SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. novembrī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
3
15
3
15

Stingrāki ierobežojumi Covid-19 smagāk skartajās pašvaldībās

Stājas spēkā 24.11.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uzmanību!

Epidemioloģiskajai situācijai pasliktinoties, ierobežojošie pasākumi ir noteikti visā valstī. Aktuālā informācija ir pieejama šeit – Drošības pasākumi Covid-19 ierobežošanai no 21. decembra.

Lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatību un mazinātu slogu uz veselības aprūpes sistēmu, valdība ir lēmusi visā Latvijā ieviest papildu drošības mērus, kas skars izglītības un sporta jomu. Tāpat noteikti stingrāki ierobežojumi atsevišķās pašvaldībās, kurās ir īpaši augsts inficēto cilvēku skaits (par 50% pārsniedz vidējo rādītāju Latvijā). Reģionālie ierobežojumi stāsies spēkā 12 pašvaldībās jau piektdien, 27. novembrī.

To paredz otrdien, 24. novembrī, pieņemtie grozījumi Ministru kabineta (MK) rīkojumā Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”.

Veselības ministre Ilze Viņķele akcentē, ka papildu ierobežojumi nepieciešami, jo ir novērojams, ka šobrīd cilvēki nesteidz tik strauji samazināt savus kontaktus un mobilitāti, kā tas notika pavasarī. Tam iemesls ir gan nogurums no pandēmijas, gan arī finansiāli un psiholoģiski aspekti.

Lai gan situācija ar infekciju skaitu ir stabilizējusies – tā nav samazinājusies. Turklāt paredzams, ka nākamās četras nedēļas pieaugs hospitalizēto pacientu skaits. 

Ārkārtējā situācija valstī ir izsludināta līdz 6. decembrim, taču sarunā ar plašsaziņas pārstāvjiem 24. novembrī veselības ministre pieļāva, ka tā, visticamāk, būs jāpagarina, un par to tiks lemts nākamās nedēļas laikā.  

No 27. novembra stingrāki drošības pasākumi konkrētās pašvaldībās

Epidemioloģiskā situācija liecina, ka īpaši augsta Covid-19 izplatība ir atsevišķās pašvaldībās. Tāpēc turpmāk daudz stingrākiem drošības pasākumiem jāgatavojas iedzīvotājiem pašvaldībās, kurās iepriekšējā nedēļā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju par 50% pārsniegs valsts vidējo rādītāju (šobrīd – 275,9). 

No 27. novembra ierobežojumi ir noteikti: Varakļānu novadā, Aknīstes novadā, Baldones novadā, Salacgrīvas novadā, Krāslavas novadā, Daugavpils pilsētā, Mārupes novadā, Mālpils novadā, Smiltenes novadā, Garkalnes novadā, Limbažu novadā un Salaspils novadā (saraksts veidots, sākot ar novadu, kurā saslimstība ir visaugstākā).

Papildus citiem ierobežojumiem pašvaldībās ar paaugstinātu saslimstības rādītāju ir jāievēro rīkojuma 5.39. punktā noteiktais:

  • 5.–12. klases skolēni mācās attālināti;
  • nenotiek nekāda veida praktiskās mācības klātienē;
  • nestrādā muzeji un citas kultūrvietas (bibliotēkas drīkst izsniegt grāmatas līdzņemšanai);
  • nedarbojas gadatirgi;
  • nenotiek amatieru sporta treniņi iekštelpās (nestrādā sporta klubi);
  • netiek rīkoti privāti pasākumi ārpus vienas mājsaimniecības (nedrīkst uzņemt viesos cilvēkus, kas dzīvo citur), izņemot bēru un kristību ceremonijas neatliekamos gadījumos, ja tiek ievēroti pulcēšanās ierobežojumi un lietoti mutes un deguna aizsegi;
  • pilsētas sabiedriskajā transportā pasažieru skaits nedrīkst pārsniegt 50% no transportlīdzeklī maksimāli pieļaujamā;
  • veikalos un citās tirdzniecības pakalpojumu sniegšanas vietās iekštelpās un ārtelpās vienlaikus drīkst atrasties ne vairāk kā 20% no maksimāli pieļaujamā apmeklētāju skaita.

Šo pašvaldību sarakstu Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) publicēs savā tīmekļvietnē www.spkc.gov.lv katru otrdienu līdz plkst. 12.00. Slimības izplatībai var sekot līdzi interaktīvā kartē.

Tām pašvaldībām, kurās rādītājs par 50% pārsniegs valsts vidējo kumulatīvo rādītāju, stingrākas prasības būs jāievēro no attiecīgās nedēļas ceturtdienas.

Pašvaldības saslimšanas rādītājiem var sekot līdzi SPKC mājaslapā visas nedēļas garumā. Pagaidām noteikts, ka stingrākas prasības konkrētās pašvaldībās būs spēkā līdz ārkārtējās situācijas beigām. 

Visā valstī – skolotājiem jālieto mutes un deguna aizsegs

Izglītības jomā visā valstī noteikts, ka no 30. novembra skolās katram bērnam jānodrošina vismaz 3 m2 no mācību telpas platības (ja nepieciešams, vienu klasi var dalīt vairākās grupās). Savukārt pedagogiem mutes un deguna aizsegs jālieto gan mācību procesa laikā, gan starpbrīžos, jo epidemioloģiskās izmeklēšanas dati liecina, ka visbiežāk Covid-19 izplatība skolēnu vidū notiek tādēļ, ka pedagogi inficē skolēnus.

Kā zināms, mācību process klātienē arvien tiek organizēts 1.–6. klases skolēniem. Ja šādas prasības nebūs iespējams nodrošināt, tad konkrētās skolas skolēni mācīsies attālināti, skaidro Veselības ministrija.

Savukārt pieaugušo izglītībā, augstskolās un profesionālās izglītības praktiskajās nodarbības, kuras nav iespējams veikt attālināti, drīkstēs notikt, vienā telpā atrodoties ne vairāk kā 10 cilvēkiem. Šis attiecas uz gadījumiem, kad notiek praktiskas mācības, piemēram, apgūstot pirmās palīdzības sniegšanu utt.

Visā valstī – samazināts cilvēku skaits sporta centros

Stingrākas prasības noteiktas arī sportošanai. Tāpat kā līdz šim iekštelpās sportot atļauts tikai individuāli vai viens pret viens ar treneri, vai personām, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā, ievērojot 2 metru distanci.

Jauns papildu nosacījums – no 27. novembra sporta centros visā valstī ir jāsamazina cilvēku skaits telpās. Vienam apmeklētājam sporta zālē būs jānodrošina 15m2 telpas (līdz šim – 10 m2), un kopējais cilvēku skaits telpās nedrīkst pārsniegt 20% no maksimāli iespējamā, ko pieļauj telpas infrastruktūra. Likumprojekta autori skaidro, ka tas mazinās ciešu kontaktu iespējamību. Sporta centru darba laiks saglabājas no plkst. 6.00 līdz 22.00.

Vienlaikus dota iespēja attālināti nodrošināt izklaides pasākumus. Piemēram, izklaides industrijas pārstāvis drīkstēs privātam pasākumam, kurā sapulcējušies līdz 10 cilvēkiem no ne vairāk kā 2 mājsaimniecībām, pieslēgties attālināti un nodrošināt izklaides iespējas.

Savukārt amatieru kolektīvu mēģinājumi (viens pret viens) drīkstēs notikt līdz plkst. 22.00, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI