo kompensāciju šādos gadījumos:  

  • diagnoze nav iekļauta šo noteikumu 1. pielikumā, un attiecīgās slimības ārstēšanā bez konkrēto zāļu lietošanas nav iespējams uzturēt pacienta dzīvības funkcijas (šajā gadījumā netiek apmaksāta medicīnisko ierīču iegāde); 
  • diagnoze ir iekļauta šo noteikumu 1. pielikumā, bet kompensējamo zāļu sarakstā nav iekļautas nevienas zāles un medicīniskās ierīces attiecīgās diagnozes ārstēšanai; 
  • diagnoze ir iekļauta šo noteikumu 1. pielikumā, bet kompensējamo zāļu sarakstā pie attiecīgās diagnozes iekļautās zāles un medicīniskās ierīces nav efektīvas vai ir kontrindicētas (šis nosacījums piemērojams vienas zāļu farmakoterapeitiskās grupas (piecas zīmes ATC/DDD klasifikācijā) un (vai) vienas terapijas līnijas ietvaros). 

Kā norāda VM, NVD šobrīd strādā pie regulējuma un atbalsta mehānisma pacientiem tajos gadījumos, kuri neiekļaujas individuālās kompensācijas saņemšanas nosacījumos vai kuros nozīmētā terapija būtiski pārsniedz individuālajai kompensācijai paredzēto finansējumu.   

Zāļu pieejamība ir viena no VM noteiktajām prioritātēm. Šogad zāļu pieejamības uzlabošanai veikti jau vairāki pasākumi. Piemēram, paplašināts individuālās kompensācijas saņēmēju loks, paredzot, ka kompensāciju var saņemt arī tad, ja kompensējamo zāļu sarakstā iekļautās zāles pacientam nav efektīvas vai ir kontrindicētas; zāļu kompensācijas apmērs palielināts no 50% līdz 75%; kompensācijas sistēmā iekļautas jaunas diagnozes un medikamenti.  

Plašāk par tēmu >> 

NVD apkopotie dati par 2023. gadu liecina, ka pērn individuālo kompensāciju saņēmuši 908 unikālie pacienti kopumā 2,5 miljonu eiro vērtībā. Vislielākā summa – vairāk nekā viens miljons eiro – piešķirta citur neklasificētas plaušu eozinofilijas diagnozes pacientiem.

UZZIŅAI

Kur meklēt informāciju par finansējuma izlietojumu kompensējamajām zālēm

Nacionālā veselības dienesta tīmekļvietnē ir izveidota sadaļa, kurā publicēti dati par veselības aprūpes finansējuma izlietojumu gada griezumā.

Šobrīd sadaļā ir pieejami dati par laboratoriskajiem izmeklējumiem un valsts kompensējamajām zālēm. Publicētie dati ietver informāciju gan par pārskata gadam plānotā valsts finansējuma izlietojumu un nozīmīgākajām izmaksu pozīcijām, gan par veselības aprūpes pakalpojuma statistiku – sniegto pakalpojumu apjomu, pakalpojumus saņēmušo pacientu diagnozēm, pakalpojumu saņemšanu ģeogrāfiskā griezumā u. c.

Dati par veselības aprūpes finansējuma izlietojumu laboratorisko izmeklējumu un kompensējamo zāļu nodrošināšanā ir pieejami NVD tīmekļvietnes www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Finansējuma izlietojums”.

Vienlaikus turpinās darbs pie jaunu datu pievienošanas, lai nākotnē nodrošinātu pieejamību arī informācijai par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu ambulatoro un stacionāro pakalpojumu sniegšanā, informē NVD.

 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI