SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. maijā, 2020
Lasīšanai: 16 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
4
23
4
23

Kā mazinās Covid-19 krīzes ierobežojumus no 12. maija

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Ministru kabinets 7. maijā lēma, ka ārkārtējā situācija valstī tiek pagarināta līdz 9. jūnijam. Tomēr vienlaikus no 12. maija tiks atviegloti līdz šim noteiktie ierobežojumi Covid-19 infekcijas slimības izplatības apturēšanai. Ievērojot 2 metru distanci, būs atļauts pulcēties līdz 25 cilvēkiem, organizēt kultūras pasākumus, sporta nodarbības un treniņus. Ierobežojumi mazināti transporta un tūrisma jomās. Vienlaikus epidemiologi un infektologi uzsver: plašāka pulcēšanās nozīmē cilvēka personīgās atbildības palielināšanos. Slimības izplatības risks nebūt nav pārvarēts, un situācija var strauji mainīties. Būsim atbildīgi, lai ierobežojumus drīzumā varētu atcelt, nevis atkārtoti pastiprināt! 

īsumā
  • Ja iespējams nodrošināt savstarpējo 2 m distanci un pārējos epidemiologu noteiktos drošības noteikumus, no 12. maija tiks atļauta pulcēšanās iekštelpās un ārtelpās līdz 25 cilvēkiem.
  • Tiks atļautas klātienes konsultācijas skolēniem, kas gatavojas valsts pārbaudījumiem, arī profesionālās kvalifikācijas eksāmeniem.
  • No 12. maija klātienē varēs notikt organizēti sporta treniņi (nodarbības) ne vairāk kā 25 personām, ievērojot 2 m distanci.
  • Jāapzinās, ka ikviens pasākums vai tikšanās rada risku saslimt. Cilvēkam, kurš ir inficējies, vēl var nebūt saslimšanas simptomu, bet ballītes laikā viņš netīšām var aplipināt citus. Pēc tam gan pašam, gan citiem būs jāievēro stingrs režīms mājās kā Covid-19 pacientiem vai kontaktpersonām.
  • Arī turpmāk viss ir mūsu pašu rokās – ievērot fiziskās distancēšanās un citus drošas sadzīves noteikumus būs primārais uzdevums. Ja mēneša laikā neradīsies epidemioloģiski šķēršļi, publisko pasākumu apmeklētāju skaits varētu tikt palielināts.

Pulcēšanās – līdz 25 cilvēkiem, ievērojot 2 m distanci

“Valdības stratēģija nākamajam Covid-19 ierobežošanas posmam balstīsies uz stingriem veselības drošības pasākumiem sadzīvē un pakāpenisku ierobežojumu samazinājumu. Mēs iesim soli pa solim, lai ierobežojumi būtu minimāli, bet vienlaikus vīruss vairs neizplatītos,” uzsver Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Līdz šim ārkārtējās situācijas laikā pulcēšanās, arī privātos pasākumos, bija aizliegta. Valdība, atbalstot grozījumus  Ministru kabineta rīkojumā Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, paredzējusi kopā sanākšanu atļaut, taču ievērojot noteiktas prasības.

Ja iespējams nodrošināt savstarpējo divu metru distanci un pārējos epidemiologu noteiktos drošības noteikumus, no 12. maija tiks atļauta pulcēšanās iekštelpās un ārtelpās līdz 25 cilvēkiem organizētos publiskos un privātos pasākumos, kā arī sapulcēs, gājienos un piketos. Tāpat tiks atļauta organizēta reliģisko darbību veikšana (rīkojuma 4.5. punkts).

Ir noteikts izņēmums – publiskie sporta pasākumi Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likuma izpratnē, kā arī privāti sporta pasākumi. Tie pagaidām vēl netiks atļauti.

Pulcējoties būs jāievēro vairākas prasības par dalībnieku skaitu un pasākuma ilgumu

  • pasākumā vienlaikus ir ne vairāk kā 25 cilvēki, ievērojot šā rīkojuma 4.5.2 apakšpunktā noteiktos ierobežojumus.

Ko tas nozīmē? Piemēram, personām arī turpmāk būs jāievēro savstarpēja divu metru distance. Uzturēties blakus, neievērojot 2 metru distanci, joprojām drīkst TIKAI:

  • ne vairāk kā 2 personas;
  • cilvēki, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā;
  • vecāks ar nepilngadīgiem bērniem, ja nedzīvo ar viņiem kopā;
  • personas, kas veic darba vai dienesta pienākumus.

Šie nosacījumi tiek attiecināti arī uz privātām iekštelpām un ārtelpām. Tātad arī privātos pasākumos mājās būs jāņem vērā dzīvokļa platība, lai nepārsniegtu cilvēku skaitu, kas atbilst epidemiologu norādījumiem.

  • pasākumiem, kuros apmeklētājs piedalās, atrodoties vieglajā transportlīdzeklī, nepiemēros noteikto cilvēku skaita ierobežojumu. Proti – šādā pasākumā, kura dalībnieki atradīsies vieglajā transportlīdzeklī (piemēram, brīvdabas kino), varēs piedalīties vairāk nekā 25 cilvēki.
  • pasākuma laiks iekštelpās nepārsniedz trīs stundas, ārtelpās – netiek ierobežots.
  • pasākuma organizators nodrošina ierobežojumu ievērošanu un dezinfekcijas līdzekļu pieejamību dalībniekiem.

Atvieglojot ierobežojošo pasākumu slogu, ir nolemts pagarināt kultūras, izklaides, ārpustelpu sporta un citas atpūtas vietu darba laiku, kas līdz šim bija ierobežots. No 12. maija šādas atpūtas vietas darbu var uzsākt ne agrāk kā plkst. 7.00 un beigt ne vēlāk kā pusnaktī (līdz šim tas bija atļauts līdz plkst. 22).

Kultūras ministrija

Kultūras iestādes pakāpeniski atsāks darbu

Jāievēro nosacījums, ka kultūras, sporta, izklaides un citās atpūtas un reliģiskās darbības veikšanas vietās vienlaikus var atrasties tāds personu skaits, lai varētu nodrošināt  minēto prasību izpildi.

“Pirmās kultūras iestādes, kas pēc 12. maija pakāpeniski gatavojas atsākt darbību, ir muzeji, bibliotēkas, Nacionālais arhīvs un privātās kultūrvietas, arī kultūras pasākumos (piemēram, kino vai koncerti), ko iespējams baudīt, atrodoties autotransportā,” informē kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Kultūras ministrija un tās iestādes ciešā sadarbībā ar Veselības ministriju ir izstrādājusi sociālās distancēšanās un epidemioloģisko drošības pasākumu vadlīnijas (t. s. sanitāro protokolu), kas ar kultūras ministra rīkojumu tiks padarīts saistošs gan valsts un pašvaldību, gan privātajām kultūras institūcijām.

Muzeji, bibliotēkas un arhīvs darbību uzsāks pakāpeniski, kolīdz katra institūcija būs pilnībā spējīga izpildīt sanitārajā protokolā noteiktās prasības.

Kultūras ministrija

Sporta treniņi (nodarbības)

Pieņemot lēmumu pagarināt ārkārtējo situāciju, vienlaikus tika atbalstīta vairāku ierobežojošo pasākumu atvieglošana attiecībā uz sportošanu un mācību procesu.

Valdības rīkojums ir papildināts ar 4. 5.3 apakšpunktu, kas pieļauj no 12. maija organizēt sporta treniņus (nodarbības), ievērojot šādas prasības:

  • sporta treniņa (nodarbības) norisei vienā treniņgrupā vienlaikus organizēti pulcējas ne vairāk kā 25 personas (ieskaitot sporta treniņa (nodarbības) vadītāju un citus darbiniekus);
  • sporta treniņa (nodarbības) laiks iekštelpās nepārsniedz trīs stundas, bet ārtelpās – netiek ierobežots;
  • sporta treniņu (nodarbību) vada sertificēts treneris (persona, kura atbilst normatīvajos aktos par sporta speciālistu sertifikāciju noteiktajām prasībām);
  • personas ievēro savstarpēju divu metru distanci;
  • netiek pieļauts, ka fiziski pārklājas dažādu treniņgrupu plūsmas, kā arī tiek nodrošināta to darbības atsevišķa uzraudzība;
  • sporta treniņā (nodarbībā) netiek iesaistītas personas, jaunākas par 7 gadiem;

Lai nodrošinātu minēto nosacījumu izpildi, jāņem vērā sporta norises vietas pārvaldnieka un sporta treniņa (nodarbības) vadītāja norādījumi, arī attiecībā uz personu plūsmas ierobežošanu atbilstoši sporta norises vietas ietilpībai.

Sporta treniņu un nodarbību laikā jāievēro citi noteiktie sociālās (fiziskās) distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Izglītība – atļautas klātienes konsultācijas

Izglītības jomā visu veidu mācību process joprojām notiks attālināti, pašlaik netiks organizētas arī bērnu nometnes.

Taču, ievērojot epidemioloģiskās drošības nosacījumus, pirmsskolas kopā ar pašvaldībām varēs lemt, kā šajā mācību gadā organizēt 5–6 gadus vecu bērnu apmācību – klātienē vai attālināti.

Ievērojot noteiktos fiziskās distancēšanas un epidemioloģiskās drošības pasākumus, tiks atļautas klātienes konsultācijas, lai sagatavotos valsts pārbaudījumiem vai profesionālās kvalifikācijas eksāmeniem. Lai gan 9. klašu skolēniem obligātie eksāmeni ir atcelti, arī viņiem konsultācijas klātienē būs atļautas.

Bērnudārzos, kur arī ārkārtējās situācijas laikā tika nodrošināts pirmsskolas izglītības pakalpojums bērniem, un vecākiem, kas nevar nodrošināt bērnu pieskatīšanu darba laikā, ir atvieglotas līdzšinējās prasības. Proti, no 12. maija vecākiem vairs nebūs reizi nedēļā jāiesniedz pirmsskolas izglītības iestādē rakstisks apliecinājums, ka bērns un ģimene pēdējo 14 dienu periodā nav bijuši ārvalstīs un nav kontaktējušies ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām un vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu (rīkojuma 4.2. punkts).

Varēs atsākt sporta profesionālās ievirzes un sporta interešu izglītības programmu mācību procesu klātienē ar nosacījumu, ka tiek ievērotas visas iepriekš minētās prasības sporta nodarbībām un treniņiem (rīkojuma 4.5.3 apakšpunkts).

Izglītības un zinātnes ministrija

Tirdzniecības centri arī brīvdienās

Iekšējā patēriņa veicināšanai no 12. maija tiks atcelts ierobežojums tirdzniecības centru darbībai brīvdienās un svētku dienās.

“Paldies visiem, kas ārkārtējās situācijas laikā pacietīgi ievērojuši epidemiologu un valdības noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatības ierobežošanai. Tas šodien mums ļauj pakāpeniski sākt atcelt šos ierobežojumus un ļaut ekonomikai “atdzīvoties”," uzver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Tas nozīmē, ka no 12. maija brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centros būs pieejami visi veikali. Ir atcelts ierobežojums, ka tirdzniecības centros darbojas tikai pārtikas veikali, preses tirdzniecības vietas, aptiekas, vakcinācijas kabineti, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, ķīmiskās tīrītavas, higiēnas un saimniecības preču veikali, kā arī būvniecības un dārzkopības preču veikali.

Vienlaikus tirgotājiem joprojām spēkā ir noteiktais pienākums organizēt apmeklētāju plūsmas kontroli, nodrošinot, ka tirdzniecības vietā vienlaicīgi neatrodas ne vairāk kā 1 apmeklētājs uz 4 m2 no tirdzniecības zāles platības. Tirgotājiem jānodrošina sociālās distancēšanās pasākumi pie tirdzniecības vietas ieejas (attiecas gan uz publiskām iekštelpām, gan ārtelpām), novēršot cilvēku drūzmēšanos un nodrošinot 2 m distanci starp apmeklētājiem.

Ekonomikas ministrija aicina tirgotājus iespēju robežās rūpēties, lai pircējiem būtu iespējams ievērot 2 metru distanci arī tirdzniecības vietai piegulošajās teritorijās, piemēram, autostāvvietās, un informēt klientus par nepieciešamību ievērot 2 metru distanci.

Arī sabiedriskās ēdināšanas vietās jāturpina nodrošināt:

  • divu metru distance starp galdiņiem (pie viena galdiņa var atrasties divi apmeklētāji, izņemot vienas ģimenes locekļus);
  • kases un apkalpošanas zonā divu metru distanci no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja ar norobežojošām zīmēm;
  • maksimāli pieļaujamais apmeklētāju skaits ēdināšanas zālē - viens apmeklētājs uz vismaz 4m2 no kopējās ēdināšanas zāles platības;
  • iespēja iegādāties ēdienus arī līdzņemšanai.

Sabiedriskajā transportā – tikai ar mutes un deguna aizsegu

Tikmēr rīkojumā iekļauta prasība sabiedriskajā transportā valkāt mutes un deguna aizsegu. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš preses konferencē 7. maijā uzsvēra, ka termins “mutes aizsegs” izvēlēts, apzinoties, ka ne visiem iedzīvotajiem ir pieejamas medicīniskās aizsargmaskas. Lai izpildītu šo prasību, būs pietiekami, ja pasažieris aizsegs muti un degunu ar lakatu vai šalli.

Tuvākajā laikā Satiksmes ministrija sagatavos pasākumu klāstu, lai nodrošinātu epidemioloģiski drošu sabiedriskā transporta izmantošanu, arī paredzot pienākumu sabiedriskajā transportā valkāt mutes un deguna aizsegu.

Vienlaikus rīkojumā pieļauts, ka republikas pilsētu pašvaldības var noteikt papildu nosacījumus pilsētu sabiedriskā transporta izmantošanai.

Atļaus tūrisma pakalpojumu organizēšanu Baltijas valstīs

Pēc 12. maija tiek atļauts organizēt tūrisma pakalpojumus ceļošanai tikai Latvijā, Lietuvā un Igaunijā (rīkojuma 4.6. punkts).

14 dienu pašizolācija dzīvesvietā neattieksies un Latvijas valstspiederīgajiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kā arī ārzemniekiem, kuri pēdējo 14 dienu laikā nav apmeklējuši valstis, kas nav Latvija, Lietuva vai Igaunija.

Kā zināms, Baltijas valstu premjerministri ir vienojušies no 15. maija atcelt Covid-19 ierobežojumus (kontroli) uz Baltijas valstu iekšējām robežām. Baltijas valstu iedzīvotājiem līdz ar to tiks nodrošināta brīva kustība reģionā.

No rīkojuma teksta svītrots 4.7. punkts, kas paredz atbilstoši iespējām atcelt darba braucienus un komandējumus uz ārvalstīm.

Pieaug personīgā atbildība par savu, tuvinieku un sabiedrības veselību

Plašāka pulcēšanās nozīmē cilvēka personīgās atbildības palielināšanos, uzsver Veselības ministrija, jo slimības izplatības risks nebūt nav pārvarēts.

Jā, šobrīd vīrusa izplatība ir mazinājusies, bet pandēmija vēl nav beigusies. Tāpēc ļoti būtiski ir ievērot ikdienas piesardzības pasākumus, tiekoties ar radiem vai draugiem, kā arī citās situācijās.

Ja ir iespēja, šobrīd joprojām labāk ir palikt mājās. Savukārt, ja cilvēks ir saslimis, piemēram, klepo, palikt mājās ir obligāts viņa pienākums. Tāpat nedrīkst aizmirst par klepošanas un šķaudīšanas etiķeti – mute jāpiesedz ar elkoņa iekšpusi, kā arī regulāri ir jāmazgā rokas vai, ja tas nav iespējams, jāizmanto dezinfekcijas līdzeklis.

Gan epidemiologi, gan infektologi norāda, ka vīrusa izplatība joprojām notiek sabiedrībā, turklāt Covid-19 visbiežāk izplatās ģimenes locekļu, kolēģu un draugu vidū. Tāpēc pirms pasākuma vai tikšanās ar citiem sev jāpajautā – jā, tagad drīkst, bet vai man tas ir vajadzīgs? Jāapzinās, ka ikviens pasākums vai tikšanās rada risku saslimt. Cilvēkam, kurš ir inficējies, vēl var nebūt saslimšanas simptomu, bet ballītes laikā viņš netīšām var aplipināt citus. Pēc tam gan pašam, gan citiem būs jāievēro stingrs režīms mājās kā Covid-19 pacientiem vai kontaktpersonām.

Jāatceras, ka smagākas slimības sekas var būt gados vecākiem cilvēkiem un personām ar hroniskām slimībām, tāpēc īpaši būtiski ir viņus pasargāt, ko var izdarīt, izvairoties no tuva kontakta.

Ar savu distancēšanās darbu esam nopelnījuši atvieglojumus, un tas ir būtiski, lai soli pa solim atgrieztos arī kultūras dzīves asinsrite. Arī turpmāk viss ir mūsu pašu rokās – ievērot fiziskās distancēšanās un citus drošas sadzīves noteikumus būs primārais uzdevums. Ja mēneša laikā neradīsies epidemioloģiski šķēršļi, publisko pasākumu apmeklētāju skaits varēs tikt palielināts uz 50,” akcentē kultūras ministrs.

Ierobežojumu atcelšanā tiek vērtēta Latvijas epidemioloģiskā situācija, atbildīgo institūciju spēja atklāt infekciju un atrast kontaktpersonas, kā arī veselības aprūpes iestāžu kapacitāte un situācija ārvalstīs. Kritēriji tiek mērīti četru nedēļu periodā, un atceltie ierobežojumi var tikt mainīti gan ierobežojumu pastiprināšanas, gan samazināšanas virzienā atkarībā no kritēriju izpildes.

Aktuālā informācija par ārkārtējo situāciju valstī apkopota LV portāla sadaļā “Covid-19”

***

MK rīkojuma Nr.103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" aktuālā versija un citi ar Covid-19 saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti ir pieejami vietnes likumi.lv sadaļā “Covid-19”.  Visus aktuālos normatīvos aktus oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" publicē nekavējoties pēc to saņemšanas.

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI