SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. janvārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
9
9

Solidaritātes nodoklis jaunā veidā

Stājas spēkā 03.01.2019.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts turīgākajiem iedzīvotājiem, kuru ienākumi mēnesī pārsniedz 5000 eiro, ir jāmaksā solidaritātes nodoklis. Tā mērķis ir mazināt nevienlīdzību.

FOTO: Freepik

Ceturtdien, 3. janvārī, stājas spēkā Solidaritātes nodokļa likuma grozījumi, kas saglabā šī nodokļa maksāšanas pienākumu. Izmaiņas likumā bija nepieciešamas, jo Satversmes tiesa 2017. gada nogales spriedumos par neatbilstošu pamatlikumam atzina dažādu likmju piemērošanu šī nodokļa maksātājiem, taču ne pašu nodokli augstiem ienākumiem.

Satversmes tiesa likuma 6. pantu (Nodokļa likme) atzina par spēkā neesošu no 01.01.2019. ar Satversmes tiesas 19.10.2017. un 16.11.2017. spriedumu.

Ar grozījumiem likums papildināts ar jaunu 6.1 pantu, ar kuru noteikts, ka solidaritātes nodokļa likme ir 25,50 procenti.

Salīdzinot ar iepriekšējo likuma redakciju, ir noteikta arī citāda nodokļa sadalīšanas un ieskaitīšanas kārtība.

Nodoklis tiek sadalīts šādi:

  1. viena procentpunkta apmērā – veselības aprūpes pakalpojumu finansēšanai;
  2. 14 procentpunktu apmērā – valsts pensiju speciālajā budžetā (reģistrējot nodokļa maksātāja personīgajā kontā saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām);
  3. 10,50 procentpunktu apmērā – iedzīvotāju ienākuma nodokļa kontā Valsts kasē.

Iepriekš likums noteica, ka daļa nodokļa tiek ieskaitīta arī tā maksātāja izraudzītajā privātā pensiju fonda pensiju plānā 4 procentpunktu apmērā no tāda nodokļa maksātāja nodokļa likmes, kurš ir fondēto pensiju shēmas dalībnieks, vai 10 procentpunktu apmērā no tāda nodokļa maksātāja nodokļa likmes, kurš nav fondēto pensiju shēmas dalībnieks.

Solidaritātes nodoklis attiecas uz sociāli apdrošinātām personām – darba ņēmējiem, pašnodarbinātajiem, kuru ienākumi kalendāra gadā pārsniedz valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekta maksimālo apmēru. Saskaņā ar likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikto valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekta maksimālais apmērs šogad ir 62 800 eiro.

Latvijā apmēram 6000 personām ienākumi gadā ir tādi, ka rodas pienākums maksāt solidaritātes nodokli.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas informāciju 2018. gada 9 mēnešos solidaritātes nodokļa maksātāju galvenās darbības nozares pēc NACE klasifikācijas bija monetārā starpniecība, datorprogrammēšana, juridiskie pakalpojumi. Nodoklis ir jauns (ieviests 2016. gadā), bet dažas tendences ir. Nodokļa maksātāju skaits arī pērn 9 mēnešos, salīdzinot ar 2017. gadu, pieauga. Klāt nākušo jauno solidaritātes nodokļa maksātāju galvenās darbības nozares bija juridiskie pakalpojumi, slimnīcu darbība un nekustamā īpašuma izīrēšana un pārva

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI