SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. maijā, 2012
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Vide
1
8
1
8

Sācies ērču aktivitātes laiks. Ko der zināt

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šogad Latvijas Infektoloģijas centrā laboratoriski ir izmeklētas 84 ērces, inficētas bijušas 9 no tām. Katru gadu ērču inficētība atšķiras.

FOTO: A.F.I

Izdzirdot vārdu „ērce”, bieži vien pārņem nepatīkamas sajūtas, un diez vai ir kāds, kurš vēlas ieraudzīt ērci sev uz ķermeņa. Tomēr ir jārēķinās, ka ar ērcēm var sastapties ļoti daudzās vietās. Ērces var atrasties ne tikai mežā, bet arī pie ūdenstilpnēm, pļavās un pat kādā parkā Rīgas centrā. Lai ērces pamanīšana sagādātu pēc iespējas mazāk nepatīkamas emocijas, jau laikus ir jāzina, kā sevi pasargāt, kā pareizi izraut ērci, kuros gadījumos griezties pie mediķiem un kāds apģērbs ir vispiemērotākais, dodoties uz mežu.

Latvijā - divas ērču sugas

Jau kādu laiku ir sākusies ērču aktivitāte, jo diennakts vidējā temperatūra pārsniedz piecus grādus. Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" galvenā ārste profesore Baiba Rozentāle skaidro: "Latvijā ērču aktivitātes laiks ir ļoti ilgs – no agra pavasara līdz vēlam rudenim. Latvijā ir sastopamas divas ērču sugas – taigas ērces un suņu ērces, bet abas sugas ir vienlīdz bīstamas cilvēkiem. Suņu ērces ir ar lielāku aktivitāti pavasaros un līdz vasaras vidum, savukārt taigas ērces - no vasaras vidus un rudenī. Līdz ar to veidojas garš aktivitātes laiks."

Lai ērce izdzīvotu un izietu attīstības posmus, tai ir vajadzīgs siltasiņu barotājs - zīdītājdzīvnieks vai cilvēks. B.Rozentāle norāda: "Ērcei ir termoreceptori, kas sajūt siltumu. Ērce var uzrāpties apmēram 80 cm līdz 1m augstumā pa zāles stiebriem, krūmiem, bet ērce nekad neatradīsies augstāk. Ja ērce ir uzrāpusies, tad brīžos, kad garām skrien kāds dzīvnieks vai iet cilvēks, tā sajūt siltumu un mehāniski krīt. Ja ērce nokrīt zemē, tai atkal jārāpjas augšā. Ņemot vērā, ka ērcēm jāpilda šīs darbības atkal un atkal, daļa šādā veidā iznīkst. Bet ērces ļoti intensīvi vairojas, un inficētām ērču mātītēm oliņas jau ir inficētas."

Ērces var izraisīt triju veidu slimības: ērču encefalītu, Laima slimību un erlihiozi. Laima slimība un erlihioze tiek ārstēta ar antibiotikām.

Piesūcās ērce – ko tālāk?

Ja cilvēks pamana uz ķermeņa piesūkušos ērci, svarīgi to maksimāli ātri noņemt. Šādā gadījumā pastāv vairāki varianti, kā iespējams rīkoties. Ja tuvumā ir kāda medicīnas iestāde, tad ieteicams doties pie mediķiem, lai ērce tiktu izņemta pēc iespējas pareizāk. Šādi būtu jārīkojas arī tad, ja ērce piesūkusies bērnam. Ikviens cilvēks, kam piesūkusies ērce, palīdzību tās noņemšanā var saņemt Rīgas Austrumu slimnīcas stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs". Tur ērces tiek noņemtas bez maksas Vakcinācijas kabinetā no pulksten 9.00 līdz 20.00, pārējā diennakts laikā – Uzņemšanas nodaļā. Vakcinācijas kabinets strādā arī sestdienās, svētdienās un svētku dienās.

"Lai ērce izdzīvotu un izietu attīstības posmus, tai ir vajadzīgs siltasiņu barotājs - zīdītājdzīvnieks vai cilvēks."

Ir iespējams ērci izņem pašam. B.Rozentāle atklāj: lai piesūkušo ērci droši un precīzi varētu izvilkt saviem spēkiem, ir jāievēro vairāki padomi:

  • Jāpaņem vates tamponiņš vai marles piciņa, kas samērcēta spirtā vai kādā alkoholu saturošā šķidrumā, jāpatur to uz ērces 4-5 min. Ērce šai laikā apreibst un atslābina savus taustekļus.
  • Pēc tam ērci var izvilkt ar pinceti, piemēram, izmantot pinceti, kas domāta uzacu korekcijai.
  • Jāatceras, ka ērci ar kailām rokām aiztikt nedrīkst, jo – ja ērces ķermenis tiek saspiests, no tās izdalās saturs, kurā var būt kā vīrusi, tā citas baktērijas, kas ierosina slimības. Ja nav pincetes, var izmantot saimniecības cimdus. Kad uzvilkti cimdi, ar vieglām, svārstošām kustībām jāmēģina ērci izvilkt.
  • Trešais variants, ko var izmantot, ir diega cilpa, bet šo diega cilpu var apmest tikai tad, ja ērce ir tikko sākusi piesūkties. Šādā gadījumā starp ērces galviņu un ķermeni ir tāds kā padziļinājums, ap kuru apmest cilpu. Ja ērce ir iesūkusies dziļi ādā, apmetot cilpu ap tās ķermeni, to var noraut. Bet asinīs var jau būt ievadīts vīruss, un līdz ar to cilvēks caur brūci var iegūt vēl lielāku inficējošu devu, arī ērces galva tāpat paliks iekšā.
  • Kad ērce ir izvilkta, to ieteicams uzlikt uz stikla vai metāla trauciņa un sadedzināt vai arī aiznest uz tuvāko ārstniecības iestādi, lai ērci pārbaudītu, bet tas ir maksas pakalpojums.

B.Rozentāle atzīmē, ka svarīgi ir ērci izvilkt veselu, un norāda, ka ērcei nevajag likt virsū jebko, kas satur eļļu. Ērcei šādā veidā tiek aizsprostoti elpceļi, un viņa kampj pēc gaisa un atvemj savu kuņģa saturu. Šādā veidā ērce vēl vairāk var ievadīt kaitīgās vielas.

Ir gadījumi, kad cilvēki atrod piesūkušās ērces mājdzīvniekiem. Šādos gadījumos jāatceras, ka dzīvnieki ar ērču pārnēsātajām slimībām neslimo un cilvēku pēc tam inficēt nevar, bet svarīgi ir ērci izvilkt tāpat kā cilvēkam. Nedrīkst ērci noņemt ar kailām rokām. Ērces iznīcināšanas pareizais veids ir sadedzināšana. Tas jādara arī tad, ja pamana, ka tā rāpo pa ķermeni, drēbēm u.c.

Vakcīnas un sadzīves imunitāte

Lai justos drošāk un pasargātu sevi no ērču encefalīta, ir iespējams vakcinēties. Vakcīna spēj nodrošināt imunitāti, jo vakcīnā esošā vīrusa mazā daļiņa spēj ierosināt imūnās sistēmas atbildes reakciju – antivielu veidošanos. B.Rozentāle skaidro, ka "antivielas ir īpašas olbaltumvielas, kas cirkulē asinīs un tad, kad asinīs nokļūst ērču encefalīta vīruss, antivielas vīrusu neitralizē – vīruss nevar savairoties, tā koncentrācija ir niecīga, un pēc tam tas iznīkst pavisam, un slimība neattīstās".

"Piesūkušos ērci maksimāli ātri ir jānoņem."

Vakcinācija ietver trīs potes: 1.pote; pēc mēneša vai diviem – 2.pote, un pēc gada – 3.pote. Revakcinācija, lai saglabātu imunitāti, jāveic ik pēc 3–5 gadiem. Ja revakcinācija ir nokavēta, tāpat ieteicams potēties, jo gadījumā, ja imunitāte būs zudusi, šī pote būs jauna kursa sākums.

Vakcinācijai var izmantot arī paātrināto shēmu, ja vakcinācijas kursu vēlas uzsākt brīdī, kad ērču aktivitāte jau sākusies. Tā ietver 1.vakcinācijas poti un pēc divām nedēļām 2.poti; imunitāte izstrādājas divas nedēļas pēc 2.potes. Tātad mēneša laikā var iegūt imunitāti. Izmantojot parasto vakcīnu, imunitāti var iegūt trijās nedēļās, bet šajā gadījumā nepieciešamas trīs potes. Tātad tas nozīmē, ka arī šobrīd cilvēki var uzsākt vakcinācijas kursu. Tas ir īpaši ieteicams, ja tiek plānots daudz laika pavadīt mežā, piemēram, sēņojot vai ogojot.

"Ērces var izraisīt 3 veidu slimības: ērču encefalītu, Laima slimību un erlihiozi."

Vakcinācija pret ērču encefalītu ir maksas pakalpojums, bet katru gadu valsts apmaksā noteiktu skaitu vakcīnu (apmēram 20 000 devas). Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.330  "Vakcinācijas noteikumi"  pret ērču encefalītu vakcinē bērnus no viena gada līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai šādos gadījumos:

  • teritorijās, kurās ir visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā. Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir attiecīgajā teritorijā;
  • bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus. Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts. Bērnu aprūpes iestādēs un internātskolās bērnu vakcināciju plāno un organizē attiecīgās iestādes administrācija.

Cilvēkiem, kas nav vakcinējušies, var izveidoties arī sadzīves imunitāte. "Jāņem vērā, ka līdzīgi kā ar jebkuru infekcijas slimību, kad vīruss nokļūst no ērces cilvēka organismā, cilvēks var arī nesaslimt. Līdzīgi kā saņēmis vakcīnu, organisms izveido antivielas, bet neviena klīniskā simptoma nav. Cilvēkam var rasties šī sadzīves imunitāte, ja viņam bijušas piesūkušās inficētas ērces, bet tajās ir bijis neliels vīrusa daudzums, kas darbojies līdzīgi kā vakcīna," informē B.Rozentāle.

Citi veidi, kā sevi pasargāt

Pasargāt sevi no ērcēm var arī, izvēloties atbilstošu apģērbu. Piemēram, dodoties uz mežu, apģērbam vajadzētu būt ar garām piedurknēm, kam ir cieši gali; galvā vajadzētu likt cepuri vai kādu lakatiņu; bikšu galus būtu vēlams iebāzt zeķēs, lai ērcei ir pēc iespējas mazāk iespēju tikt pie atklātas ādas.

Protams, ne vienmēr šāds variants ir piemērots, jo gaisa temperatūra var būt pārāk augsta, lai tā ģērbtos. Šādos gadījumos var izmantot izsmidzināmus vai smērējamus līdzekļus, kas domāti, lai aizbaidītu gan ērces, gan odus. Noteikti jāpievērš uzmanība lietošanas pamācībai, kā arī nedrīkst pieļaut līdzekļa nokļūšanu acīs un mutē.
Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI