SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. novembrī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
9
24
9
24

Ārkārtējā situācija Covid-19 apturēšanai. Kādi būs ierobežojumi?

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Lai apturētu Covid-19 infekcijas tālāku izplatību Latvijā, no pirmdienas, 9. novembra, līdz svētdienai, 6. decembrim, valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija, paredzot ierobežojumus vairākās jomās – pasākumu norisē, tirdzniecībā, sabiedriskās ēdināšanas nozarē, izglītībā u. c.

īsumā
  • Ārkārtējās situācijas laikā Latvijā nevar notikt publiski pasākumi.
  • Privāti pasākumi ir ierobežoti līdz 10 cilvēkiem no ne vairāk kā divām mājsaimniecībām.
  • Sabiedriskās ēdināšanas vietas drīkst izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai, izņemot izglītības iestādēs, darbavietās un lidostā “Rīga”.
  • Sākot ar 9. novembri, tiek ierobežota tirdzniecības centru darbība brīvdienās un svētku dienās.

Kā skaidroja Veselības ministre Ilze Viņķele, ierobežojumu mērķis ir mazināt kontaktu skaitu, kas ir visiedarbīgākais vīrusa izplatības mazināšanas mehānisms. Tāpēc tie piemēroti jomās, kurās pastāv lielāka cilvēku kontaktēšanās iespēja. Daļa ierobežojumu ir tādi paši, kādus jau piedzīvojām pavasarī, citi ir modificēti, mācoties no pieredzes.

Ierobežojošo pasākumu kopums ir noteikts Ministru kabineta rīkojumā Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”.

Publiskie pasākumi aizliegti, bet būs pieejamas kultūrvietas

Ierobežojumi paredz, ka nevar notikt publiskie pasākumi klātienē (piemēram, teātra izrādes, koncerti).

Savukārt privātos pasākumos var pulcēties ne vairāk kā 10 cilvēku un ne vairāk kā divu mājsaimniecību pārstāvji vienlaikus.

Sapulcēs, gājienos un piketos ārā var pulcēties līdz 50 cilvēkiem.

Bērēs var piedalīties vairāk nekā divas mājsaimniecības, taču nepārsniedzot 10 cilvēkus (neieskaitot personas, kuras nodrošina bēru norisi).

Tāpat ārkārtas situācijā nevar notikt izklaides pasākumi un diskotēkas.

Slēgtas ir arī:

  • spēļu zāles;
  • bāri;
  • slidotavas;
  • bērnu viesību organizēšanas vietas;
  • izklaides un atrakciju centri;
  • batutu parki;
  • bērnu rotaļu laukumi;
  • pieskatīšanas istabas (tostarp tirdzniecības centros);
  • ūdens izklaides, atrakciju centri, pirtis, SPA.

Vienlaikus joprojām varēs apmeklēt muzejus, izstādes, bibliotēkas un citas kultūrvietas, bet pasākumi tajos nenotiks. Tāpat iedzīvotāji varēs doties uz dabas takām.

Ēdināšanas pakalpojumi un veikali

MK izdotais rīkojums paredz, ka sabiedriskās ēdināšanas vietas drīkst izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai, izņemot izglītības iestādēs, darbavietās un lidostā “Rīga”.

Turpmāk veikalos varēs atrasties mazāks skaits cilvēku – tirdzniecības vietā uz vienu apmeklētāju jāparedz ne mazāk kā 10 mno publiski pieejamās telpu platības (šobrīd ir 3 m2 uz vienu apmeklētāju).

Tāpat no šā gada 9. novembra tiek ierobežota tirdzniecības centru darbība brīvdienās un svētku dienās.

Brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centros joprojām darbosies:

  • pārtikas veikali;
  • aptiekas (tostarp veterinārās);
  • optikas veikali;
  • dzīvnieku barības veikali;
  • grāmatnīcas;
  • preses tirdzniecības vietas;
  • higiēnas un saimniecības preču veikali;
  • telekomunikācijas preču un pakalpojumu vietas.

Joprojām būs iespēja saņemt preces, kas iegādātas interneta veikalos.

Tāpat turpmāk ielu tirdzniecībā un tirdzniecībā atklātā tirgus teritorijā ir jālieto sejas maska.

Arī attiecībā uz atrašanos iekštelpās joprojām ir spēkā iepriekš noteiktais – jālieto sejas maska, jāievēro distance, jādezinficē rokas, jāpaliek mājās, ja ir saslimšanas simptomi.

Mācību process klātienē vien mazāko klašu skolēniem

Mācību process klātienē notiek 1.–6. klasē. Strādā pirmsskolas izglītības, speciālās izglītības iestādes un bērnudārzi. Pārējie mācīsies attālināti – vecāko klašu skolēni (7.–12. klase), studenti un pieaugušie profesionālajā pilnveidē un tālākizglītībā, izņemot praktiskās nodarbības.

Klātienē nenotiek bērnu nometnes, interešu izglītība, profesionālās ievirzes izglītības programmas un amatiermākslas un citu māksliniecisko kolektīvu mēģinājumi, izņemot individuālas nodarbības, ja cilvēki ir no vienas mājsaimniecības.

Amatiermākslas kolektīvi – kori, orķestri, tautas mūzikas ansambļi, deju u. c. tautas mākslas kolektīvi – mēģinājumu procesu turpina īstenot attālināti vai klātienē tikai individuāli (izņemot personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā).

Sporta pasākumi nenotiks

Ierobežojumi paredz, ka nenotiek sporta pasākumi – sacensības, paraugdemonstrējumi, šovi un u. tml. Sporta treniņos ārā vienkopus var pulcēties ne vairāk kā 10 personas, neskaitot treneri.

Ģērbtuves nedrīkst izmantot. Iekštelpās var trenēties tikai individuāli – treneris un viens klients vai arī treneris un cilvēki no vienas mājsaimniecības. Sporta klubi varēs strādāt līdz 22.00.

Savukārt sacensības, kurās piedalās tikai pilngadīgi profesionālie sportisti, notiks bez skatītājiem.

Joprojām spēkā likumi un noteikumi Covid-19 ierobežošanas jomā

Valdības rīkojuma 3. punktā teikts, ka ārkārtējās situācijas laikā joprojām ir spēkā un piemērojami normatīvie akti Covid-19 infekcijas izplatības un seku pārvarēšanas jomā, to vidū arī:

Izņēmums ir vairāki MK noteikumu Nr. 360 punkti. Proti, joprojām iedzīvotājiem ir saistoši MK noteikumos Nr. 360 apkopotie epidemioloģiskās drošības pasākumi un tajā sniegtās definīcijas jēdzieniem – mutes un deguna aizsegs, pašizolācija, mājas karantīna, stingra izolācija u. c. Tāpat joprojām ir spēkā šajos noteikumos paredzētais pienākums lietot mutes un deguna aizsegus sabiedriskajā transportā un citās vietās, kā ari ievērot 10 dienu pašizolāciju, atgriežoties no valstīm, attiecībā uz kurām tiek piemēroti īpaši piesardzības pasākumi.

Taču ārkārtējās situācijas laikā netiek piemēroti tie MK noteikumu Nr. 360 punkti, kuri līdz šim regulēja prasības pasākumu organizatoriem, ierobežojumus publiskiem un privātiem pasākumiem, saimniecisko pakalpojumu sniegšanās vietās, sporta treniņiem u. c., kas paredzēti noteikumu (6.11. , 11., 12., 14., 14.1, 15., 16., 16.1, 16.2, 16.3, 16.5, 16.6, 17., 17.1, 19., 21., 21.1, 22., 23., 24., 27., 27.5, 28., 29., 31., 31.1, 32., 32.1, 32.5 un 32.6 punktā un XI nodaļā).

Visi valsts institūciju tiesību akti, kas saistīti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, Covid-19 izplatības pārvaldību un seku pārvarēšanu ir apkopoti vietnes Likumi.lv tematiskajā atvērumā “Covid-19”. Pašvaldību saistošie noteikumi apkopoti tematiskajā atvērumā "Covid-19 pašvaldībās".

Labs saturs
24
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI