SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. augustā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
9
9

Sociālo rehabilitāciju no atkarībām varēs saņemt arī dzīvesvietā

Stājas spēkā 18.08.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No ieradumiem cilvēks bieži vien var atteikties ar gribasspēka, disciplīnas un paškontroles palīdzību. Savukārt atkarība ir slimība, kuras pamatā ir daudz sarežģītāks psihisks un fizioloģisks process, kam nepieciešama ārstniecības personāla asistēta iejaukšanās.

FOTO: Freepik

Gan bērni, gan pieaugušie, kuriem izveidojusies atkarība no alkohola, narkotikām un citām apreibinošām vielām vai atkarība no datorspēlēm un azartspēlēm, valsts finansētus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus turpmāk varēs saņemt ne tikai institūcijā, bet arī dzīvesvietā.

To paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 509 “Kārtība, kādā no apreibinošām vielām un procesiem atkarīgas personas saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus”, kas stājas spēkā otrdien, 18. augustā.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā paredzētie sociālās rehabilitācijas pakalpojumi ir pasākumu kopums sociālās funkcionēšanas spēju atjaunošanai vai uzlabošanai, lai nodrošinātu sociālā statusa atgūšanu un iekļaušanos sabiedrībā, un ietver sevī pakalpojumus personas dzīvesvietā un sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā. Dzīvesvietā tas ir individuāls sociālais darbs ar klientu, specializēto darbnīcu pakalpojumi, krīzes centru, dienas aprūpes centru u. c. pakalpojumi.

Rehabilitācija pieejama tiem, kuri ir atkarīgi ne tikai no apreibinošajām vielām, piemēram, alkohola, narkotikām, bet arī no atkarību izraisošiem procesiem, piemēram, mobilā telefona, datorspēlēm un azartspēlēm. Turpmāk valsts finansētie pakalpojumi nodrošināmi divos veidos – institūcijā un dzīvesvietā –, bet atšķiras to apjoms: institūcijā pakalpojumu iespējams saņemt uz laiku līdz 12 mēnešiem, bet dzīvesvietā – līdz 6 mēnešiem, informē Labklājības ministrija.

Lēmumu par pakalpojumu piešķiršanu, atteikumu piešķirt pakalpojumu vai uzņemšanu pakalpojumu saņēmēju rindā institūcijā gan bērniem, gan pilngadīgām personām trīs dienu laikā pieņems Sociālās integrācijas valsts aģentūra.

No apreibinošajām vielām un procesiem atkarīgajām personām pakalpojumu sniedzēji nodrošinās pakalpojumus, kuros paredzētas psihologa, sociālā darbinieka, mentora, narkologa vai psihiatra konsultācijas atkarībā personas vajadzībām.

Ņemot vērā augsto pieprasījumu pēc pakalpojuma pusaudžu vidū (jau šobrīd ir jāgaida rindā, lai saņemtu pakalpojumu), noteikumos paredzēts, ka pakalpojuma sniedzēja speciālistiem ir iespēja veidot “prioritāro” rindu pusaudžiem, kuru atkarība no apreibinošajām vielām rada nopietnu risku viņu veselībai un dzīvībai, norādīts noteikumu anotācijā.

Ja pakalpojumu sniedzēja speciālists uzskatīs, ka bērnam pakalpojums dzīvesvietā ir nodrošināms prioritārā kārtībā, pakalpojuma nepieciešamība jānovērtē un novērtējums jāparaksta vismaz diviem pakalpojuma sniedzēja speciālistiem, no kuriem vismaz viens ir narkologs vai bērnu psihiatrs, paredz noteikumi.

Pakalpojumu dzīvesvietā var pieprasīt gan bērns, gan bērna likumiskais pārstāvis (vismaz viens no vecākiem, aizbildnis, bāriņtiesa vai ārpusģimenes aprūpes iestādes vadītājs), bet uz pirmo tikšanos ar pakalpojuma sniedzēju ir jāierodas gan bērnam, gan bērna likumiskajam pārstāvim (faktiski tikšanās var tikt organizētas atsevišķi bērnam un viņa likumiskajam pārstāvim). Bērna likumiskais pārstāvis vai pats bērns, ja viņš ir sasniedzis 15 gadu vecumu, pirmās tikšanās laikā arī iesniedz iesniegumu ar lūgumu bērnam piešķirt pakalpojumu dzīvesvietā.

Pilngadīga persona pati kontaktējas ar pakalpojuma sniedzēju un vienojas par pirmās tikšanās laiku, iesniedz iesniegumu ar lūgumu piešķirt pakalpojumu dzīvesvietā, kā arī veic turpmāko saziņu ar pakalpojuma sniedzēju.

LM norāda, ka pakalpojumu institūcijā 2020. gadā sniedz VSIA “Slimnīca “Ģintermuiža”” Jelgavā (www.gintermuiza.lv), bet dzīvesvietā – bērniem nodibinājums “Bērnu slimnīcas fonds” savā struktūrvienībā “Pusaudžu resursu centrs” (www.pusaudzim.lv).

Noteikumos arī paredzēts, ka bērni atkārtoti sociālās rehabilitācijas pakalpojumu var saņemt bez ierobežojuma, savukārt pilngadīgām personām atkārtota pakalpojuma saņemšana iespējama ne biežāk kā reizi divos gados.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI