SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
30. janvārī, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
2
3
2
3

Elektroenerģijas tirgus atvēršana Latvijā. Kādēļ?

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2014.gada 1.aprīlī tiks pabeigta elektroenerģijas tirgus atvēršana Latvijā un mājsaimniecības varēs izvēlēties sev atbilstošāko elektroenerģijas piegādātāju.

LV portāla kolāža

Elektroenerģijas tirgus atvēršana Latvijā ir kļuvusi par vienu no aktuālākajiem jautājumiem iedzīvotājiem. 2014.gada 1.aprīlī arī mājsaimniecības kļūs par elektroenerģijas tirgus dalībniekiem. Tas nozīmē, ka iedzīvotāji turpmāk paši varēs izvēlēties elektroenerģijas pakalpojuma sniedzēju, gluži tāpat kā telefona operatoru vai kabeļtelevīziju. LV portāls šajā rakstā sīkāk skaidro, ko nozīmē elektroenerģijas tirgus atvēršana un kādēļ tādu veic.

Ko nozīmē elektroenerģijas tirgus atvēršana?

Šobrīd Latvijā visi elektroenerģijas patērētāji iegādājas elektroenerģiju no viena pakalpojumu sniedzēja – A/S "Latvenergo", maksājot par regulētiem elektroenerģijas tarifiem, bez iespējas izvēlēties starp dažādu pakalpojumu sniedzēju piedāvājumiem.

Elektroenerģijas tirgus atvēršana nozīmē, ka no 2014.gada 1.aprīļa elektroenerģijas tirgus būs pilnībā atvērts brīvai konkurencei un patērētāji varēs izvēlēties sev izdevīgāko piedāvājumu starp dažādiem pakalpojumu sniedzējiem, tostarp arī tirgotāja dažādiem elektroenerģijas tarifu plāniem, pakalpojumu komplektiem u.tml., un vairs nepastāvēs regulēti elektroenerģijas tarifi.

A/S "Sadales tīkls" valdes loceklis Ilvars Pētersons informē, ka šobrīd Latvijā ir apstiprināti trīs elektroenerģijas pakalpojumu sniedzēji, kuriem ir tiesības piedāvāt elektroenerģijas pakalpojumus mājsaimniecībām:

  • SIA "Baltcom TV",
  • SIA "BCG Riga",
  • A/S "Latvenergo".

Vēl divi tirgotāji apsverot elektroenerģijas pakalpojumu piedāvāšanu Latvijā.

Kādēļ notiek elektroenerģijas tirgus atvēršana?

Elektroenerģijas tirgus atvēršana ir noteikta Eiropas Savienības (ES) likumdošanas iniciatīvā - trešā enerģētikas pakete, ko ES apstiprināja 2009.gadā, nosakot mērķi atvērt enerģijas apgādes sektoru, veicināt konkurenci enerģētikas tirgū un nodrošināt lētas elektroenerģijas pieejamību visiem patērētājiem ES. Šī iniciatīva ir nostiprināta arī ES pamatlīgumā – Lisabonas līgumā, ko ES dalībvalstis parakstīja 2007.gadā. Tajā uzsvērts ES dalībvalstu solidaritātes princips ne tikai finanšu, sociālās, lauksaimniecības politikas jomā, bet arī vienotas enerģētikas tirgus izveidē. Šobrīd enerģētiskās neatkarības stiprināšana ir arī viens no stratēģijas "ES 2020" darbības virzieniem.

2009.gadā astoņas Baltijas jūras reģiona dalībvalstis parakstīja saprašanās memorandu ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žozē Manuelu Barrozu par Baltijas enerģētikas tirgus starpsavienojuma plānu, lai stiprinātu enerģētisko drošību Baltijas jūras reģionā un labāk varētu savienot Latviju, Lietuvu un Igauniju ar plašākiem ES enerģētikas tīkliem, un integrētu izolēto Baltijas enerģētikas tirgu kopējā Eiropas tirgū. Baltijas enerģētikas tirgus starpsavienojuma plānā tika paredzēti konkrēti soļi Baltijas valstu izolēto tirgu integrēšanai Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgos, piemēram, jauna starpsavienojuma izbūve (ESTLINK2, NORDBALT, Kurzemes loks, 3.Igaunijas-Latvijas savienojums) un elektroenerģijas tirgus modeļa adaptēšana Ziemeļvalstu tirgiem.

Nepieciešamību un ieguvumus no elektroenerģijas tirgus atvēršanas skaidro Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta direktore Rota Šņuka: "Tas notiek ar mērķi, lai veidotu efektīvu elektroenerģijas tirgu, paaugstinātu elektroenerģijas apgādes drošību un veicinātu investīciju pieplūdi elektroenerģijas infrastruktūras sistēmai Latvijā."

Elektroenerģijas tirgus pakāpeniska atvēršana notiek visā ES. Latvijā 2014.gada 1.aprīlī tiks pabeigta elektroenerģijas tirgus atvēršana Latvijā, savukārt Igaunijā elektroenerģijas tirgus ir pilnībā atvērts mājsaimniecībām no 2013.gada 1.janvāra, bet Lietuvā mājsaimniecībām tirgu atvērs 2015.gada 1.janvārī.

Turpmāk vēl.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI