SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
31. janvārī, 2014
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Elektroenerģijas tirgus atvēršana Latvijā. Kā rīkoties patērētājam?

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līdz šā gada 15.martam sava izvēle par elektroenerģijas tirgotāju ir jāizdara tām mājsaimniecībām, kuras vēlas jaunu elektroenerģijas pakalpojumu sākt saņemt no šā gada 1.aprīļa. Pārējām mājsaimniecībām ir iespēja to darīt arī vēlāk.

LV portāla kolāža

Elektroenerģijas tirgus atvēršana, kas pilnībā notiks 2014.gada 1.aprīlī, būs saistoša apmēram 850 000 mājsaimniecību. Daudzo patērētāju vidū ir radušies jautājumi, kad un kā izvēlēties sev elektroenerģijas pakalpojumu sniedzēju? Atbildes uz šiem jautājumiem LV portāls sniedz šajā skaidrojumā.

Šobrīd Latvijā ir apstiprināti trīs elektroenerģijas pakalpojumu sniedzēji, kuriem ir tiesības piedāvāt elektroenerģijas pakalpojumus mājsaimniecībām:

Taču jāņem vērā, ka elektroenerģijas tirgotāju skaits un viņu piedāvājumu klāsts, iespējams, tuvākajā nākotnē pieaugs..

No šā gada 1.februāra visi elektroenerģijas tirgotāji sāks informēt patērētājus par saviem piedāvājumiem. Ir paredzēts, ka iedzīvotājus šī informācija sasniegs gan ar pasta vēstuļu palīdzību, gan ar reklāmas kampaņām. Papildu informācija ir pieejama gan elektroenerģijas tirgotāju, gan arī A/S "Sadales tīkls" un Ekonomikas ministrijas mājaslapās.

Izvēle patērētāja ziņā

Patērētājam ir rūpīgi jāizpēta pieejamā informācija un nosacījumi, kādus paredz katrs no elektroenerģijas tirgotājiem, un tikai tad jāizdara sava gala izvēle! Līdz šā gada 15.martam sava izvēle ir jāizdara tām mājsaimniecībām, kuras vēlas jaunu elektroenerģijas pakalpojumu sākt izmantot no šā gada 1.aprīļa. Pārējām mājsaimniecībām ir brīva iespēja to darīt vēlāk, jo, , kamēr patērētājs nav lēmis par elektroenerģijas tirgotāja nomaiņu, elektrību mājoklī nodrošinās esošais tirgotājs – A/S "Latvenergo".

Jāņem vērā, ka līdz ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu mainīsies arī elektroenerģijas iegādes principi. Tas nozīmē, ka elektrību varēs piedāvāt kopā arī ar citiem pakalpojumiem, piemēram, SIA "Baltcom TV" piedāvā komplektu: televīzija + elektrība.

Patērētājam, izvēloties elektroenerģijas tirgotāju, ir jāpievērš uzmanība dažāda veida informācijai un niansēm. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes loceklis Rolands Irklis skaidro: "Pirmkārt, patērētājam ir jāpievērš uzmanība gan līgumu darbības ilgumam, gan līgumu pirmstermiņa izbeigšanas kārtībai, jo, ja patērētājs nomaina elektroenerģijas tirgotāju un pēc neilga laika vēlas to nomainīt vēlreiz, patērētājam var nākties maksāt līgumsodu par pirmstermiņa līguma laušanu."

Patērētājam ir rūpīgi jāizpēta, kādus līguma nosacījumus piedāvā konkrētais tirgotājs un kāda ir kārtība, ja patērētājs šo līgumu vēlas lauzt.

"Otrkārt, jāpievērš uzmanība elektroenerģijas cenai un tās noteikšanas formulai, vai tā ir fiksēta vai mainīga atkarībā no cenas elektroenerģijas biržā. Treškārt, jāpievērš uzmanība elektroenerģijas izmaksām par 100 kWh," norāda R.Irklis.

Patērētājam ir jāskatās, kā un no kādiem maksājumiem tiek veidota elektroenerģijas gala cena. Gala cena, kas jāmaksā patērētājam, var būtiski atšķirties atkarībā no tā, vai patērētājs maksā par fiksētu vai mainīgu elektroenerģijas cenu. Ja elektroenerģijas cena ir fiksēta, tad patērētājam visu gadu būs noteikta viena konstanta elektroenerģijas cena par noteiktu kWh patēriņu, bet, ja elektroenerģijas cena ir mainīga, tā būs svārstīga un atkarīga no elektroenerģijas cenas tirgū. Tas var patērētājam likt maksāt gan vairāk, gan mazāk par elektrību.

Kā ceturto niansi R.Irklis min, ka jāpievērš uzmanība maksai par sistēmas pakalpojumiem, cik maksā regulatora tīkla pakalpojumi, PVN, obligātā iepirkuma komponente. Tas patērētājam ļaušot salīdzināt tirgus apstākļus un dažādu tirgotāju pakalpojumus.

Jāatceras, ka šajā brīdī patērētājs ir noteicējs, ko izvēlēties, un tādēļ tam nav jākautrējas no tā, ka kaut ko nesaprot, bet ar konkrētiem jautājumiem jāvēršas pie konkrētā elektroenerģijas tirgotāja, lai noskaidrotu visu sev nepieciešamo informāciju, pirms izvēle izdarīta.

Ja nevar izvēlēties

Gadījumā ja patērētājs patlaban nav īsti drošs un nevar izvēlēties, kurš no piedāvājumiem viņam ir piemērotākais pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas 1.aprīlī, patērētājs turpinās saņemt elektroenerģiju no esošā elektroenerģijas tirgotāja, pamatojoties uz īpašiem universālā pakalpojuma nosacījumiem.

Universālā pakalpojuma nosacījumi ir šādi:

  • tirdzniecības līgums spēkā 12 mēnešus (šajā laika posmā jāizlemj, kuru pakalpojuma sniedzēju izvēlēties);
  • elektroenerģijas cena ir nemainīga (kāda ir noteikta uz 1.aprīli);
  • tiesības atteikties no pakalpojuma pirms pakalpojuma beigām (1 gads – 2015.gada 1.aprīlis) bez līguma soda piemērošanas.

Uzziņai

Izpēti, ko piedāvā katrs no elektroenerģijas tirgotājiem:

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI