SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
17
17

No 1. augusta izmaiņas paternitātes pabalsta izmaksā

Stājas spēkā 01.08.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Paternitātes pabalstu maksās par 10 darba dienām. Gadījumā, ja paternitāte nav noteikta, tiesības uz to būs arī citai personai, lai tā pēc bērna mātes lūguma varētu iesaistīties bērna aprūpē.

FOTO: Freepik

No šīgada 1. augusta paternitātes pabalstu maksās par 10 darba dienām, un ir paplašināts arī šī pabalsta saņēmēju loks, ja paternitāte nav noteikta un dažos citos gadījumos.

īsumā
  • Par bērniem, kuri dzimuši no 2022. gada 1. augusta, paternitātes pabalstu par 10 darba dienām varēs saņemt bērna tēvs, kā arī cita persona, ja bērna paternitāte nav atzīta vai noteikta, bērna tēvs ir miris vai viņam ir pārtrauktas aizgādības tiesības.
  • Paternitātes pabalstu varēs pieprasīt sešu mēnešu laikā no bērna dzimšanas.

Šādas izmaiņas paredz likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” grozījumi, kas stājas spēkā pirmdien, 1. augustā.

Vienlaikus uz situācijām, kad mainās pabalsta izmaksas ilgums, attiecas arī atsevišķas Darba likuma grozījumu normas, kas stājas spēkā 1. augustā.

Darba devēja atvaļinājums bērna tēvam vai citai personai

No 1. augusta Darba likuma 155. panta pirmajā daļā noteikts:

  • bērna tēvam ir tiesības uz 10 darba dienas ilgu atvaļinājumu (iepriekš tās bija 10 kalendārās dienas);
  • atvaļinājumu bērna tēvam piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas (iepriekš jaundzimušā tēvam tiesības uz šo atvaļinājumu bija jāizmanto divos mēnešos pēc bērna piedzimšanas).

Darba likuma 155. pants ir arī papildināts ar jaunu – 1.1 daļu –, kurā tiesības uz paternitātes atvaļinājumu paredzētas arī citai personai.

Ja bērna paternitāte nav atzīta (noteikta) vai bērna tēvs ir miris, vai bērna tēvam ir pārtrauktas aizgādības tiesības, tad citai personai, kas nav bērna māte, ir tiesības uz 10 darba dienas ilgu atvaļinājumu, lai pēc bērna mātes lūguma iesaistītos bērna aprūpē.

Darba likuma grozījumu anotācijā paskaidrots, ka šī norma paredz tādu pašu atvaļinājuma ilgumu un tiesības izmantošanas noteikumus kā atvaļinājumam bērna tēvam. Situācijā, ja bērna paternitāte nav atzīta (noteikta), attiecīgais atvaļinājums, kura laikā persona iesaistītos bērna aprūpē, varētu tikt piešķirts citai personai, kuru noteiktu bērna māte. Šādās situācijās attiecīgais darbinieks vērstos ar lūgumu pie darba devēja par atvaļinājuma piešķiršanu (lūguma forma netiek regulēta ar likumu un ir nosakāma atbilstoši uzņēmumā noteiktajai kārtībai), un darba devējam būtu pienākums piešķirt atvaļinājumu.

Līdzīgi kā atvaļinājuma bērna tēvam gadījumā, kad darba devējs var prasīt atbilstošus pierādījumus (parasti – bērna dzimšanas apliecību), lai piešķirtu atvaļinājumu, arī šādā situācijā darba devējam būs tiesības pieprasīt, lai darbinieks nepieciešamības gadījumā sniedz pierādījumus, kas apliecina viņa tiesību uz šādu atvaļinājumu. Tas varētu būt gan bērna mātes apstiprinājums, gan bērna dzimšanas apliecība.

Paternitātes pabalsta izmaksa

No 1. augusta mainīsies paternitātes pabalsta piešķiršanas un izmaksas nosacījumi, kā arī tiks paplašināts personu loks, kurām būs tiesības uz paternitātes pabalstu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informācijā norādīts, ka izmaiņas attiecas uz bērniem, kuri dzimuši 2022. gada 1. augustā vai vēlāk.

Tās paredz, ka:

  • bērna tēvs paternitātes pabalstu varēs saņemt par 10 darba dienām;
  • gadījumā, ja bērna paternitāte nav atzīta vai noteikta, bērna tēvs ir miris vai viņam ir pārtrauktas aizgādības tiesības, 10 darba dienu paternitātes pabalstu varēs saņemt arī cita persona, lai tā pēc bērna mātes lūguma varētu iesaistīties bērna aprūpē.

VSAA paternitātes pabalstu piešķirs, pamatojoties uz pieprasītāja iesniegumu un no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) saņemto informāciju par darba devēja līdz bērna 6 mēnešu vecumam piešķirto atvaļinājumu, norādīts aģentūras informācijā.

VSAA vērš uzmanību datumiem –, ja bērns ir piedzimis līdz 2022. gada 31. jūlijam, paternitātes pabalstu bērna tēvam piešķir par 10 kalendāra dienu ilgu atvaļinājumu. Atvaļinājumam jābūt pieprasītam un piešķirtam līdz bērna 2 mēnešu vecumam.

Atbilstoši Satversmes tiesas spriedumam jau no 2022. gada 1. jūnija tiesības uz atvaļinājumu saistībā ar bērna piedzimšanu un paternitātes pabalstu ir arī bērna mātes partnerei.

Bērna mātes partnere var pieprasīt darba devējam atvaļinājumu arī par bērniem, kuri dzimuši līdz 2022. gada 31. jūlijam. Ja darba devējs ir piešķīris atvaļinājumu, bērna mātes partnere iesniedz iesniegumu VSAA paternitātes pabalsta piešķiršanai.

Kā pieprasīt pabalstu

Iesniegumu paternitātes pabalsta piešķiršanai visērtāk iesniegt, izmantojot portāla Latvija.lv elektronisko pakalpojumu “E-iesniegums VSAA pakalpojumiem” un izvēloties iesniegumu “Paternitātes pabalsta piešķiršana vai pārrēķināšana”.

Iesniegumu var iesniegt arī:

  • elektroniski VSAA oficiālajā e-adresē;
  • elektroniski e-pastā pasts@vsaa.gov.lv (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu);
  • nosūtot pa pastu jebkurai nodaļai vai ievietojot VSAA klientu apkalpošanas centros izvietotajās pasta kastītēs.

Plašāka informācija par paternitātes pabalstu, tostarp, kā nosaka tiesības uz to, kā aprēķina, pieejama VSAA mājaslapā.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI