SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
4
4

Saimnieciskās darbības veicējiem atcelts IIN avansa maksājums

Stājas spēkā 25.03.2023.

Saimnieciskās darbības veicējiem turpmāk nebūs jāsamaksā IIN avansa maksājums, bet visa nodokļa summa jāsamaksā pēc gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas.

FOTO: Freepik.

Saimnieciskās darbības veicējiem vairs nebūs jāveic iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumi no saimnieciskās darbības. Likuma jaunā norma tiek piemērota jau no šī gada 1. janvāra.

To nosaka grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kas stājas spēkā sestdien, 25. martā.

Grozījumi, ar kuriem no likuma izslēgtas normas par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) avansa maksājumu, piemērojami no 2023. gada 1. janvāra.

Saskaņā ar likumā iepriekš noteikto pienākumu un avansa maksājuma termiņiem pirmais nodokļa avansa maksājums par taksācijas gadu bija jāveic līdz 23. martam. Ja nodokļa maksātājs jau būs veicis pirmo avansa maksājumu par 2023. gadu, kura termiņš ir 23. marts, tas parādīsies vienotajā nodokļu kontā kā nodokļa pārmaksa, ja vien netiks novirzīts citu nodokļu maksājumu segšanai. Savukārt, ja avansa maksājums nebūs veikts, par šo maksājumu netiks aprēķināta nokavējuma nauda, paskaidrots grozījumu anotācijā.

Grozījumus likumā izstrādāja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. To pamatojumā ir arī norādīts, ka, maksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli tikai pēc gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas vienā summā, pastāv iespēja, ka nodokļa maksātājam būs grūti samaksāt šo iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumu, jo taksācijas gada laikā gūtos ienākumus nodokļa maksātājs jau, iespējams, ir iztērējis un viņa rīcībā nebūs pietiekami daudz līdzekļu iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksai. Tādējādi, ja IIN maksātājs tomēr uzskatīs par lietderīgu veikt IIN nodokļa maksājumus no saimnieciskās darbības jau taksācijas gada laikā, tas varēs veikt maksājumus vienotajā nodokļu kontā.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācijā norādīts: tā kā šogad pirmais avansa maksājums būtu bijis jāveic līdz šī gada 23. martam un daļa saimnieciskās darbības veicēju to, iespējams, jau ir samaksājuši, to var atstāt kā nodokļa pārmaksu, un tas automātiski tiks izmantots nākamo nodokļu maksājumu segšanai. Ja tomēr būs vēlme to saņemt atpakaļ, tad jau pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) būs jāiesniedz iesniegums brīvā formātā. Savukārt tiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuri to vēl nav izdarījuši, avansa maksājums par 2023. gadu nav jāveic, un pēc izmaiņām VID informācijas sistēmās tiks nodrošināts, ka nodokļa parāds un nokavējuma nauda neveidosies.

Trīs gadus IIN avansa maksājums uz laiku bija atcelts Covid-19 pandēmijas izraisīto ekonomisko satricinājumu pārvarēšanai. Lai gan 2022. gadā Covid-19 infekcijas radītās sekas daļēji tika pārvarētas un bija iespējams atjaunot normālu saimniecisko darbību, tomēr šos procesus neparedzēti ietekmēja citi ārēji apstākļi, proti, Krievijas izraisītā kara Ukrainā ietekme uz globālo ekonomiku un straujo energoresursu cenu kāpumu. Avansa maksājums turpmāk nebūs jāveic, lai dotu iespēju saimnieciskās darbības veicējiem – iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājiem – maksimāli efektīvi izmantot to rīcībā esošos finanšu resursus, tos ieguldot savā saimnieciskajā darbībā, kā arī vienādotu nodokļu maksāšanas režīmu ar uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem, kuriem nav jāveic nodokļa avansa maksājumi, paskaidrots anotācijā.

Izmaiņas likumā neietekmēs pašvaldību ieņēmumus, jo likums “Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam” paredz –, ja pašvaldību budžetos tiek konstatēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu neizpilde par ceturksni (no gada sākuma), tad, pamatojoties uz finanšu ministra rīkojumu, to kompensē no valsts pamatbudžetā ieskaitāmās iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI