SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. maijā, 2012
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
5
5

Kas jāzina un jāatceras pirms došanās ceļojumā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Plānojot ceļojumu, ir jāatvēl laiks arī drošības pasākumu veikšanai, lai nodrošinātos pret starpgadījumiem ārzemēs.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Straujiem soļiem tuvojas vasara un atvaļinājumu laiks, kad cilvēki izmanto iespēju apskatīt gan Latviju, gan Eiropu, dažs arī eksotiskās valstis. Lai izvairītos no dažādiem starpgadījumiem ceļojot, LV portāls skaidro, kas jāņem vērā, gatavojoties braucienam, kas ir jānokārto tepat uz vietas Latvijā, lai neradītu sev papildu sarežģījumus ārzemēs.

Pirms došanās ārpus Latvijas Ārlietu ministrija aicina:

  • noformēt ceļojuma apdrošināšanu un Eiropas veselības apdrošināšanas karti;
  • reģistrēties Konsulārajā reģistrā;
  • noskaidrot tuvāko Latvijas vai Eiropas Savienības dalībvalsts pārstāvniecību;
  • iepazīties ar Ārlietu ministrijas ieteikumiem ceļotājiem;
  • neskaidrību gadījumos zvanīt uz bezmaksas informatīvo tālruni ceļotājiem – 80005905.

Ceļojums Šengenas zonā vai ārpus tās

Šengenas zona nozīmē, ka Šengenas līguma dalībvalstu iekšējās robežas var šķērsot jebkurā vietā bez personu robežkontroles. Šobrīd Šengenas zonā ir šādas 25 valstis: Austrija, Beļģija, Dānija, Somija, Francija, Vācija, Itālija, Grieķija, Luksemburga, Nīderlande, Portugāle, Spānija, Zviedrija, Norvēģija, Islande, Latvija, Igaunija, Lietuva, Čehija, Malta, Polija, Slovākija, Ungārija, Slovēnija un Šveice.

Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta Konsulārās palīdzības nodaļas vadītāja Evija Klauze uzsver: pirms došanās ceļojumā ir svarīgi atcerēties, ka arī ceļošanai uz Šengenas zonas valstīm un Eiropas Savienības robežās ir nepieciešams derīgs ceļošanas dokuments. Neskatoties uz to, ka robežas vairs neeksistē, jebkurā laikā un brīdī kāda valsts var noteikt pārbaudi.

"Ceļošanas dokuments ir arī eID karte."

E.Klauze skaidro, ka ceļošanas dokuments no šā gada 1.aprīļa ir arī eID karte, kuru Latvijas pilsoņi var izmantot, ceļojot uz Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm un Šveici. Tā ir papildu alternatīva gadījumā, ja, personai ir divi ceļošanas dokumenti un vienu no tiem nozog. Tad, lai atgrieztos atpakaļ, var izmantot otru dokumentu.

Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta Konsulārās palīdzības nodaļas trešā sekretāre Vita Kareļkova atgādina, ka eID karte attiecas tikai uz Eiropas Savienību. Tiklīdz braucam no ES un Eiropas Ekonomiskās zonas ārā, eID kā ceļošanas dokumentu vairs izmantot nevar.

Svarīgs ir pases derīguma termiņa beigu datums

E.Klauze uzsver: ja dodaties ārpus Eiropas Savienības, ir jāpievērš uzmanība un jāpainteresējas par pases derīguma termiņu, jo valstis šo termiņu mēdz noteikt dažādu. Lielākoties pases derīguma termiņam ir jābūt vairāk par trīs mēnešiem, bet ir arī valstis, kurās var iebraukt tikai tad, ja pases derīguma termiņš ir garāks par sešiem mēnešiem.

Lai noskaidrotu, kādam jābūt pases derīguma termiņam, ieceļojot attiecīgā valstī, nepieciešams sazināties ar konkrētās valsts vēstniecību.

"Ja ceļojuma galamērķis ir ārpus Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas,    laikus jāvēršas attiecīgās valsts pārstāvniecībā, lai saņemtu informāciju par vīzas nepieciešamību un par citām ceļošanai būtiskām ar uzturēšanos saistītām lietām," skaidro Ārlietu ministrijas pārstāve.

Latvijas pilsoņi var atgriezties Latvijā līdz pat pases derīguma termiņa beigām.

Reģistrējies Konsulārajā reģistrā!

"Pirms ceļojuma ir ieteicams reģistrēties Konsulārajā reģistrā, kas ir Konsulārā dienesta un Ārlietu ministrijas pārziņā esoša datubāze. Ja kādā valstī izceļas dabas katastrofa, politiski nemieri u.c. ārkārtas situācijas, Ārlietu ministrija izmanto tikai un vienīgi šo datubāzi, lai pārbaudītu, vai attiecīgajā reģionā atrodas Latvijas valstspiederīgie. Mēs varam operatīvi sniegt palīdzību tad, ja zinām, kur cilvēki atrodas," skaidro E.Klauze.

Reģistrēšanās Konsulārajā reģistrā ir bezmaksas, to var izdarīt elektroniski. Reģistrējoties pirmo reizi, jānorāda derīga e-pasta adrese, uz kuru nosūtīs lietotāja paroli. Pēc paroles saņemšanas reģistrā ir jāizveido savs profils un jāpievieno dati par savu ceļojumu. Savā profilā izveidotajam ceļojumam iespējams pievienot arī citus līdzbraucējus. Reģistrēties ieteicams īsi pirms brauciena, kad zināma informācija par ceļojumu – datumi, uzturēšanās vietas, arī apdrošināšanas kompānija.

Personas datus Konsulārajā reģistrā uzglabā saskaņā ar spēkā esošiem likumiem personu datu aizsardzības jomā. Trīs mēnešus pēc tam, kad persona ir atgriezusies no ceļojuma, dati par ceļojumu no datubāzes automātiski tiek dzēsti. Ja persona nelieto savu profilu divus gadus, automātiski tiek dzēsts arī profils. Reģistrējoties internetā, persona pati var labot un dzēst datus gan par sevi, gan saviem ceļojumiem.  

Iegādājies ceļojuma apdrošināšanu un Eiropas veselības apdrošināšanas karti!

Pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā visi Latvijas iedzīvotāji, īslaicīgi dodoties uz kādu no Eiropas Savienības dalībvalstīm, Norvēģiju, Islandi, Lihtenšteinu vai Šveici atpūtas, tūrisma, biznesa darījumu braucienā vai komandējumā, meklēt darbu (atrodot darbu, veselības aprūpi nodrošina valsts, kurā persona strādā), studēt vai mācību praksē un uzrādot Nacionālā veselības dienesta  izsniegto Eiropas veselības apdrošināšanas karti, var saņemt valsts apmaksātu neatliekamo vai nepieciešamo veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kādā tā ir nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem.

Par sniegtajiem medicīniskajiem pakalpojumiem valstis vēlāk savstarpēji norēķinās. Pašam pacientam ir jāsamaksā tikai konkrētajā valstī noteiktā pacienta iemaksa. Eiropas veselības apdrošināšanas karte nav obligāta, taču personām, kurām tās nav, par ārzemēs saņemto neatliekamo un nepieciešamo veselības aprūpi būs jāmaksā no saviem līdzekļiem.

"Lai ceļotu, lielākoties pasei jābūt derīgai vairāk par trim mēnešiem."

E.Klauze skaidro, ka Eiropas veselības apdrošināšanas karte ir nenovēršams apliecinājums, ka esi Eiropas Savienības pilsonis un, ja gadījumā kaut kas notiks, personai garantēs neatliekamo medicīnisko palīdzību. Veselības kartes derīguma termiņš ir trīs gadi, un tā ir bezmaksas. Ir jāatceras, ka šī karte nesedz repatriācijas izmaksas, smagas saslimšanas vai izdevumus nāves gadījumā – to sedz ceļojuma apdrošināšana. Tāpēc vienlaikus mēs aicinām cilvēkus iegādāties arī ceļojuma apdrošināšanu, jo katram apdrošināšanas veidam ir savas funkcijas.

"Ja ceļojuma pakalpojumu pērk no Latvijas tūrisma aģentūras, ir jāpārliecinās, vai aģentūra ir reģistrēta Tūrisma aģentu un tūrisma operatoru datubāzē. Tas ir svarīgi, jo iemaksātā nauda par tūrisma operatora sniegtajiem pakalpojumiem ir apdrošināta. Gadījumā ja uzņēmums bankrotē vai notiek citas nebūšanas un brauciens jāatceļ, tādā gadījumā cilvēks iemaksāto var saņemt atpakaļ," stāsta E.Klauze.

Vai esi vakcinējies?

Pirms došanās ceļojumā cilvēkiem ir ieteicams vakcinēties. Ja plānots braukt uz eksotiskām valstīm, uz augsta riska apgabaliem, kuros pastāv iespēja inficēties ar dzelteno drudzi, holeru, A, B hepatītu un citām bīstamām slimībām, ir nepieciešams konsultēties ar speciālistu par nepieciešamajām vakcīnām. Informācija par vakcināciju pieejama arī Latvijas Infektoloģijas centra mājaslapā.

Vai esi izpētījis sava ceļojuma galamērķi?

"Pirms ceļojuma mēs aicinām cilvēkus iepazīties ar situāciju konkrētajā valstī. Reģioni ir dažādi, un situācijas mainīgas," uzsver E.Klauze. "Ēģipte un Japāna ir spilgts piemērs. Ārlietu ministrijas mājaslapā regulāri tiek ievietota informācija par tām valstīm, kuras nebūtu ieteicams apmeklēt vai kurās apmeklēšanas gadījumā ievērot īpašu piesardzību," norāda V.Kareļkova.

"Eiropas veselības apdrošināšanas karte garantē neatliekamo medicīnisko palīdzību."

Vēl pirms ceļojuma ieteicams noskaidrot, kur atrodas tuvākā Latvijas pārstāvniecība, lai nepieciešamības gadījumā zinātu, kur vērsties. Ja ceļojuma galamērķa valstī nav Latvijas pārstāvniecības, tādā gadījumā var griezties tuvākajā kādas Eiropas Savienības dalībvalsts pārstāvniecībā.

Plānojot ceļojumu, ir jāapsver ne tikai sava drošība, bet arī jāizpēta sabiedriskās kārtības noteikumi, kultūras iezīmes, cenas, valūta un citas nozīmīgas lietas, lai ceļojuma laikā negadītos nepatīkami pārsteigumi.

Uzziņai

Sīkāka informācija par reģistrēšanos Konsulārajā reģistrā ir pieejama šeit.

Eiropas veselības apdrošināšanas karti var saņemt personīgi Nacionālā veselības dienesta nodaļās vai piesakoties Nacionālā veselības dienesta mājaslapā / NVD pakalpojumi/ EVAK izsniegšana (www.vmnvd.gov.lv).

Valstu, uz kurām Latvijas pilsoņi var doties bez vīzas, saraksts ir pieejams Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Noskaidro sava ceļojuma mērķim tuvāko Latvijas vai Eiropas Savienības dalībvalsts pārstāvniecību.

Iepazīsties ar Ārlietu ministrijas ieteikumiem ceļotājiem šeit.

Papildu informācija par pasēm un eID ir pieejama Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI