SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
1
1

Ar grozījumiem atkal paplašināts dīkstāves pabalsta saņēmēju loks

Stājas spēkā 16.05.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Covid-19 izraisītās krīzes skartais darba devējs arī tad ja neatbilst nosacījumiem, kas ļauj darbiniekiem saņemt dīkstāves pabalstu, ir tiesīgs tam pieteikties, lai tādējādi tā darbinieki varētu saņemt dīkstāves palīdzības pabalstu.

FOTO: Freepik

Dīkstāves pabalsta noteikumos vēlreiz precizēti darba devēju pieteikšanās termiņi par pagājušo dīkstāves laiku aprīlī un daži nosacījumi, lai atbalstu krīzē varētu saņemt vairāk darbinieku.

Jaunās izmaiņas paredzētas ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 165 “Noteikumi par Covid-19 izraisītās krīzes skartiem darba devējiem, kuri kvalificējas dīkstāves pabalstam un nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadalei termiņos vai atlikšanai uz laiku līdz trim gadiem”. Grozījumi stājas spēkā sestdien, 16. maijā.

Precizēts pieteikšanās termiņš

Iepriekš tika noteikts, ka dīkstāves pabalstam varēs pieteikties tikai par kārtējo kalendāra mēnesi.

Ar grozījumiem noteikts, ka par šā gada aprīli darba devējs iesniegumu VID var iesniegt līdz š. g. 20. maijam. Par laikposmu no 1. maija līdz 31. maijam var pieteikties pabalstam par maiju, līdz 30. jūnijam – pabalstam par laikposmu no 1. jūnija līdz 30. jūnijam.

Tiesības uz pabalstu – ja paralēls algas darbs vai ienākumi

Noteikumu Nr. 165 gozījumu izstrādātāja Ekonomikas ministrija (EM) skaidro, ka pēc to stāšanās spēkā dīkstāves pabalstam varēs pieteikt arī darbiniekus, kuri veic pedagoģisko vai radošo darbu valsts vai pašvaldību institūcijā vai kapitālsabiedrībā un kuru ieņēmumi no tā nepārsniedz 430 eiro mēnesī.

Kā norāda EM, līdz ar to pabalsta saņemšanai varēs pieteikties, piemēram, tulkotāji, pasniedzēji, pedagogi, kas strādā nepilnu slodzi kultūrizglītības jomā, nepilnas slodzes aktieri kādā no valsts teātriem un citi, kuru ieņēmumi nepārsniedz 430 eiro mēnesī. Dīkstāves pabalstu varēs saņemt arī darbinieki, kuri vienlaikus veic saimniecisko darbību un kuru ieņēmumi no tās nepārsniedz 430 eiro mēnesī.

Darba devējs var pieteikties, pat ja neatbilst kritērijiem

EM vērš uzmanību noteikumos iekļautajai normai, saskaņā ar kuru Covid-19 krīzes skartais darba devējs varēs iesniegt iesniegumu dīkstāves pabalsta saņemšanai Valsts ieņēmumu dienestam (VID) arī tādos gadījumos, kad uz darba devēju attiecas kāds nosacījums, kura dēļ dīkstāves pabalstu nepiešķir. Tādējādi šī darba devēja darbinieks varēs kvalificēties dīkstāves palīdzības pabalsta saņemšanai.

VID saņemto informāciju par darbinieku, kuram atteikts dīkstāves pabalsts, nosūtīs Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, kura viņam izmaksās dīkstāves palīdzības pabalstu.

Noteikumos Nr. 165 ir arī citas izmaiņas. Ņemot vērā pagarināto ārkārtējo situāciju, precizēts, ka apgrozījuma samazinājumu, kas ir viens no dīkstāves pabalsta piešķiršanas kritērijiem, VID var vērtēt arī par 2020. gada maiju un jūniju. 

Termina “eksports” lietojums, izmantojot Pievienotās vērtības nodokļa likumā sniegto eksporta definējumu, tiek attiecināts gan uz preču, gan arī pakalpojumu eksportu, gan uz Eiropas Savienības valstīm, gan uz trešajām valstīm.

***

MK rīkojuma Nr.103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" aktuālā versija un citi ar Covid-19 saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti ir pieejami vietnes likumi.lv sadaļā “Covid-19”.  Visus aktuālos normatīvos aktus oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" publicē nekavējoties pēc to saņemšanas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI