SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
17
17

Jauni noteikumi saimnieciskās darbības grāmatvedības kārtošanai

Stājas spēkā 03.06.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grāmatvedības reģistros uzrāda saimnieciskās darbības naudas plūsmu, tās veidošanās avotus un izlietojumu, mantas stāvokļa izmaiņas, lai fiksētu nodokļu aprēķināšanai nepieciešamos datus, veiktu mantas, tai skaitā pamatlīdzekļu, nolietojuma un norēķinu kontroli.

FOTO: Freepik

Saimnieciskās darbības veicējiem grāmatvedības kārtošanai vienkāršā ieraksta sistēmā ir jauni noteikumi, kuros saglabātas līdzšinējā regulējuma vispārējās prasības. Noteikumi ir arī papildināti un precizēti atbilstoši jaunā Grāmatvedības likuma prasībām, kā arī tajos ietvertas korekcijas pēc Satversmes tiesas šīgada janvāra sprieduma par saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu noteikšanu nodokļu piemērošanai.

Ministru kabineta 2022. gada 31. maija noteikumi Nr. 322 “Kārtība, kādā individuālie komersanti un citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā” stājas spēkā piektdien, 3. jūnijā.

Līdz ar jauno tiesību aktu spēku zaudē 2007. gada noteikumi Nr. 188 grāmatvedības kārtošanai vienkāršā ieraksta sistēmā. Vienlaikus ir noteikts, ka persona, kura līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai kārto saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālu saskaņā ar noteikumu Nr. 188 pielikumu, var tiktāl turpināt šo žurnālu kārtot līdz 2022. gada beigām, ciktāl tas nav pretrunā nodokļus reglamentējošo normatīvo aktu prasībām.

Jaunajā normatīvajā aktā saglabātas noteikumos Nr. 188 ietvertās vispārējās prasības attiecībā uz šo noteikumu subjektu loku, grāmatvedības normatīvo aktu piemērošanu un tajos noteikto, ka grāmatvedības reģistros jāuzrāda saimnieciskās darbības naudas plūsma, tās veidošanās avoti un izlietojums un saimnieciskajā darbībā izmantotās un iegūtās mantas stāvokļa izmaiņas, lai fiksētu nodokļu aprēķināšanai nepieciešamos datus, kā arī veiktu mantas, t. sk. pamatlīdzekļu nolietojuma, un norēķinu kontroli, paskaidrots tiesību akta anotācijā.

Jaunajos noteikumos ir saglabāts līdzšinējais regulējums, tostarp:

  • par saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaiti žurnālā, t. i., persona saimnieciskās darbības ieņēmumus un ar to gūšanu saistītos izdevumus reģistrē (ieraksta) saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālā;
  • iespēja atkāpties no žurnāla kārtošanas personām (iedzīvotāju ienākuma nodokļu maksātājiem un mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem), kuras izmanto tikai bezskaidras naudas norēķinus;
  • saglabātas un precizētas žurnāla kārtošanas prasības par sagatavošanas periodiskumu, paredzot, ka ieņēmumi un izdevumi tiek uzrādīti par katru pārskata periodu, respektīvi, mēnesi, kā arī noteikts, uz kādu sagatavoto ārējo (piemēram, bankas konta izraksts, kases čeks, VID reģistrēta kvīts vai biļete) un iekšējo (piemēram, pašu sagatavots kases ieņēmumu vai izdevumu orderis) dokumentu pamata var veikt ierakstus žurnālā;
  • saglabātas normas par pamatlīdzekļu, krājumu un citu grāmatvedības reģistru uzskaiti, kā arī citas normas.

Noteikumi ir arī papildināti, tai skaitā ar nosacījumu, ka žurnālā jāuzrāda arī tie ārpus saimnieciskās darbības gūtie ieņēmumi, kurus persona iegulda saimnieciskajā darbībā, kā arī jāuzrāda ar saimnieciskās darbības ieņēmumu gūšanu nesaistītie izdevumi, kuri radušies, personai izņemot līdzekļus no saimnieciskajā darbībā gūtajiem ieņēmumiem, lai tos izlietotu personiskajām vajadzībām. Papildināta norma par ierakstu veikšanu hronoloģiskā secībā, nosakot, ka ieņēmumus un izdevumus žurnālā reģistrē (ieraksta) hronoloģiskā secībā pēc naudas plūsmas, proti, ieņēmumus norāda to saņemšanas brīdī, savukārt izdevumus – to samaksāšanas brīdī.

Noteikumos ir jauna – VII nodaļa – “Izdevumu precizēšana”.

Vairākas līdzšinējā regulējuma normas ir precizētas, piemēram, par elektroniski sagatavotā žurnāla izdruku, nosakot, ka tā jāizdrukā pēc nepieciešamības.

Ar jauno tiesību aktu pārskatīti žurnāla (1. pielikums) ieņēmumu un izdevumu uzrādīšanas nosacījumi personām, kuras ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji un ierakstiem izmanto iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja žurnālu, svītrotas normas par noteikto ierobežojumu 80% apmērā no kopējiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem un tām izveidotās ailes, kas saistītas ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta 3.1 daļas piemērošanu, jo šīs normas nav spēkā no 2022. gada 7. janvāra saskaņā ar Satversmes tiesas spriedumu, paskaidrots noteikumu anotācijā.

Noteikumi Nr. 322 izdoti saskaņā ar Grāmatvedības likuma 10. panta trešās daļas 1. punktā noteikto, ka grāmatvedības reģistrus vienkāršā ieraksta sistēmā atļauts kārtot individuālajiem komersantiem un citām fiziskajām personām, kuras veic saimniecisko darbību, individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām, ja minēto personu apgrozījums (ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšējā pārskata gadā nepārsniedz 300 000 eiro.

 

Uzzini vairāk >>

 

 

 

 

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI