SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. decembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
4
4

Autoratlīdzību saņēmējiem vēl uz gadu pagarina nodokļu līdzšinējo kārtību

Stājas spēkā 09.12.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja autoratlīdzības saņēmējs nav reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs, ienākuma izmaksātājs ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli (25% vai 40%), kas ietver arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

FOTO: Freepik.

Arī 2023. gadā autoratlīdzību saņēmējiem tiks saglabāta līdzšinējā nodokļu nomaksas kārtība, kura ienākuma izmaksātāja ieturētā iedzīvotāju ienākuma nodoklī ietver arī sociālās apdrošināšanas iemaksas.

To paredz Saeimā steidzamības kārtībā pieņemtie likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” grozījumi, kuri stājas spēkā piektdien, 9. decembrī, kā arī likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” grozījumi, kuri arī stājas spēkā piektdien, 9. decembrī.

Grozījumi noteic, ka vēl līdz nākamā gada beigām autoratlīdzību saņēmēji varēs nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēji, un tādā gadījumā nodokļus – iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas – par viņiem, tāpat kā līdz šim, nomaksās autoratlīdzības izmaksātājs, norādīts Saeimas Preses dienesta informācijā. (Iepriekš bija noteikts, ka no 2023. gada autoratlīdzību saņēmējiem jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējiem un pašiem jāveic nodokļu nomaksa.)

Ar grozījumiem līdz 2023. gada 31. decembrim pagarināts likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” pārejas noteikumos paredzētais laiks, kad autoratlīdzības saņēmējiem ir iespēja nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējiem, un nodokļus – gan iedzīvotāju ienākuma nodokli, gan valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas – par viņiem nomaksās ienākuma izmaksātājs. 25% apmērā no ieņēmumiem līdz 25 000 eiro un 40% apmērā no ieņēmumiem, kas pārsniedz 25 000 eiro, paskaidrots grozījumu anotācijā.

Deputāti rosināja izmaiņas likumā, jo arvien ir virkne neskaidrību par saimnieciskās darbības ieņēmumu konta izmantošanu autoratlīdzību saņēmējiem, anotācijā norādījuši grozījumu autori.

Šajā nodokļu režīmā no autoratlīdzības samaksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir īpašs, jo tiek sadalīts, proti, sociālajām iemaksām tiek novirzīti 80%, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodoklim – 20%.

Saistībā ar autoratlīdzības saņēmēju sociālo apdrošināšanu ir grozīti arī likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” pārejas noteikumi, nosakot, ka persona, kura saņem ienākumu no intelektuālā īpašuma, veic minimālās obligātās iemaksas valsts pensiju apdrošināšanai 10% apmērā no starpības līdz obligāto iemaksu objekta minimālajam apmēram par periodu no 2022. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 31. decembrim.

2021. gadā, kad no 1. jūlija tika noteikta minimālo sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu prasība, to attiecinot arī uz autoratlīdzības saņēmējiem, kā pārejas norma uz pusgadu tika noteikts īpašais autoratlīdzības saņēmēja nodokļa režīms – iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājums –, kas ietver arī sociālo apdrošināšanu. Regulējums paredzēja, ka no 2021. gada 1. jūlija līdz 2021. gada 31. decembrim, ja autoratlīdzības saņēmējs nebūs reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs, autoratlīdzībai piemēros pārejas periodam noteiktās iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes – no gada ienākuma līdz 25 000 eiro autoratlīdzību izmaksātājs ieturēs nodokli 25% apmērā, no ienākuma, kas pārsniedz 25 000 eiro, – 40%. Norma, ka autoratlīdzības saņēmējiem ir iespēja nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējiem, un tādā gadījumā nodokļus samaksā ienākuma izmaksātājs, vienreiz jau tika pagarināta – līdz 2022. gada 31. decembrim.

Ja autors reģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējs (pašnodarbinātais), nodokļus viņš maksā pats.

 

Uzzini vairāk par tēmu >>

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI