SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Papildināts sociālo pakalpojumu klāsts

Stājas spēkā 13.01.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums paredz, ka valsts nodrošina sociālo rehabilitāciju pilngadīgām personām un bērniem, kuriem ir izveidojusies atkarība no narkotiskajām, toksiskajām vai citām apreibinošajām vielām vai no atkarību izraisošiem procesiem. Ministru kabinetam jānosaka šo pakalpojumu veidi, apjoms un saturs.

FOTO: Freepik

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā papildināti pakalpojumu sniegšanas pamatprincipi, tiks pilnveidots no psihoaktīvajām vielām atkarīgo personu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saturs, kā arī sociālās palīdzības saņēmējam par dažām stundām palielināts paša līdzdarbošanās stundu skaits.

Grozījumi likumā stājas spēkā šodien, 13. janvārī, atsevišķas tā normas – vēlākā termiņā.

Sociālo pakalpojumu sniegšanas pamatprincipos iekļauta situācija ar katastrofā cietušām un katastrofas seku likvidēšanā iesaistītām personām, paredzot, ka tām šajā likumā noteiktie valsts vai pašvaldību pilnībā vai daļēji finansētie sociālie pakalpojumi tiek nodrošināti prioritārā kārtībā un atbilstoši katastrofas cēlonim, veidam un apmēram.

Ar izmaiņām likumā ir pilnveidots no psihoaktīvajām vielām atkarīgo personu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saturs, papildinot pakalpojuma saņēmēju loku. Likuma 13. pantā (“Valsts pienākumi sociālo pakalpojumu sniegšanā”) arī līdz šim bija paredzēta sociālā rehabilitācija pilngadīgām personām un bērniem, kuriem ir izveidojusies atkarība no narkotiskajām, toksiskajām vai citām apreibinošajām vielām. Turpmāk sociālā rehabilitācija paredzēta arī bērniem, kuriem ir izveidojusies atkarība no atkarību izraisošiem procesiem.

Papildus Ministru kabinetam (MK) dots deleģējums noteikt sociālās rehabilitācijas pakalpojumu veidus, apjomu, saturu, kā arī šo pakalpojumu saņemšanas, piešķiršanas, pārtraukšanas un izbeigšanas nosacījumus un kārtību. Likuma pārejas noteikumi paredz, ka līdz attiecīgo MK noteikumu spēkā stāšanās dienai (bet ne ilgāk kā līdz 2020. gada 1. jūlijam) piemērojami MK 2006. gada 6. novembra noteikumi Nr. 914 “Kārtība, kādā no psihoaktīvām vielām atkarīgās personas saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus”, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Saskaņā ar likumu būs precizējami arī MK noteikumi par psihosociālās rehabilitācijas pakalpojuma sniegšanu bērniem, kuriem nepieciešama paliatīvā aprūpe, un psihosociālās rehabilitācijas pakalpojuma regulēšanu personām ar onkoloģisku slimību, precizējot arī to onkoloģisko pacientu loku, kuriem ir tiesības saņemt psihosociālo rehabilitāciju.

Psihosociālās rehabilitācijas sniegšanas jomā būs nepieciešams izstrādāt grozījumus MK noteikumos Nr. 780 “Noteikumi par psihosociālās rehabilitācijas pakalpojumu personām ar onkoloģisku slimību un viņu ģimenes locekļiem”, paredzot papildināt noteikumu regulējumu ar pakalpojuma sniegšanas pārtraukšanas un izbeigšanas nosacījumiem un kārtību, kā arī vienādot izmantoto terminoloģiju attiecībā uz vārdiem “ģimenes loceklis” un “tuvinieks”, norādīts likuma grozījumu anotācijā.

Pašvaldības sociālajam dienestam ir tiesības tos darbspējīgos klientus, kuri saņem sociālo palīdzību, iesaistīt darba un sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumos. Personām, kuras saņem pašvaldības sociālo palīdzību vismaz trīs mēnešus pēc kārtas pēdējo 12 mēnešu laikā, ir palielināts stundu skaitu iesaistei šajos pasākumos: no 12 stundām nedēļā uz 15 stundām nedēļā.

Likumā ir grozījumi arī dažās citās normās.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI