SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
31. janvārī, 2014
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Vide
1
1

Ar valsts programmu pret bišu saimju apdraudējumiem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tiek lēsts, ka 2012.gadā Latvijā varētu būt saražots ap 1180 tonnu medus.

FOTO: SXC

Biškopība Latvijā ir viena no senākajām lauksaimniecības nozarēm, un valsts ģeogrāfiskais stāvoklis ļauj iegūt augstvērtīgu medu. Šobrīd biškopība ir vienlīdz labi attīstīta visā valsts teritorijā. Lauksaimniecības datu centra statistika liecina, ka 2013.gada 1.jūlijā Latvijā ir reģistrēti 84 tūkstoši bišu saimju. Dabas resursi ir pietiekami, lai valstī varētu būt arī lielāks bišu saimju skaits.
Ar 2014.gadu darbu ir uzsākusi „Latvijas biškopības programma 2014.–2016.gadam”, akcentējot biškopju veicamos darbus tuvākajos gados. Ministru kabinetā izskatīšanu gaida noteikumu projekts, kas noteiks biškopības nozarei bīstamās slimības – Amerikas peru puves – uzraudzības, kontroles un apkarošanas kārtību.
īsumā
  • Pēdējos gados pasaulē vērojama bišu skaita samazināšanās.
  • Latvijas apstākļos medus bitēm būtisku kaitējumu nodara varroze un Amerikas peru puve.
  • Amerikas peru puve ierobežošanai izstrādāts MK noteikumu projekts paredz
  •  infekcijas uzraudzības, kontroles un apkarošanas kārtību bišu saimēs.
  • Aizdomu gadījumā biteniekam būs jāinformē pilnvarotais vetārsts vai PVD.
  • Jānodrošina, ka bišu saimes, par kurām ir aizdomas par saslimšanu, nenonāk kontaktā ar veselajām bišu saimēm.
  • Ar Amerikas peru puvi slimās saimes biteniekam jāizolē no veselajām.
  • Biškopības programma 2014. – 2016. gadam paredz uzlabot biškopības produktu ražošanas un tirdzniecības vispārējos nosacījumus.

Tiek lēsts, ka 2012.gadā  Latvijā varētu būt saražots ap 1180 tonnu medus. Paralēli medum tiek saražoti arī citi produkti – propoliss, vasks, bišu maize, ziedputekšņi un peru pieniņš. Lielākā daļa saražotās produkcijas tiek realizēta vietējā tirgū, pārdodot to tieši patērētājam. Pārējā produkcija nonāk vairumtirdzniecībā, veikalos un pie pārtikas ražotājiem. Biškopji prognozē, ka nākotnē medus patēriņš varētu palielināties ne tikai tirgos un veikalos, bet arī sabiedriskās ēdināšanas vietās.

Bitēm ir liela ekonomiska nozīme

Bišu lielā nozīme valsts saimnieciskajā attīstībā ir nenovērtējama. Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja vietnieks Emīls Jēgers par bišu lielo nozīmi stāsta: "Pirmkārt, tās apputeksnē daudzus augus un kokus. Otrkārt, papildus tās ražo medu, vasku, propolisu, indi, peru pieniņu, ziedputekšņus, kas ir atslēga labai veselībai un ilgdzīvošanai un, treškārt, saglabā bioloģisko daudzveidību dabā."

Tiek lēsts, ka 76 procenti no cilvēku uzturam paredzētās pārtikas ražošanas ir atkarīgi no biškopības nozares. Lielāku uzmanību bišu veselībai mudina pievērst fakts, ka visā pasaulē pēdējos gados ir vērojama strauja bišu skaita samazināšanās. Līdz ar to bišu populācijas samazinājumu dēļ cietēji būtu ne tikai biškopji, bet arī zemnieki un ikviens no mums. Samazinoties bišu skaitam, mazinās arī apputeksnēto kultūru skaits, tāpēc apdraudēta ir visa bioloģiskā daudzveidība.

Tāpēc ir svarīgi veikt pasākumus gan bišu slimību ierobežošanai, gan citiem faktoriem, kas negatīvi tās ietekmē.

PVD pārstāvis E.Jēgers min vairākus bišu izzušanas iemeslus. Tie var būt saistīti ar pārziemošanas mirstību, tāpat lauksaimniecībā pielietotie pesticīdi un ķimikālijas novājina bišu imunitāti, un tās kļūst uzņēmīgākas pret slimībām. Kaitīgas bitēm ir lauksaimniecībā izmantotās modificētās sēklas. Bišu populāciju ietekmē arī klimata pārmaiņas un bišu ienaidnieki, kā dažādi parazīti, baktērijas, sēnītes un vīrusi.

"76% no cilvēku uzturam paredzētās pārtikas ražošanas ir atkarīgi no biškopības nozares."

Bitēm lielu postu var nodarīt kultūraugu audzētāji, nesaskaņojot ar biteniekiem lauksaimniecības procesā izmantotos pesticīdus un ķimikālijas. Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze norāda, ka šobrīd starp Latvijas biškopjiem un graudaudzētājiem pastāv dialogs šajā jautājumā. Situācijas uzlabojumā nozīmīga ir sakārtotā sodu sistēma, piemēram, graudaudzētāji var zaudēt platību maksājumus.

Medus bitēm būtisku kaitējumu nodara varroze. Tās neārstēšanas gadījumā 2 līdz 3 gadu laikā bojā aiziet visa saslimusī bišu saime. Līdz šim nav izdevies atrast pietiekami efektīvu ārstniecības līdzekli, kas ļautu pilnībā slimību likvidēt. Bitēm bīstama ir arī Amerikas peru puve. Tās ierobežošanai ir izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, kas šobrīd tiek izskatīti. A.Krauze atzīst: "Bites nav aitas, kuras dzīvo kūtīs, tās lido un sajaucas ar citām saimēm. Tādā veidā ātri inficējas dravas."

Paredzēti MK noteikumi Amerikas peru puves apkarošanai

Šobrīd ir sagatavots Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts "Amerikas peru puves uzraudzības, kontroles un apkarošanas kārtība bitēm". Saskaņā ar MK noteikumiem "Noteikumi par ziņojamām, reģistrējamām un valsts uzraudzībā esošām dzīvnieku infekcijas slimībām un kārtību, kādā par tām sniedzama informācija Pārtikas un veterinārajam dienestam" Amerikas peru puve ir valsts uzraudzībā esoša dzīvnieku infekcijas slimība. Šī infekcijas slimība traucē peru attīstību, bišu saimes dabisko atjaunošanos un samazina bišu toleranci pret citām infekcijas slimībām. Amerikas peru puve cilvēkiem nav bīstama, medu un tā produktus drīkst lietot uzturā, toties bitēm tā ir nāvējoša. Līdz ar to ir svarīgi laikus veikt apkarošanas pasākumus bišu druvā, turklāt valstiskā līmenī. Veiktie pētījumi liecina, ka pēdējos gados Amerikas peru puves izplatība bišu saimēs Latvijā ir palielinājusies no 3 līdz 7,4 procentiem.

Pārtikas un veterinārajā dienestā atzīmē, ka līdzšinējā bitenieku apzinātā rīcība ir novērsusi Amerikas peru puves plašāku izplatību valstī.

Noteikumu projekts paredz bišu saimes īpašnieka rīcību gadījumos, kad rodas aizdomas par bišu saslimšanu. Aizdomu gadījumā biteniekam būs jāinformē pilnvarotais vetārsts vai Pārtikas un veterinārā dienesta inspektors. Līdz diagnozes noskaidrošanai jānodrošina, ka bišu saimes, par kurām ir aizdomas par saslimšanu, nenonāk kontaktā ar veselajām bišu saimēm.

Ja aizdomas par bišu saslimšanu ar Amerikas peru puvi apstiprināsies, biteniekam slimās saimes būs jāizolē no veselajām. Slimās bišu saimes un to peru kāres un apkāres ne ilgāk kā septiņu dienu laikā nāksies likvidēt, tās sadedzinot un pēc sadedzināšanas aprokot. Biteniekam būs jāparūpējas par slimās bišu saimes stropa un izmantoto instrumentu dezinfekciju.

"Topošie MK noteikumi paredz biškopjiem atlīdzināt zaudējumus par iznīcinātajām bišu saimēm."

Biškopjiem noteikumu projekts paredz segt izdevumus, kas radušies Amerikas peru puves apkarošanas laikā, iznīcinot bišu saimi saskaņā ar normatīvajiem aktiem. Bitenieks ar iesniegumu varēs griezties Lauku atbalsta dienestā. PVD pozitīvi novērtē, ka MK noteikumos ir teikts: ja bišu saimes īpašnieks vai turētājs veic Amerikas peru puves uzraudzības, kontroles un apkarošanas pasākumus saskaņā ar MK noteikumiem, Zemkopības ministrija no valsts budžeta sedz visas ar Amerikas peru puves kontroles un apkarošanas pasākumiem saistītos izdevumus pilnvarotam veterinārārstam un izmaksas, kas saistītas ar laboratoriskajiem izmeklējumiem. Šāds mehānisms veicinās biteniekus savlaicīgi noskaidrot diagnozi, un rezultātā samazināsies slimības izplatīšanās iespējas.

A.Krauze norāda, ka vairākās Eiropas valstīs pastāv prakse kompensēt biškopjiem radušos zaudējumus saistībā ar bišu saimju likvidēšanu.

Izstrādāta biškopības programma 2014.–2016.gadam

Izstrādātās "Latvijas biškopības programmas 2014.–2016.gadam" mērķis ir uzlabot biškopības produktu ražošanas un tirdzniecības vispārējos nosacījumus, informēt biškopjus un citas iesaistītās personas par jaunākajām tehnoloģijām un tendencēm biškopības attīstībā, paaugstināt biškopju zināšanu līmeni un informēt par priekšnosacījumiem veiksmīgas biškopības attīstībai. Programmas mērķa sasniegšanai ir noteikti vairāki veicamie pasākumi – tehniskais atbalsts biškopjiem un biškopju grupām, varrozes apkarošana, pasākumi bišu skaita atjaunināšanai stropos Eiropas Savienībā, sadarbība ar specializētām struktūrām, lai īstenotu lietišķās pētījumu programmas biškopības un biškopības produktu jomā. Nacionālās programmas realizēšanai nepieciešami 377104,00 eiro.

Komentējot biškopības programmu nākamajiem gadiem, A.Krauze norāda, ka ir palielināts atbalsts varrozes apkarošanai. Programmas ietvaros biškopji pievērsīsies vaska izpētei, tas tiks pētīts kā produkts un analizēts vaska sastāvs. Vietējiem biškopjiem ir radušās bažas par Ķīnas vaska parādīšanos Latvijā. Šim vaskam ir parfīma piedevas un bites tajā nevelk šūnas. Arī nākamajā periodā tiks pievērsta uzmanība biškopju apmācībai, paredzēts izglītot ne tikai jaunos, bet arī pieredzējušos biškopjus.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI