SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
16. maijā, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
1
5
1
5

No vidējās iemaksu algas aprēķina izslēgs ārkārtējās situācijas pabalstu laiku

Stājas spēkā 16.05.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No ārkārtējā situācijā paredzētajiem pabalstiem netiek veiktas sociālās iemaksas. Lai to saņēmējiem nesamazinātos turpmāk pieprasīto sociālās apdrošināšanas pabalstu apmērs, atbalsta maksājumu periodus neņems vērā vidējās iemaksu algas aprēķinā.

FOTO: Freepik

Ja sociāli apdrošinātai personai būs nepieciešams maternitātes, slimības vai kāds cits sociālās apdrošināšanas pabalsts, kura apmērs tiek noteikts pēc vidējās iemaksu algas 12 mēnešos, no aprēķina perioda tiks izslēgts laiks, kad ir saņemts Covid-19 krīzē noteiktais dīkstāves pabalsts, dīkstāves palīdzības pabalsts vai vecāku pabalsta turpinājums.

īsumā
  • Sociālās apdrošināšanas pabalstu aprēķinam tiek izmantota pakalpojuma pieprasītāja vidējā iemaksu alga 12 mēnešu periodā.
  • No Covid-19 krīzē piešķirtajiem pabalstiem netiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, šis periods neveido apdrošināšanas stāžu, un to nevar izmantot vidējās iemaksu algas noteikšanai.
  • Lai turpmāk sociālās apdrošināšanas pabalsts nesamazinātos dīkstāves pabalsta, dīkstāves palīdzības pabalsta un vecāku pabalsta turpinājuma saņēmējiem, netiks ņemtas vērā kalendārās dienas, par kurām saņemti šie krīzes pabalsti.

To paredz grozījumi trijos Ministru kabineta noteikumos par apdrošinātās personas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kas stājas spēkā sestdien, 16. maijā.

Sociālās apdrošināšanas pabalstu aprēķinam izmanto pakalpojuma pieprasītāja vidējo iemaksu algu. Tie ir ienākumi, no kuriem saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Darba ņēmējam iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums (pirmā saslimšanas diena, pirmā grūtniecības atvaļinājuma diena, diena, no kuras piešķir vecāku pabalstu).

Pašnodarbinātajam vidējā iemaksu alga tiek aprēķināta atbilstoši faktiski veiktajām iemaksām pēdējo 12 mēnešu periodā, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums.

Ārkārtējās situācijas laikā tiek piešķirti ar Covid-19 krīzi saistītie pabalsti, taču no tiem neveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tātad periods, par kuru kāds saņem dīkstāves, dīkstāves palīdzības pabalstu vai vecāku pabalsta turpinājumu, neveido apdrošināšanas stāžu.

Labklājības ministrija norāda, ka pašreizējos tiesību aktos nav noteikts, vai un kā dīkstāves pabalsta, dīkstāves palīdzības pabalsta un vecāku pabalsta turpinājuma saņemšanas periods ietekmēs vidējās apdrošināšanas algas aprēķinu, kurš tiks ņemts vērā, turpmāk nosakot kādu sociālās apdrošināšanas pabalstu.

Lai nesamazinātu sociālās apdrošināšanas pabalstus, grozījumi nosaka kārtību, kādā tie aprēķināmi, ja persona vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķina periodā saņēmusi dīkstāves pabalstu, dīkstāves palīdzības pabalstu vai vecāku pabalsta turpinājumu. Proti, no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķina perioda izslēgs tās kalendārās dienas, par kurām persona saņēmusi dīkstāves pabalstu, dīkstāves palīdzības pabalstu un vecāku pabalsta turpinājumu.

To paredz:

  • Grozījums MK noteikumos Nr. 270 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”;
  • Grozījums MK noteikumos Nr. 866 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”;
  • Grozījums MK noteikumos Nr. 50 “Obligātās sociālās apdrošināšanas pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām apdrošināšanas atlīdzības piešķiršanas un aprēķināšanas kārtība”.

Krīzes pabalsti, no kuriem neveic sociālās iemaksas

Dīkstāves pabalsts. Izmaksā Valsts ieņēmumu dienests, ja krīzes skarto nozaru darba devējs nenodarbina darbinieku un pašnodarbinātais negūst ienākumus.

Dīkstāves palīdzības pabalsts. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izmaksā 180 eiro mēnesī darba ņēmējiem, kuriem VID ir atteicis dīkstāves pabalstu. Pabalstu aprēķina un izmaksā proporcionāli kalendārajām dienām, kurās persona atrodas dīkstāvē. Darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem, kuriem VID piešķirtais dīkstāves pabalsts ir mazāks par 180 eiro mēnesī, VSAA izmaksā starpību starp dīkstāves palīdzības pabalstu un VID izmaksāto dīkstāves pabalstu.

Vecāku pabalsta turpinājums. Izmaksā VSAA personai, kurai piešķirtā vecāku pabalsta periods (līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam) beidzas laikā, kad sakarā ar Covid-19 izsludināta ārkārtējā situācija, un kura ārkārtējās situācijas apstākļu dēļ nevar atgriezties darbā, jo darba devējs nenodarbina darbinieku vai iestājusies dīkstāve, vai kura nevar gūt ienākumus no saimnieciskās darbības.

***

MK rīkojuma Nr.103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" aktuālā versija un citi ar Covid-19 saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti ir pieejami vietnes likumi.lv sadaļā “Covid-19”.  Visus aktuālos normatīvos aktus oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" publicē nekavējoties pēc to saņemšanas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI