NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
15. janvārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Nodokļi
15
15

Pašnodarbinātajiem un autoriem, kuri šogad prognozē mazus ienākumus, līdz 17. janvārim tas jāapliecina VID

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sociālā apdrošināšana paredz minimālo obligāto iemaksu objektu – trīs minimālās algas ceturksnī. Šogad minimālā alga ir 620 eiro. Pašnodarbinātajam vai autoratlīdzības saņēmējam, kurš nav darba ņēmējs un, saņemot mazus ienākumus, izvēlas papildus nemaksāt likumā noteiktās minimālās sociālās iemaksas, jāiesniedz VID apliecinājums, ka plānotie ienākumi būs mazāki par 1860 eiro ceturksnī.

FOTO: Freepik.

Ja pašnodarbinātais (saimnieciskās darbības veicējs, tostarp mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs un autoratlīdzību saņēmējs, kurš nav darba ņēmējs), kurš prognozē, ka viņa saimnieciskās darbības ienākumi šogad nesasniegs 1860 eiro ceturksnī/620 eiro mēnesī, būs iesniedzis apliecinājumu Valsts ieņēmumu dienestam par prognozētajiem ienākumiem, proti, ka tie nesasniegs 1860 eiro ceturksnī, minimālās iemaksas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra neaprēķinās.

Lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) neaprēķinātu minimālās iemaksas, pašnodarbinātajam līdz šīgada 17. janvārim (ieskaitot) jāiesniedz VID apliecinājums par plānotajiem ienākumiem šīgada 1. ceturksnī vai kopējiem 2023. gadā plānotajiem ienākumiem.

Apliecinājumu jāiesniedz īpaši tam izveidotā veidlapā, kas pieejama VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā “Dokumenti/No veidlapas/Dokumentu grupa/Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu dokumenti/Pašnodarbinātā apliecinājums par plānotajiem ienākumiem”. Apliecinājumā jānorāda konkrētais 2023. gada ceturksnis vai ceturkšņi, kad ienākumi nesasniegs 1860 eiro ceturksnī.

Apliecinājums arī turpmāk būs jāiesniedz šādos termiņos:

  • līdz 17.01.2023. – par kopējiem 2023. gadā plānotajiem ienākumiem vai par 2023. gada I ceturksnī plānotajiem ienākumiem;
  • līdz 17.04.2023. – par 2023. gada II ceturksnī plānotajiem ienākumiem;
  • līdz 17.07.2023. – par 2023. gada III ceturksnī plānotajiem ienākumiem;
  • līdz 17.10.2023. – par 2023. gada IV ceturksnī plānotajiem ienākumiem.

Pašnodarbinātais, kurš šogad vēl tikai plāno uzsākt saimniecisko darbību, apliecinājumu var iesniegt vienlaikus ar iesniegumu par saimnieciskās darbības reģistrāciju VID vai 15 dienu laikā pēc darba ņēmēja statusa zaudēšanas, ja pašnodarbinātais iepriekš strādāja arī algotu darbu.

Veicamās minimālās iemaksas katra ceturkšņa beigās aprēķinās VSAA, savukārt informāciju par tām pašnodarbinātais saņems VID EDS. Iesnieguma savlaicīga iesniegšana ir ļoti būtiska, jo tikai pēc iesnieguma saņemšanas VSAA neaprēķinās minimālās obligātās sociālās iemaksas, kas papildus jāveic pašnodarbinātajam (t. sk. mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam) vai autoram (arī tad, ja autors nav reģistrējis saimniecisko darbību).

Atgādinām, ka pašnodarbinātajam, tāpat kā līdz šim, jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (obligātās iemaksas), ņemot vērā saimnieciskās darbības ienākumus mēnesī un piemērojot vispārējo likmi 31,07% un pensiju apdrošināšanas likmi 10%:

  • ja mēneša ienākumi no saimnieciskās darbības sasniedz vai pārsniedz 620 eiro (valstī noteikto minimālo darba algu), tad par to mēnesi jāmaksā 192,63 eiro (31,07% no 620 eiro) vai no paša izvēlēta lielāka obligāto iemaksu objekta un papildu – 10% pensiju apdrošināšanai no faktiskā ienākuma un obligāto iemaksu objekta 620 eiro vai no paša izvēlēta lielāka obligāto iemaksu objekta starpības;
  • ja ienākumi no saimnieciskās darbības nesasniedz 620 eiro mēnesī, tad jāveic iemaksas 10% pensiju apdrošināšanai no faktiskajiem ienākumiem.

Papildu informācija par minimālajām obligātajām iemaksām pieejama VID metodiskajā materiālā “Minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas”.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni: 67120000, kā arī uzdot savus jautājumus rakstveidā EDS sadaļā “Sarakste ar VID”. Svarīgi, ka, zvanot uz VID konsultatīvo tālruni, ikviens var saņemt arī personificētu konsultāciju, ja vien zvanot pieslēdzas ar saviem datiem VID EDS un nosauc tur redzamo kodu.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI