SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
09. maijā, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
11
11

Dīkstāves pabalstus izmaksās līdz 30. jūnijam. Precizē saņemšanas kritērijus

Stājas spēkā 09.05.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līdz šim dīkstāves pabalsti darbiniekiem un pašnodarbinātajiem bija paredzēti līdz ārkārtējās situācijas beigām. Ja ārkārtējā situācija, kā tagad paredzēts, beigsies 9. jūnijā, arī pēc tam vēl varēs pieteikties pabalstam par dīkstāvi līdz 30. jūnijam.

FOTO: Freepik

Valdība ir pieņēmusi lēmumu pagarināt valstī izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 9. jūnijam. Ja līdz tam laikam uzņēmumiem un pašnodarbinātajiem, kuri Covid-19 krīzes dēļ ir nonākuši dīkstāvē, saimniecisko darbību vēl neizdosies atjaunot, valsts nodrošināto atbalstu būs iespējams saņemt līdz 30. jūnijam. Pagarinot dīkstāves periodu, vienlaikus ir precizētas vairākas normas dīkstāves pabalsta saņemšanai.

īsumā
  • Par dīkstāves perioda beigu termiņu gan darba devējiem, gan pašnodarbinātajiem noteikts 2020. gada 30. jūnijs.
  • Šajā laikā turpināsies valsts atbalsta maksājumi – VID maksās dīkstāves pabalstu, vai arī VSAA maksās dīkstāves palīdzības pabalstu, kā arī 50 eiro piemaksu par apgādībā esošu bērnu.
  • Turpmāk dīkstāves pabalstus varēs pieteikt tikai par kārtējo mēnesi.
  • Darba devēji būs tiesīgi pieteikt dīkstāves pabalstam darbiniekus, kuri vienlaikus no saimnieciskās darbības saņem ienākumus, kas nepārsniedz 430 eiro mēnesī.
  • Darba devējam ir noteikts pienākums nekavējoties informēt VID par dīkstāves pārtraukšanu darbiniekam.
  • Personām, kuras dīkstāves laikā atgriežas darbā no bērna kopšanas atvaļinājuma, dīkstāves pabalstu noteiks 100% apmērā no piešķirtā vecāku pabalsta par sešu mēnešu periodu pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas, bet ne vairāk kā 700 eiro par kalendāro mēnesi.

Dīkstāves termiņš – līdz 30. jūnijam

Līdz šim bija noteikts, ka valsts atbalsta maksājumus par dīkstāvi piešķir uz ārkārtējās situācijas laiku līdz 14. maijam. Valstī ārkārtējā situācija ir vēlreiz pagarināta – līdz 9. jūnijam. Savukārt, lai mazinātu krīzes radītās sekas šajā nenoteiktības situācijā, par dīkstāves perioda beigu termiņu noteikts 30. jūnijs. Līdz šim datumam gan darba ņēmēji, gan pašnodarbinātie varēs saņemt dīkstāves pabalstu vai dīkstāves palīdzības pabalstu.

Ilgāks atbalsta laiks darbiniekiem ir paredzēts ar grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 165 “Noteikumi par Covid-19 izraisītās krīzes skartiem darba devējiem, kuri kvalificējas dīkstāves pabalstam un nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadalei termiņos vai atlikšanai uz laiku līdz trim gadiem”.

Termiņa pagarinājums ienākumu kompensēšanai pašnodarbinātajiem noteikts ar grozījumiem MK noteikumos Nr. 179 “Noteikumi par dīkstāves pabalstu pašnodarbinātām personām, kuras skārusi Covid-19 izplatība”.

Ja darba devējs neatbilst dīkstāves pabalsta kritērijiem, viņa darbinieki var saņemt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras maksājumu, kas ir dīkstāves palīdzības pabalsts.

Līdz ar to atbalsta termiņa pagarinājuma izmaiņas paredzētas arī MK noteikumos Nr. 236 “Noteikumi par dīkstāves palīdzības pabalstu darba ņēmējiem un pašnodarbinātajām personām, kuras skārusi Covid-19 izplatība”.

Lai mazinātu Covid-19 izplatības radītās krīzes ietekmi uz darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem, kuriem dīkstāves pabalsts ir mazāks par 180 eiro mēnesī vai kuri nekvalificējas dīkstāves pabalstam, jo darba devējs neatbilst noteiktajiem kritērijiem, dīkstāves palīdzības pabalstu piešķirs un izmaksās līdz 2020. gada 30. jūnijam, grozījumu anotācijā paskaidro Labklājības ministrija.

Dīkstāves pabalsti jāpiesaka par kārtējo mēnesi

Dīkstāves pabalstam darba devēji var pieteikt darbiniekus, kuri ir dīkstāvē Covid-19 izraisītās krīzes dēļ. Ar šo pabalstu valsts kompensē darba devēja neizmaksātās algas kopš 14. marta.

MK noteikumos Nr. 165 paredzēts, ka turpmāk dīkstāves pabalstus darba devējs varēs pieteikt tikai par kārtējo mēnesi, nevis iepriekšējiem mēnešiem.

Līdzšinējā noteikumu norma paredzēja, ka pieteikumu dīkstāves pabalstam darba devējs iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā (VID) līdz 30. aprīlim par laikposmu no 14. marta līdz 31. martam un turpmāk līdz nākamā mēneša 30. datumam.

Ar grozījumiem precizēts laika posms, kādā var pieteikties dīkstāves pabalstam, proti, tikai par kārtējo kalendāro mēnesi. Par iepriekšējo mēnesi nevarēs saņemt dīkstāves pabalstu, anotācijā paskaidro grozījumu izstrādātāja Ekonomikas ministrija.

Pabalsta aprēķins pēc bērna kopšanas atvaļinājuma

Ar grozījumiem noteikumos Nr. 165 arī paredzēts, ka personām, kuras dīkstāves laikā atgriežas darbā no bērna kopšanas atvaļinājuma, dīkstāves pabalstu noteiks 100% apmērā no piešķirtā vecāku pabalsta par sešu mēnešu periodu pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāro mēnesi.

Maksimālā summa salāgota ar dīkstāves pabalsta pamatnoteikumiem, proti, dīkstāves pabalstu Valsts ieņēmumu dienests piešķir 75% apmērā no mēneša vidējās bruto darba samaksas (bet ne vairāk kā 700 eiro par kalendāra mēnesi).

Pabalsts darba ņēmējam, kurš gūst ienākumus no saimnieciskās darbības

Noteikumu Nr. 165 grozījumos tagad ir arī paredzēts, ka darba devēji būs tiesīgi iesniegt VID dīkstāves pabalsta iesniegumu par darbiniekiem, kuri vienlaikus no saimnieciskās darbības saņem ienākumus, kas nepārsniedz 430 eiro mēnesī.

Šī norma tiek attiecināta arī uz darbiniekiem, kuri sākumā nevarēja saņemt dīkstāves pabalstu, jo bija noteikts ierobežojums paralēli gūt ienākumus no saimnieciskās darbības. Lai dīkstāves pabalstu par laikposmu no 2020. gada 14. marta līdz 30. aprīlim saņemtu darbinieki, kuri vienlaikus veic saimniecisko darbību un saņem līdz 430 eiro mēnesī, darba devējs būs tiesīgs iesniegt VID iesniegumu darbinieka divu nedēļu laikā no grozījumu spēkā stāšanās dienas.

Ja dīkstāves vairs nav, jāinformē VID

MK noteikumos Nr. 165 krīzes skartajam darba devējam noteikts pienākums nekavējoties informēt Valsts ieņēmumu dienestu par dīkstāves pārtraukšanu darbiniekam, kuram piešķirts dīkstāves pabalsts, vai par citiem apstākļiem, kas ir par pamatu piešķirtā dīkstāves pabalsta izmaksas pārtraukšanai.

Cik jau izmaksāts darbiniekiem, kuri ir dīkstāvē

Darbinieki dīkstāves pabalstu saņem no Valsts ieņēmumu dienesta. Ja VID pabalstu atteicis, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra maksā dīkstāves palīdzības pabalstu (maksimāli 180 eiro mēnesī) vai starpību starp noteikto palīdzības pabalsta summu un VID izmaksāto dīkstāves pabalstu. Papildus vienā vai otrā gadījumā tiek piešķirti 50 eiro par apgādībā esošu bērnu līdz 24 gadu vecumam.

Valsts ieņēmumu dienesta publicētie dati liecina, ka līdz 7. maijam izmaksāti 35 499 dīkstāves pabalsti 6029 uzņēmumu darbiniekiem, kā arī 2312 pašnodarbinātajiem.

Kopā izmaksāti 12,4 miljoni eiro.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra līdz 7. maijam 1422 personām izmaksājusi starpību starp dīkstāves palīdzības pabalstu (maksimālā summa 180 eiro) un VID piešķirto dīkstāves pabalstu. 50 eiro piemaksa par apgādībā esošo bērnu izmaksāta 5785 personām.

***

MK rīkojuma Nr.103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" aktuālā versija un citi ar Covid-19 saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti ir pieejami vietnes likumi.lv sadaļā “Covid-19”.  Visus aktuālos normatīvos aktus oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" publicē nekavējoties pēc to saņemšanas.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI