NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
12. jūnijā, 2012
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Veselība
12
12

Ja mājdzīvniekam piesūkusies ērce

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ērces, kas mēdz piesūkties dzīvniekiem, ir tās pašas, no kurām jāuzmanās cilvēkiem.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ērču aktivitātes sezonā der parūpēties ne tikai par savu, bet arī mājdzīvnieku drošību, jo, izrādās, ērces pārnēsā ne tikai cilvēkiem bīstamo encefalītu un Laima slimību, bet arī citus vīrusus un baktērijas, kas saslimšanas izraisa dzīvniekiem.

Tās pašas ērces apdraud gan cilvēkus, gan dzīvniekus

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes doktorante veterinārārste Inese Bērziņa skaidro, ka ērces, kas mēdz piesūkties kaķiem un suņiem, ir tās pašas, no kurām jāuzmanās arī cilvēkiem. Atkarībā no ērces attīstības stadijas - kāpurs, nimfa vai pieaugusi ērce – tās izvēlas upuri. Kāpuri un nimfas biežāk piesūcas mazākiem dzīvniekiem, piemēram, pelēm, žurkām vai zaķiem, bet pieaugušas ērces lielākiem, tai skaitā suņiem. Arī cilvēkus par saviem upuriem parasti izvēlas lielās ērces.

Latvijā sastopamās ērces apdraud mājdzīvnieku veselību, jo, būdamas inficētas, var izraisīt dzīvnieku saslimšanas. I.Bērziņa atzīst, ka suņi ir vienīgie dzīvnieki Latvijā, kuriem ir pētīta ērču pārnestu slimību izplatība, tādēļ ir pamats teikt, ka suņi Latvijā slimo ar granulocitāro anaplazmozi, babeziozi un arī ar Laima slimības ierosinātājām baktērijām, ko pārnēsā ērces.

Veterinārārsts Miervaldis Kļaviņš savukārt norāda: viņa pieredze liecina, ka visbiežāk ar slimībām, ko pārnēsā ērces, saslimst suņi, kas ir atceļojuši no Čehijas vai Polijas.

Vai cilvēks var inficēties no mājdzīvnieka?

Veterinārārste I.Bērziņa apgalvo, ka, ikdienā kontaktējoties, piemēram, noglaudot dzīvnieku, kam ir piesūkusies ērce, ar cilvēkiem bīstamām ērču pārnēsātām slimībām cilvēks inficēties nevar. Vienīgais, par ko var „vainot” suņus, ka tie ienes ērces mājās, kur tām ir lielāka iespēja piesūkties cilvēkam.

"Suņi var ienest ērces mājās, kur tām ir lielāka iespēja piesūkties cilvēkam."

M.Kļaviņš brīdina: lai infekcija nenokļūtu cilvēka organismā, jābūt ļoti piesardzīgam, izņemot ērci no dzīvnieka. Viņš uzsver: ja mājdzīvniekam ir konstatēta ērce, nevajadzētu izpaust savu maigumu un pieķeršanos dzīvniekam, ļaujot tam laizīt saimnieka seju. Veterinārārsts uzskata, ka tas ir nehigiēniski un mīlestību var parādīt arī citos veidos. Bet, ja saimnieks novēro, ka dzīvnieks jūtas slikti, tad no kontaktēšanās ar mīluli noteikti vajadzētu atturēt bērnus.

Dzīvnieku saslimšanas pazīmes

I.Bērziņa atzīst, ka Latvijā ir konstatēti gadījumi, kad ar anaplazmozi saslimuši gan suņi, gan cilvēki. Slimībai raksturīgās pazīmes ir drudzis, nogurums, sāpošas locītavas. Biežāk novērota saslimšana, kas piemeklē arī suņus, ir Borelioze jeb Laima slimība. Klīniskās pazīmes dzīvniekiem ir līdzīgas kā anaplazmozes gadījumā, bet dažkārt suņiem novēro arī ļoti smagu slimības gaitu, kas saistīta ar neatgriezeniskiem nieru bojājumiem.

Veterinārārsts M.Kļaviņš stāsta: ja 4-6 dienas pēc ērces piesūkšanās dzīvniekam parādās tādi simptomi kā atteikšanās no ēdiena, vemšana, nogurums, paaugstināta temperatūra, tad jāgriežas veterinārajā klīnikā un noteikti jāizstāsta ārstam, ka dzīvniekam bija piesūkusies ērce.

Kā izņemt ērci

Nekādā gadījumā nedrīkst aizmirst, ka piesūkusies ērce jānoņem pēc iespējas ātrāk. Jo ilgāk ērce ir piesūkusies, jo lielāka iespēja baktērijām pārvietoties suņa organismā.

M.Kļaviņš iedrošina ērci izvilkt pašiem, tikai darīt to ar speciāli paredzētiem līdzekļiem. Veterinārajās aptiekās ir nopērkams instruments, kas atgādina āķīti. To novieto starp ērci un dzīvnieka ādu un ar rotējošām kustībām ērci izceļ. Procedūru nedrīkst veikt ar kailām rokām. Vēlams uzvilkt, piemēram, gumijas cimdus.

"Dzīvniekam piesūkusies ērce jānoņem pēc iespējas ātrāk."

Svarīgi ievērot! Velkot ērci ārā, to nedrīkst saspiest. Pretēji agrāk pieņemtajiem uzskatiem, tagad ērci pirms izņemšanas neiesaka apstrādāt ar kādu šķidrumu (tradicionāli – eļļa, spirts), jo tas var izraisīt tās vemšanu un tādējādi paātrināt baktēriju nokļūšanu dzīvnieka organismā, stāsta I.Bērziņa.

Ko darīt, ja pie rokas nav speciālās ērču izņemšanas ierīces? Tādā gadījumā veterinārārsts M.Kļaviņš iesaka izmantot parasto pinceti un ar rotējošām kustībām ērci izvilkt, pēc tam brūci var apstrādāt ar kādu dezinficējošu šķidrumu. Labākais veids, kā izņemto ērci iznīcināt, ir to sadedzināt.

M.Kļaviņš atzīst, ka ir cilvēki, kam ērces izvilkšana sagādā grūtības. Tādā gadījumā jāgriežas veterinārajā klīnikā, kur to izdarīs speciālists. Tas gan būs maksas pakalpojums.

Kā mājdzīvniekus pasargāt no ērču piesūkšanās

I.Bērziņa skaidro, ka pret dažādām slimībām suņiem ir pieejamas vakcīnas, tomēr to lietošana jāizvērtē kopā ar vetārstu, jo vakcīnas nav absolūti drošības. Veterinārārstiem Latvijā ir pieejami arī testi, ar kuriem piesūkušās ērces var izmeklēt un noskaidrot, vai tās satur Laima slimības izraisītājas baktērijas. Tādējādi ir iespējams sākt ārstēšanu ātrāk, pirms sunim parādījušies nepārprotami slimības simptomi.

"Samērā efektīvi līdzekļi ir pretērču kaklasiksnas."

M.Kļaviņš norāda, ka samērā efektīvi ir tā sauktie komerciālie līdzekļi – pretērču kaklasiksnas. Tās paredzētas ērču un blusu iznīcināšanai un arī ērču atbaidīšanai jeb invāzijas profilaksei. Šādas kaklasiksnas tiek ražotas gan suņiem, gan kaķiem. Iedarbība pēc kaklasiksnas uzlikšanas ilgst vairākus mēnešus, kuru laikā no siksnas izdalās speciāla viela, kas pasargā dzīvniekus no bīstamo kukaiņu piesūkšanās.

Par šiem un citiem aizsarglīdzekļiem jāinteresējas pie vetārstiem vai arī veterinārajās aptiekās, kur speciālisti ieteiks un palīdzēs izvēlēties dzīvniekam vispiemērotāko.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI