SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 13 minūtes
6
6

No 7. maija varēs darboties āra terases. Saeimā šonedēļ

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Zane Bitere, LETA

Par spīti tam, ka Ministru kabinets šādu iniciatīvu neatbalstīja, šonedēļ Saeimas plenārsēdē lēma par atļauju sniegt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus ārpus telpām no 7. maija, ievērojot Ministru kabineta noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības. Šajā LV portāla apkopojumā par aktuālajiem Saeimā iesniegtajiem un atbalstītajiem likumprojektiem šonedēļ.

īsumā
  • No 7. maija ir atļauts sniegt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus ārpus telpām.
  • Atceļ vairākus ierobežojumus braukšanas apmācībām motociklu vadīšanas tiesību iegūšanai.
  • Paplašina to personu loku, kuras drīkst veikt vakcināciju pret Covid-19.
  • Galīgajā lasījumā atbalsta plašākas NEPLP tiesības atteikt apraides atļaujas izsniegšanu.
  • Lai mazinātu savvaļas medījamo dzīvnieku nodarītos postījumus, plānots paplašināt medību platības un to rīku klāstu.
  • Rosina noteikt 21. novembri par Zolitūdes traģēdijas atceres dienu.
  • Sociālo un darba lietu komisija galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamu atzīto valsts ģimenes pabalsta reformu.
  • Ar grozījumiem Pasta likumā un Muitas likumā precizēs aizdomīga pasta sūtījuma definīciju.
  • Trešajā lasījumā skatīs grozījumus Apsardzes darbības likumā, kas paredz ieviest Apsardzes darbības reģistru, vienlaikus mainot apsardzes komersantu reģistrācijas kārtību.
  • Uz trešo lasījumu virzīs likumprojektu, kas noteiks amatpersonas atbildību par jebkurām nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem.
  • Aktualizēts Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļu atalgojuma jautājums.
  • Konceptuāli atbalstīts grozījums Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz aizliegt alkohola mazumtirdzniecību azartspēļu organizēšanas vietās.

29. aprīlī Saeima otrajā – galīgajā – lasījumā kā steidzamus atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, paredzot vairākas izmaiņas līdzšinējos epidemioloģiskās drošības pasākumu noteikumos.

  • Zaļā gaisma sabiedriskajai ēdināšanai ārpus telpām

Grozījumi paredz atļaut sniegt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus ārpus telpām. Likuma Pārejas noteikumi ir papildināti ar 21. punktu, kurā noteikts, ka, ievērojot Ministru kabineta noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības, no 7. maija sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējiem ir atļauts sniegt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus ārtelpās.

Vienlaikus likumdevējs tomēr ir paredzējis, ka atkarībā no epidemioloģiskās situācijas Ministru kabinets arī turpmāk var pieņemt lēmumu uz noteiktu laiku apturēt minēto pakalpojumu sniegšanu.

  • Atceļ vairākus ierobežojumus braukšanas apmācībām motociklu vadīšanas tiesību iegūšanai

Likuma Pārejas noteikumi papildināti ar 22. punktu, nosakot, ka spēku zaudē vairāki Ministru kabineta noteiktie ierobežojumi, kas attiecas uz praktiskās braukšanas apmācībām, lai iegūtu AM, A1, A2 un A kategorijas vadītāja tiesības.

Tie ir Ministru kabineta noteikumu Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai32.8 1.; 32.8 3.; un 32.8 4. punkti, kas līdz šim paredzēja, ka mācības klātienē notiek tikai individuāli, pēc katras individuālās apmācības tiek ievērots 15 minūšu pārtraukums un motocikla dezinfekcija, kā arī mācību braukšanas laukumā atrodas ierobežots skaits personu.

  • Paplašina personu loku, kas varēs veikt vakcināciju

Pieņemtie grozījumi arī paplašina to personu loku, kuras drīkst veikt vakcināciju pret Covid-19. Tas ļaus nodrošināt gatavību masveida vakcinācijai situācijā, ja tiks veidoti papildu vakcinācijas punkti, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Likums papildināts ar 49.5 pantu, kas paredz, ka vakcināciju varēs veikt personas šādā prioritārā secībā:

  1. Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā reģistrēts ārsts, māsa, ārsta palīgs, vecmāte, zobārsts;
  2. medicīnas asistents, kura profesionālās zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas vakcinācijas veikšanai, individuāli izvērtē ārstniecības iestāde, Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā reģistrēts radiologa asistents, biomedicīnas laborants, fizioterapeits, ergoterapeits, masieris, podologs, kosmētiķis, skaistumkopšanas speciālists kosmetoloģijā un radiogrāfers, kuri vakcināciju veic tiešā sertificētas ārstniecības personas (ārsta, ārsta palīga, māsas, vecmātes) uzraudzībā;
  3. Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā reģistrēts optometrists, zobu higiēnists, zobārsta asistents, zobu tehniķis, fizioterapeita asistents, ergoterapeita asistents, māsas palīgs, audiologopēds, mākslas terapeits, uztura speciālists, tehniskais ortopēds, kas vakcināciju veic tiešā sertificētas ārstniecības personas (ārsta, ārsta palīga, māsas, vecmātes) uzraudzībā;
  4. ārsts, māsa, ārsta palīgs, vecmāte, zobārsts, kuru reģistrācijas termiņš Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā beidzies ne vēlāk kā piecus gadus no dienas, kad minētā ārstniecības persona tiek pieņemta darbā ārstniecības iestādē, lai veiktu vakcināciju pret Covid-19 infekciju.

Paplašina NEPLP tiesības atteikt apraides atļaujas izsniegšanu

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma arī grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) tiesības, izsniedzot apraides atļauju, vērtēt elektroniskā plašsaziņas līdzekļa darbību iepriekšējās apraides atļaujas darbības laikā un atteikt apraides atļaujas izsniegšanu.

Ne vēlāk kā piecus mēnešus pirms apraides atļaujas termiņa beigām NEPLP varēs elektroniskajam plašsaziņas līdzeklim izsniegt atļauju bez konkursa vai atteikt tās izsniegšanu. Attiecīgais lēmums būs pieņemams, izvērtējot būtiskus elektroniskā plašsaziņas līdzekļa normatīvo aktu pārkāpumus, ko tas būs pieļāvis pēdējā darbības gada laikā no apraides atļaujas saņemšanas brīža, kā arī valsts iestāžu sniegto informāciju par tā darbības radīto apdraudējumu valsts drošībai, sabiedriskajai kārtībai vai drošībai.

Paplašinās medību platības

Lai mazinātu savvaļas medījamo dzīvnieku nodarītos postījumus, plānots paplašināt medību platības un to rīku klāstu, paredz Saeimā konceptuāli atbalstītās izmaiņas Medību likumā.

Grozījumi paredz, ka medīt varēs vietās, kur konkrētā pašvaldība būs atļāvusi to darīt, kā arī vietās, kur nav reģistrēts medību iecirknis, ja notiks ievainota medījamā dzīvnieka izsekošana. Tāpat tas varēs notikt, ja mednieki būs noslēguši savstarpēju vienošanos par reģistrēta medību iecirkņa ārējām robežām.

Patlaban medīt ir aizliegts pilsētu teritorijā, kapsētās un vietās, kur to aizliedz citi normatīvie akti. Tāpat tas ir aizliegts vietās, kur nav reģistrēts medību iecirknis, izņemot nelimitēto medījamo dzīvnieku medības, kurās piedalās medību tiesību īpašnieks vai tā rakstveidā pilnvarota persona, kā arī aizliegtas nelimitēto medījamo dzīvnieku medības publiskajās ūdenstilpēs un to tauvas joslā.

Paredzēts, ka turpmāk medību iecirkni varēs reģistrēt, ja tajā medību platības nebūs mazākas par 350 hektāriem, ja iecirkni reģistrēs medību tiesību īpašnieks vai to grupa. Ja medību iecirkni reģistrēs medību tiesību lietotājs, to platībām būs jābūt 1000 hektāru lielām. Valdībai būs jānosaka jauna kārtība medību platībām, tostarp par to, kā savstarpēji vienoties par reģistrēta medību iecirkņa ārējām robežām. Tāpat būs jānosaka kritēriji, kā atļauts medīt vietās, kur nav reģistrēts medību iecirknis.

Rosina noteikt Zolitūdes traģēdijas atceres dienu

Saeima nodeva Juridiskajai komisijai izskatīšanai grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", kas paredz noteikt 21. novembri par 2013. gada 21. novembra traģēdijas atceres dienu.

Darbības ar aizdomīgiem pasta sūtījumiem

Tāpat Saeima izskatīšanai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai nodeva grozījumus Pasta likumā un grozījumus Muitas likumā, kas paredz regulēt muitas rīcību ar aizdomīgiem pasta sūtījumiem. Plānots noteikt, ka aizdomīgs pasta sūtījums ir pārrobežu pasta sūtījums, par kuru ir aizdomas, ka tas satur narkotiskās vai psihotropās vielas, šo vielu izgatavošanai paredzētos izejmateriālus (prekursorus), jaunas psihoaktīvas vielas vai to saturošus izstrādājumus.

Atbilstoši grozījumiem, ja pasta komersantiem būs aizdomas, ka sūtījums satur minētās vielas, par to nekavējoties būs jāinformē Valsts ieņēmumu dienests vai Valsts Policija. 

KOMISIJU DARBA KĀRTĪBĀ

Valsts ģimenes pabalstu reforma

Sociālo un darba lietu komisija otrajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā, ar kuriem iecerēts mainīt ģimenes valsts pabalsta apmēru un tā piešķiršanas nosacījumus.

Lai sakārtotu atbalsta sistēmu un vienlaikus noteiktu lielāku finansiālo atbalstu ģimenēm ar bērniem, grozījumi paredz, ka no nākamā gada pabalsta apmērs būs atkarīgs no audzināmo bērnu skaita.

Likumprojektā paredzēts, ka no 2022. gada 1. janvāra ģimenes valsts pabalsta apmērs ir šāds:

  1. par vienu bērnu – 25 eiro mēnesī;
  2. par diviem bērniem – 100 eiro mēnesī (50 eiro mēnesī par katru bērnu);
  3. par trim bērniem – 225 eiro mēnesī (75 eiro par katru bērnu);
  4. par četriem un vairāk bērniem – 100 eiro mēnesī par katru bērnu.

Plašāk:

Veidos Apsardzes darbības reģistru

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Apsardzes darbības likumā. Tie paredz ieviest Apsardzes darbības reģistru, vienlaikus mainot apsardzes komersantu reģistrācijas kārtību.

Iecerēto izmaiņu mērķis ir palielināt Valsts policijas un citu apsardzes darbību kontrolējošo institūciju iespējas veikt kontroles pasākumus, savlaicīgi identificēt un atklāt likumpārkāpumus, kā arī mazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru apsardzes nozarē, teikts likumprojekta anotācijā.

Grozījumi paredz, ka, reģistrējot apsardzes komersantu un iekšējās drošības dienestu Apsardzes darbības reģistrā, apsardzes komersantam vairs netiks izsniegta speciālā atļauja, bet iekšējās drošības dienestam – reģistrācijas apliecība. Tās aizstās iekļaušana reģistrā.

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes atlīdzības jautājums

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija izskatīšanai Saeimā lēma virzīt grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz palielināt atalgojumu Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) locekļiem.

Plašāk:

Precizē amatpersonu atbildību par personas datu aizsardzības pārkāpumiem

Juridiskā komisija trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Fizisko personu datu apstrādes likumā. Ar grozījumiem likumā plānots precizēt amatpersonu atbildību par pārkāpumiem datu aizsardzības jomā.

Grozījumi noteic amatpersonas atbildību par jebkurām nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem. Likumprojekts paredz piemērot amatpersonai sodu līdz 200 naudas soda vienībām, proti, līdz 1000 eiro.

Nekāda alkohola, spēlējot azartspēles

Juridiskā komisija konceptuāli atbalstīja grozījumu Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz aizliegt alkohola mazumtirdzniecību azartspēļu organizēšanas vietās.

Kā likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori, personas, kas piedalās azartspēlēs un izlozēs, ir pakļautas atkarības riskam. Azartspēļu atkarību jeb patoloģisku tieksmi uz azartspēlēm saskaņā ar Starptautisko slimību klasifikāciju raksturo biežas un atkārtotas azartspēļu epizodes, kas ieņem galveno vietu cilvēka dzīvē un atstāj kaitīgu ietekmi uz viņa sociālās, profesionālās un ģimenes dzīves vērtībām un saistībām, kā arī viņa materiālo stāvokli.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI