SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. februārī, 2012
Lasīšanai: 13 minūtes
8
20
8
20

Transportlīdzekļu tiesību atņemšana un vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Transportlīdzekļu vadīšanas tiesības var atņemt uz noteiktu vai uz nenoteiktu laiku par Ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu, savukārt transportlīdzekļa vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu var iegūt, neievērojot formalitātes, kā arī to piemēro kā prevencijas līdzekli. Tāpat autovadītājiem atšķirīgos gadījumos uzliek naudas sodu, piespriež administratīvo arestu, atņem tiesības vai uzliek tiesību izmantošanas aizliegumu. Auto vadīšanas tiesību iegūšanai vai atjaunošanai sarežģījumus var sagādāt arī veselības problēmas.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Kvalifikācijas daļas priekšnieks Juris Teteris uzsver, ka autovadītāju tiesības tiek atņemtas par tā sauktajiem smagajiem pārkāpumiem, savukārt autovadītāju tiesību izmantošanas aizliegums – par noteikto formalitāšu neievērošanu un profilaktiska līdzekļa piemērošanu.

Transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšana

Autovadītāju tiesības var atņemt uz noteiktu vai nenoteiktu laiku. Ja tiesības atņem uz noteiktu laiku, tas ir par Ceļu satiksmes likumā paredzētajiem administratīvajiem pārkāpumiem vai atbilstoši šiem likumā noteiktajiem pārkāpumiem uzskaites punktu sistēmas ietvaros, kā arī Krimināllikumā noteiktajos gadījumos. Uz nenoteiktu laiku tiesības atņem tiem autovadītājiem, kuriem medicīniskajā ekspertīzes atzinumā tiek norādītas veselības problēmas, kas traucē transportlīdzekļa vadīšanai.

Svarīgi, ka laika periodu, uz kuru transportlīdzekļa vadītājam ir atņemtas auto vadīšanas tiesības, neieskaita autovadītāja stāžā.

Sankcijas par braukšanu alkohola reibumā, narkotisko un citu apreibinošo vielu ietekmē

Soda apmēri

Naudas sodu uzliek, ja ir konstatēts, ka vadītājs pie auto stūres ir braucis alkohola reibumā, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Šādos gadījumos atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz dažādiem laika posmiem atkarībā no tā, cik liela alkohola koncentrācija ir konstatēta asinīs vai izelpotajā gaisā un cik liels ir autovadītāja braukšanas stāžs.

Braukšanas stāžs

Promiles/

pārkāpumi

Naudas sods, Ls Atņem tiesības Admin. arests Transportlīdz.

Mazāks nekā 2 gadi

0,2–0,5

150–300

Uz 6 mēnešiem

-

Visiem

Lielāks nekā 2 gadi

0,5–1,0

30

-

-

Velosipēda un mopēda vadītājiem

Lielāks nekā 2 gadi

0,5–1,0

300–450

Uz 1 gadu

-

Pārējiem

Lielāks nekā 2 gadi

1,0–1,5

80

-

-

Velosipēda un mopēda vadītājiem

Lielāks nekā 2 gadi

1,0–1,5

600–800

Uz 2 gadiem

5–10 diennaktis

Pārējiem

Lielāks nekā 2 gadi

1,5 < Arī narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē

120

-

-

Velosipēda un mopēda vadītājiem

Lielāks nekā 2 gadi

1,5 < Arī narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē

800–1000

Uz 4 gadiem

10–15 diennaktis

Pārējiem

Lielāks nekā 2 gadi

Alkoholisko dzērienu, narkotisko un citu apreibinošo vielu lietošana pēc satiksmes negadījuma līdz pārbaudei

800–1000

Uz 4 gadiem

10–15 diennaktis

Visiem

Lielāks nekā 2 gadi

Alkohola, narkotisko, un citu apreibinošo vielu lietošana, kad transportlīdzeklis ir apturēts pēc policijas darbinieka vai robežsarga pieprasījuma

800–1000

Uz 4 gadiem

10–15 diennaktis

Visiem

Lielāks nekā 2 gadi

Atteikšanās no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes

800–1000

Uz 4 gadiem

10–15 diennaktis

Visiem

Transportlīdzekļu tiesību izmantošanas aizliegums

Transportlīdzekļu tiesību izmantošanas aizliegumu pārsvarā iegūst, neievērojot formalitātes. Tiesību liegumu var iegūt arī, vadot automašīnu alkohola reibumā, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, izdarot noziedzīgu nodarījumu pret ceļu satiksmes drošību, par kuru var saukt pie kriminālatbildības, kā arī izdarot pārkāpumu, par kuru paredzēta transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšana.

J.Teteris skaidro, ka "šajos gadījumos tiesību izmantošanas aizliegumu piemēro no brīža, kad konstatē pārkāpumu, līdz brīdim, kad piemēro sodu (tiesību atņemšanu) par izdarīto pārkāpumu". Tiesību izmantošanas aizliegumu nosaka Valsts policijas amatpersona par iepriekšminētajām lietām. Ja darbojas tiesību liegums, tad transportlīdzekļa vadītājam ir aizliegts izmantot autovadītāja apliecību un tā ir aizturama līdz laikam, kad Valsts policijas amatpersona vai procesa virzītājs krimināllietā pieņem attiecīgo lēmumu.

"Līdz noteiktam vecumam veselības pārbaudes laika periods atšķiras."

Pārsvarā autovadītāju tiesību izmantošanas aizliegums darbojas līdz jaunas apliecības saņemšanai, līdz naudassoda apmaksai vai līdz veselības pārbaudes iziešanai. Gadījumos kad tiesību liegums ir punktu uzskaites sistēmas dēļ, tas visbiežāk ilgst vienu gadu. J.Teteris informē: "Parasti šis aizliegums ir spēkā vienu gadu, bet, ja punktu maksimums ir sasniegts par tādiem pārkāpumiem, kuru punktu noilgums ir pieci gadi, nevis divi, un kad par pārkāpumiem reģistrētie punkti, piemērojot aizliegumu, automātiski nedzēšas, tad piemēro aizliegumu līdz brīdim, kamēr saglabājas maksimālais punktu skaits." Šajos gadījumos tiesību izmantošanas aizlieguma termiņš būs ilgāks par vienu gadu.

Transportlīdzekļu vadītāju valsts reģistrā, kā arī traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā izdara attiecīgu ierakstu par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu. Ministru kabineta noteiktajā kārtībā ziņas par nederīgām vadītāja apliecībām iekļauj nederīgo dokumentu reģistrā.

Savukārt gadījumos, ja automašīnas vadītājs pārkāpj un izmanto nederīgu dokumentu, viņa transportlīdzekļa vadītāja apliecību aiztur.

Soda apmēri

Satiksmes ministrija informē, ka "pārkāpumu konstatē policijas amatpersonas, taču liegumu piemēro tiesa". J.Teteris min, ka tomēr ir gadījumi, kad autovadītāja tiesību izmantošanas aizliegumu var piemērot arī policijas amatpersona, piemēram, par ātruma pārsniegšanu. Šīs normas izklāstītas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa sadaļā "Pārkāpumi ceļu satiksmē". Sods, kādu var uzlikt par noteikumu neievērošanu, ir dažāds. Tie var būt 30 lati, bet tas var būt arī administratīvais arests.

Gadījumos kad spēkā ir auto vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, kurš nav pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas dēļ, un transportlīdzekļa vadītājs turpina iesaistīties satiksmē, viņam var uzlikt naudas sodu 30 latu apmērā. Turpretī, ja tiesību liegums ir piemērots punktu sistēmas ietvaros, naudas sods ir krietni lielāks – 200-300 lati. Par transportlīdzekļa vadīšanu atkārtoti gada laikā, ja spēkā ir auto vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uzskaites punktu sistēmas dēļ, var piemērot administratīvo arestu līdz pat 15 diennaktīm un uzlikt naudas sodu 400 latu apmērā.

Kad pie stūres sēsties nedrīkst

Faktori, kas liedz vadīt transportlīdzekli un kuri ir noteikti ar Ceļu satiksmes likumu, ir vairāki. To neievērošana ir pirmais signāls, kas norāda, ka autovadītājam var atņemt tiesības vai uzlikt tiesību izmantošanas aizliegumu.

Pie transportlīdzekļa stūres nedrīkst sēsties alkohola reibumā. Mehānisko transportlīdzekļu vadītājam, kura stāžs ir lielāks par diviem gadiem, un mopēda vai velosipēda vadītājam alkohola koncentrācija asinīs nedrīkst pārsniegt 0,5 promiles. Savukārt mehānisko transportlīdzekļu vadītājam ar mazāku stāžu nekā divi gadi un vadītājiem, kas vada kravas transportu, autobusus, tramvajus, trolejbusus, alkohola koncentrācija asinīs nedrīkst pārsniegt 0,2 promiles.

"Lai iegūtu autovadītāja apliecību no jauna, ir jānokārto teorētiskais un vadīšanas eksāmens."

Pie stūres nedrīkst sēsties arī tad, ja ir lietotas citas apreibinošas vielas, kas samazina reakcijas ātrumu un uzmanību. Tie var būt arī dažādi medikamenti, tāpēc vienmēr ir jāizlasa to instrukcija vai jākonsultējas ar ārstu. Ja autovadītājs ir slims vai tādā mērā noguris, ka tas var ietekmēt darbspējas un ceļu satiksmes drošību, arī tad pie stūres sēsties nedrīkst.

Transportlīdzekli ir aizliegts vadīt personai, kam nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesību. Ja formalitāšu neievērošanas dēļ ir pārkāpts likums un ir stājies spēkā autovadītāja tiesību izmantošanas aizliegums, to nevar ignorēt un turpināt piedalīties satiksmē.

Bez tiesībām veselības problēmu dēļ

"Transportlīdzekļa vadītājam vai personai, kas pretendē uz autovadītāja apliecības iegūšanu, ir jāveic noteiktas veselības pārbaudes un jāsaņem atzinums par veselības stāvokli, kas atļauj vadīt noteiktas kategorijas transportlīdzekli uz noteiktu laika periodu līdz kārtējai veselības pārbaudei," skaidro Veselības ministrija. Nosakot kārtējās veselības pārbaudes laiku, ņem vērā ne tikai vadāmā transportlīdzekļa kategoriju, bet arī autovadītāja vecumu.

J.Teteris stāsta, ka transportlīdzekļa vadītājus var iedalīt divās grupās – amatieros un profesionālajos vadītājos. Amatieri vada motociklus un vieglos automobiļus, profesionāļi – kravas mašīnas, autobusus, tramvajus, trolejbusus. "Amatieriem ir nedaudz maigākas prasības, profesionāliem vadītājiem tās ir stingrākas," turpina J. Teteris.

"Autovadītāju tiesības atņem par tā sauktajiem smagajiem pārkāpumiem."

M, A1, A, B1, B un BE kategorijas transportlīdzekļu vadītājiem, kā arī traktortehnikas un citu pašgājēju mašīnu vadītājiem veselības pārbaude ir jāveic ik pēc 10 gadiem; pēc 60 gadu vecuma sasniegšanas – ik pēc trim gadiem.

C, D1, D, C1E, CE, D1E un DE kategorijas transportlīdzekļu vadītājiem, kā arī tramvaju un trolejbusu vadītājiem veselības pārbaudes ir jāveic biežāk, tas ir, ik pēc pieciem gadiem; sasniedzot 60 gadu robežu, arī šiem vadītājiem pārbaude jāiziet ik pēc trīs gadiem.

Pirmreizējās un kārtējās veselības pārbaudes

Transportlīdzekļa vadītāja/pretendenta pirmreizējo vai kārtējo veselības pārbaudi pēc viņa izvēles veic ģimenes ārsts vai ārstniecības iestādē izveidota ārstu komisija, kuru vada ģimenes ārsts. Komisijas sastāvā ir arī neirologs, oftalmologs, otorinolaringologs, ķirurgs vai traumatologs ortopēds, psihiatrs un narkologs.

Ja nepieciešams, transportlīdzekļa vadītāju/pretendentu var nosūtīt uz papildu izmeklēšanu, kurā pieprasa citu specialitāšu ārstu atzinumu, vai personu nosūta uz ārstu komisiju. Ģimenes ārsts ņem vērā psihiatra un narkologa atzinumu par transportlīdzekļa vadītāja vai pretendenta veselības stāvokli.

Obligātās un pirmstermiņa veselības pārbaudes

Obligāto veselības pārbaužu periodu var samazināt gadījumos, kad ir prognozējams konkrētas slimības uzliesmojums vai veselības stāvokļa pasliktināšanās, taču tas nedrīkst būt īsāks par gadu.

Autovadītāju, kuram ir vadītāja apliecība, bet par kuru ir pamats domāt, ka viņam ir medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai, nosūta uz pirmstermiņa veselības pārbaudi. Uz tādu pašu pārbaudi var nosūtīt arī gadījumos, kad vadītājs ir braucis alkohola reibumā, kā arī narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā. Šo iemeslu dēļ veic padziļinātu izmeklēšanu. Pirmstermiņa veselības pārbaudē izvērtē personas veselības stāvokli un nosaka, vai personai nav tādu veselības problēmu jeb medicīnisko pretindikāciju, kas neļauj vadīt transportlīdzekli.

Medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai

Par medicīniskām pretindikācijām transportlīdzekļa vadīšanai tiek uzskatītas veselības problēmas, kas saistītas ar neiroloģiskām slimībām un sindromiem, garīgiem traucējumiem, alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu, neskaitot tabaku, pārmērīgu lietošanu vai atkarību; dažādām iekšķīgām slimībām, piemēram, cukura diabētu un arteriālo hipertensiju; noteiktiem redzes, dzirdes traucējumiem, kā arī traumām un to sekām.

"Nosakot kārtējās veselības pārbaudes laiku, ņem vērā vadāmā transportlīdzekļa kategoriju un autovadītāja vecumu."

Veselības ministrija uzsver, ka "ārsta kompetencē ir izvērtēt medicīniskās pretindikācijas, ņemot vērā katras personas individuālā gadījuma apstākļus, t.i., ņemot vērā saslimšanu, tās smagumu, norisi un prognozi, kā arī ņemot vērā MK noteikumu Nr.940 1.pielikuma punktu piezīmes, kas precizē, kādas kategorijas transporta līdzekļus persona drīkst vadīt un cik regulārām jābūt veselības pārbaudēm".

CSDD un Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra VTUA, pamatojoties uz ārsta vai speciālista sniegto informāciju, izdara ierakstu par transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšanu konkrētai personai; transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma gadījumā – attiecīgajā reģistrā un informatīvajā sistēmā.

Tiesību atgūšana

Transportlīdzekļa vadīšanas tiesības ir iespējams atjaunot, gan ja tās atņemtas izdarīto pārkāpumu dēļ, gan veselības problēmu dēļ.

Ja transportlīdzekļa tiesības ir atņemtas uz gadu vai ilgāk vai tās ir atņemtas par auto vadīšanu dzērumā, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, kā arī gadījumos, kad autovadītājam ir noteikts tiesību izmantošanas aizliegums par pārkāpumu punktu uzskaites sistēmā, tās ir iespējams atjaunot. Lai iegūtu autovadītāja apliecību no jauna, normatīvajos aktos par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību iegūšanu un atjaunošanu noteiktajā kārtībā ir jānokārto teorētiskais un vadīšanas eksāmens. Ja tiesības ir atņemtas, jāveic arī pirmstermiņa veselības pārbaude.

Veselības problēmu dēļ atjaunot autovadītāja tiesības un saņemt vadītāja apliecību var tikai pēc tam, kad attiecīgā medicīniskā komisija, ārstu komisija vai ārsts, kas ir konstatējis medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai, sniedz atzinumu par to, ka šādu pretindikāciju vairs nav.
Labs saturs
20
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI