SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
1
1

Ko drīkst ievest Latvijā no citām ES dalībvalstīm

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ierobežojumi akcīzes preču pārvietošanai personiskajā bagāžā pastāv visās ES dalībvalstīs, neskatoties uz to, vai valsts atrodas Šengenas zonā vai ne.

Ieva Čīka/ LETA

Sākoties atvaļinājumu laikam, ierasti iedzīvotāji dodas apceļot tuvākas vai tālākas valstis un iegādājas dažādus suvenīrus, pārtikas produktus, dzērienus, apģērbu un citu. Neskatoties uz to, ka Latvija ir Šengenas zonā, tāpat pastāv dažādi ierobežojumi, ko drīkst un ko nedrīkst vest pāri robežai. Šajā LV portāla publikācijā sīkāk par to, ko un kādā apjomā drīkst ievest Latvijā no citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.
īsumā
Preču ievešana Latvijā no citām ES dalībvalstīm:

  • noteikumi attiecas uz visām ES dalībvalstīm;
  • no akcīzes nodokļa atbrīvo šādas preces noteiktā apjomā: tabakas izstrādājumus, alkoholiskos dzērienus, kafiju, bezalkoholiskos dzērienus, degvielu;
  • ievedot vairāk par noteikto, prece ir jādeklarē un jānomaksā nodokļi;
  • ievesto preci nedrīkst izmantot komerciālām vajadzībām.

Latvijas dalība Šengenas zonā iedzīvotājiem sniedz iespēju brīvi pārvietoties un ceļot Šengenas zonas robežās. Šengenas zona nozīmē, ka Šengenas līguma dalībvalstu iekšējās robežas var šķērsot jebkurā vietā bez personu robežkontroles. Taču ir jāņem vērā tas, ka brīvu pārvietošanos ES nodrošina valstu izveidotā Šengenas zona un visas ES dalībvalstis Šengenas zonai nav pievienojušās, kā Lielbritānija, Īrija, Rumānija, Bulgārija un Kipra.

Šengenas zonā šobrīd ietilpst 26 valstis, no kurām 22 ir ES dalībvalstis (Austrija, Beļģija, Čehija, Vācija, Dānija, Igaunija, Grieķija, Spānija, Somija, Francija, Ungārija, Itālija, Lietuva, Luksemburga, Latvija, Malta, Nīderlande, Polija, Portugāle, Zviedrija, Slovēnija, Slovākija), kā arī 4 valstis, kuras nav ES dalībvalstis, - Šveice, Lihtenšteina, Norvēģija, Islande.

Neskatoties uz priekšrocībām, kādas ir sniegtas Šengenas zonas valstīm, ierobežojumi akcīzes preču pārvietošanai personiskajā bagāžā darbojas visās ES dalībvalstīs un nav atšķirības, vai persona ārpus valsts dodas ar automašīnu, autobusu vai lidmašīnu.

"Nodokļu vai nodevu samaksu ir iespējams apliecināt, uzrādot, piemēram, pirkuma čekus, maksājumu kvītis. "

Pārtikas un veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere norāda, ka, lai gan starp ES dalībvalstīm robežkontroli neveic, privātpersonu bagāžu pārbauda, piemēram, lidostā.

Attiecībā uz bagāžu aviopārvadājumos Eiropas Komisija ir noteikusi īpašu aviopārvadājumos aizliegto priekšmetu sarakstu, kas ir spēkā visā ES. Tas nozīmē, ka, ceļojumā dodoties ar lidmašīnu, ir jārēķinās vēl ar papildu ierobežojumiem.

Jāņem vērā, ka, ceļojot uz vai no šīm teritorijām – Ālandu salas, Normandijas salas, Helgolandes sala, Bizingenas teritorija (Vācijas Federatīvajā Republikā); Livinjo, Kampjoni d’Italia un Lugāno ezera Itālijas teritoriālie ūdeņi (Itālijas Republikā); Seūtu, Melilju un Kanāriju salas (Spānijas Karalistē); Francijas Republikas aizjūras departamenti –, piemēro akcīzes preču pārvietošanas ierobežojumus, kādi noteikti, ceļojot ārpus ES robežām.

Kad akcīzes preces atbrīvo no nodokļa maksas

Pastāv vairāki ierobežojumi atsevišķu preču grupu pārvietošanai pāri valstu robežai. Latvijā to regulē Ministru kabineta noteikumi Nr.227 "Kārtība, kādā no akcīzes nodokļa atbrīvo akcīzes preces, kuras fiziskā persona ieved savam patēriņam Latvijas Republikā no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm". Tas nozīmē, ka atsevišķām precēm pastāv noteikti pārvietošanas un ievedamo apjomu ierobežojumi.

Minēto noteikumu 2.-3.punkts paredz, ka no nodokļa atbrīvo akcīzes preces, kuras fiziskā persona ieved savam patēriņam, ja šīs preces fiziskā persona iegādājusies brīvā apgrozījumā citā ES dalībvalstī un par minētajām precēm attiecīgajā dalībvalstī ir samaksāti visi nodokļi. No akcīzes nodokļa atbrīvo šādas preces un šādā apjomā:

  • tabakas izstrādājumi:

800 cigaretes;

400 cigarillas;

200 cigārus;

vienu kilogramu smēķējamās tabakas;

  • alkoholiskie dzērieni:

110 litrus alus;

90 litrus vīna (tajā skaitā ne vairāk par 60 litriem dzirkstošā vīna) vai pārējo raudzēto dzērienu;

20 litrus starpproduktu;

10 litrus pārējo alkoholisko dzērienu;

  • kafija - 10 kilogramus;
  • bezalkoholiskie dzērieni - 110 litrus;
  • degviela, kas iepildīta Latvijā iebraucošā transportlīdzekļa un motocikla standarta degvielas tvertnēs, kā arī degviela, kas iepildīta privāto transportlīdzekļu un motociklu pārnēsājamās degvielas tvertnēs (ne vairāk par 10 litriem vienam transportlīdzeklim), ja ir ievēroti degvielas uzglabāšanas un pārvadāšanas noteikumi.

Persona savam patēriņam vairāk par minētajiem preču apjomiem ievest nevar.

Ja vēlas ievest vairāk, nekā atļauts

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē: ja persona vēlas ievest lielākus preču apjomus, nekā iepriekš minēts, personai, šķērsojot robežu, prece ir jādeklarē un par virsnormas preču apjomu jānomaksā akcīzes nodoklis iekšzemes VID iestādē.

Nodoklis ir jānomaksā atbilstoši likumam "Par akcīzes nodokli", un par to maksā attiecīgo preču īpašnieks.

Ja persona Latvijā ieved noteiktās preces pieļaujamā apjomā un par tām nodokļi ir samaksāti kādā no ES dalībvalstīm, tādā gadījumā par precēm vēlreiz nav jāmaksā.

"Preces noteiktā apjomā, nemaksājot nodokļus, persona drīkst ievest tikai savai lietošanai. "

Nodokļu vai nodevu samaksu ir iespējams apliecināt, uzrādot, piemēram, pirkuma čekus, maksājumu kvītis. Turklāt ir jāņem vērā, ka minētās preces noteiktā apjomā, nemaksājot nodokļus, persona drīkst ievest tikai savai lietošanai. Tas nozīmē – tikai personīgajam patēriņam vai dāvanām.

Kad akcīzes preces neatbrīvo no nodokļa maksas

Ministru kabineta noteikumu Nr.227 4.punktā ir paredzētas vairākas situācijas, kad akcīzes preces no nodokļa neatbrīvo. Tas ir šādās situācijās:

  • ja akcīzes preces ieved komerciālām vajadzībām;
  • ja dokumenti par akcīzes precēm (piemēram, akcīzes preču iegādes dokumenti, līgumi, pavaddokum enti) vai citas pazīmes liecina, ka tās paredzētas komercdarbībai.

Sods par pārkāpumu

Ja VID vai cita attiecīgās valsts uzraudzības un kontroles iestāde konstatē, ka persona, ievedot akcīzes preces Latvijā no citām ES dalībvalstīm, izdarījusi pārkāpumu, tā ir tiesīga piespriest sodu par pārkāpumu.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 169.3pants paredz, ka par ar akcīzes nodokli apliekamo preču (to skaitā preču, kurām piemērojams akcīzes nodokļa atbrīvojums vai atvieglojums) iegādes, realizācijas, uzglabāšanas vai pārvietošanas (pārvadāšanas) noteikumu pārkāpšanu, kā arī par citiem šo preču aprites noteikumu pārkāpumiem uzliek naudas sodu – fiziskajām personām no piecdesmit līdz piecsimt latiem, konfiscējot preces un to pārvietošanai (pārvadāšanai) izmantotos transportlīdzekļus (vai bez konfiskācijas).

Noteikumi zāļu ievešanai

Pārtikas un veterinārais dienests norāda, ka Latvijā no citām ES dalībvalstīm, kā arī no valstīm ārpus ES, nedrīkst ievest narkotiskās un psihotropās vielas. Bezrecepšu zāles drīkst pārvadāt apjomā, kas nepieciešams 12 mēnešus ilgam lietošanas kursam. Taču ir jāņem vērā, ka muitas amatpersonas var lūgt uzrādīt preces iegādi apliecinošu dokumentu jeb maksājuma čeku.

Attiecībā uz recepšu medikamentiem, lai pierādītu, ka personai ir nepieciešams lietot attiecīgās zāles, tas ir jāapliecina, uzrādot recepti, tās norakstu vai kopiju, ko apstiprinājusi aptieka, kas zāles ir izsniegusi, vai arī jāuzrāda citas ārstniecības personas izrakstīts dokuments.

Viltotu preču ievešana

VID informē, ka ir aizliegts pārvadāt viltotas preces, piemēram, tekstilpreces, galantērijas preces, pulksteņus, kosmētikas līdzekļus un daudzas citas slavenu ražotāju preces, kuras visbiežāk piedāvā par ļoti zemām cenām. Taču tās ir nelegāli ražotas, nekvalitatīvas, kas var būt arī bīstamas veselībai.

Par šādu preču ievešanu iestājas administratīvā atbildība. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.10pants paredz, ka par pirātisku preču pārvadāšanu uzliek naudas sodu – fiziskajām personām no 50 līdz 250 latiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI