SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. aprīlī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Jauns pašvaldības palīdzības veids – dzīvokļu izīrēšana speciālistiem

Stājas spēkā 18.04.2016.
Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pašvaldībām būs iespēja piešķirt dzīvojamo telpu kvalificētiem un ļoti nepieciešamiem speciālistiem gan pašvaldības, gan valsts darbos, gan arī privātajos uzņēmumos (piemēram, inženieriem, ārstiem un dažādiem citiem kvalificētiem speciālistiem), Saeimas plenārsēdē 17. martā pirms likuma grozījumu pieņemšanas 3. lasījumā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā kolēģiem skaidroja deputāts Aldis Adamovičs.

FOTO: Freeimages

Šodien, 18. aprīlī, stājas spēkā grozījumi likumā „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, kas paredz pašvaldībai tiesības izīrēt dzīvojamās telpas arī speciālistiem. Tādējādi kvalificēta speciālista nodrošināšana ar dzīvojamo telpu turpmāk būs viens no palīdzības veidiem.

Lai noteiktu kārtību, kādā pašvaldība dzīvokļus var izīrēt speciālistiem, likums papildināts ar jaunu nodaļu - "Dzīvojamo telpu izīrēšana kvalificētiem speciālistiem".

Ar grozījumiem likuma 21.1 pants paredz, ka dzīvojamās telpas pašvaldība varēs izīrēt speciālistiem, kuri nodarbināti nozarē, kas pašvaldības attīstības programmā noteikta kā attīstāmā nozare. Uz īres dzīvokli varēs pretendēt arī speciālisti, kas strādā jomā, kurā ir nepietiekams speciālistu nodrošinājums.

Pašvaldībai ar saistošajiem noteikumiem būs jānosaka, kādās nozarēs vai kādu pārvaldes uzdevumu veikšanai ir nepieciešami kvalificēti speciālisti.

Uz dzīvojamo telpu palīdzību varēs pretendēt arī speciālisti, kuru darba devējs nav pašvaldība, bet  uzņēmējs, ja speciālists, piemēram, strādā jomā, kas noteikta kā attīstāmā nozare.

Lēmumu par dzīvojamās telpas izīrēšanu attiecīgajam speciālistam pieņems pašvaldības dome.

Pašvaldība dzīvojamās telpas īres līgumu ar speciālistu varēs slēgt uz darba tiesisko attiecību laiku, bet ne ilgāku par trim gadiem. Izbeidzoties īres līguma termiņam, pašvaldība varēs lemt par tā pagarināšanu, ja darbinieks turpina strādāt attiecīgo darbu.

Savukārt dzīvojamās telpas īres līgumu ar speciālistu, kurš nav pašvaldības darbinieks, pašvaldība slēgs ar šī speciālista darba devēja piekrišanu.

Dzīvojamās telpas izīrēšana speciālistiem ir jaunums pašvaldības iespējamajā palīdzības klāstā, kurā līdz šim mērķa grupas bija trūcīgie un maznodrošinātie iedzīvotāji, politiski represētie, cilvēki ar invaliditāti, bērni bāreņi, stihiskās nelaimēs cietušie.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI