SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. maijā, 2012
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Satiksme
5
5

Izmaiņas vadītāju apliecības iznīcināšanas kārtībā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mēneša laikā tiek iznīcinātas vairāki simti transportlīdzekļu vadītāja apliecību.

FOTO: Boriss Koļesņikovs

Šā gada 24.aprīlī Ministru kabinets (MK) pieņēma grozījumus noteikumos Nr.103 „Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas un atjaunošanas kārtība”, kuri nosaka gadījumus, kad tiek iznīcināta transportlīdzekļu vadītāja apliecība, tās iznīcināšanas kārtību un paredz izmaiņas, kādas gaidāmas vadītāja apliecības dizainā. Grozījumi noteikumos stāsies spēkā ar nākamā gada 2.janvāri.

Atsevišķs regulējums

Šobrīd noteikumi nosaka minimālās prasības mehāniskā transportlīdzekļa vadītāja profesionālās kvalifikācijas iegūšanai; kārtību, kādā iegūst un atjauno transportlīdzekļu vadītāja tiesības; kārtību, kādā izsniedz, maina un atjauno vadītāja apliecību. Pēc grozījumu stāšanās spēkā noteikumos būs ietverti gadījumi, kad tiks iznīcināta vadītāja apliecība, kā arī noteikta apliecības iznīcināšanas kārtība.

"Ministru kabinetam Ceļu satiksmes likumā tika iestrādāts pilnvarojums noteikt kārtību, kādā apliecības tiek iznīcinātas, kā arī paredzēt gadījumus, kad apliecību iznīcina. Turklāt, tā kā iepriekšējā noteikumu redakcija neattiecās uz traktortehnikas vadītāja tiesību iegūšanas kārtību un vadītāja apliecības noformēšanu, izsniegšanu, maiņu un atjaunošanu, jautājumam par traktortehnikas vadītāja apliecību iznīcināšanu bija nepieciešams atsevišķs regulējums. Tagad tas tiks iekļauts šo MK noteikumu grozījumos," skaidro Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Agnese Korbe.

"Grozījumi noteikumos stāsies spēkā ar nākamā gada 2.janvāri."

Līdz noteikumu spēkā stāšanās brīdim ir jāgaida mazāk nekā gads. Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Elīna Balgalve informē, ka nepieciešams laiks, lai iestādes, kas iesaistītas šajā procesā, varētu veikt sagatavošanās darbus, piemēram, nodrošināt datortehniku, sakārtot administratīvo pusi.

Kā norāda A.Korbe, ar grozījumiem tiks ietaupīti gan administratīvie, gan finanšu līdzekļi, jo apliecības vairs nepārsūtīs no institūcijas uz institūciju.

Gadījumi, kad iznīcinās

Šobrīd konfiscētās vadītāja apliecības iznīcina tās izdevējiestādes: CSDD un Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra. Līdz ar MK noteikumu grozījumu spēkā stāšanos tās būs tiesīgas iznīcināt arī Valsts policijas amatpersonas gadījumos, ja pie tām nonāks nederīga vadītāja apliecība. Šajos gadījumos noteiktās iestādes amatpersonai par apliecības iznīcināšanu būs jāsastāda akts un ne vēlāk kā vienas darba dienas laikā informācija jāievada Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

Grozījumi paredz, ka vadītāja apliecību iznīcinās šādos gadījumos:

  • Ja transportlīdzekļa vadītājam tiks piemērots sods - transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšana - un termiņš noteikts uz gadu vai ilgāk. Bet tiesību atņemšanas termiņu neņems vērā gadījumos, ja tiesības atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā;
  • Vadītājam atņemtas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, jo ir reģistrēts maksimāli pieļaujamais pārkāpumu uzskaites punktu skaits;
  • Iznīcina arī vadītāja apliecības, kuras ir atrastas un tiek uzglabātas ilgāk par vienu gadu vai mazāk par vienu gadu, ja uzglabāšanas laikā beidzies vadītāja apliecības derīguma termiņš vai ir cits normatīvo aktu pamatojums, kādēļ apliecība ir nederīga.

Citāda rīcība būs tad, ja tiks aizturētas ārvalstīs izdotas vadītāja apliecības. Eiropas Savienības vai Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstī izsniegto vadītāja apliecību CSDD nosūtīs izdevējvalsts kompetentajām institūcijām, norādot aizturēšanas iemeslu, bet citu valstu apliecības CSDD nosūtīs Ārlietu ministrijai tālākai nodošanai apliecības izdevējvalsts kompetentajai institūcijai. Piemēram, ja tiks aizturēta Dānijā, Francijā vai Igaunijā izdota vadītāja apliecība, tad attiecīgi tās tiks nosūtītas uz izdevējvalsti, šajā gadījumā – Dāniju, Franciju vai Igauniju. Bet, ja vadītāja apliecība būs izdota, piemēram, Baltkrievijā vai Moldovā, tad CSDD darbinieks tās nosūtīs Ārlietu ministrijai, kas savukārt tās nodos izdevējvalsts kompetentajai institūcijai.

Gaidāms jauns vadītāja apliecības dizains

Atbilstoši Eiropas Savienības (ES) direktīvas prasībām pārstrādāts arī vadītāja apliecības paraugs, kā arī tajā ietveramā informācija.

A.Korbe skaidro, kādas izmaiņas ir gaidāmas: "Eiropas dokumenti stingri nosaka, ka vadītāja apliecībām visās ES dalībvalstīs turpmāk jābūt izgatavotām no jauna materiāla – polikarbonāta, bet informācijai tajās jābūt iestrādātai, izmantojot jaunu tehnoloģiju – lāzergravēšanu. Bez tam stingri noteikta kārtība, kādiem pretviltošanas elementiem obligāti jābūt iekļautiem apliecības izgatavošanas procesā, lai aizsargātu apliecības pret iespējamiem viltojumiem. Tāpat direktīva nosaka iekļaujamās informācijas apjomu un izkārtojumu uz apliecības, kas nodrošinātu vieglāku apliecību pārbaudi un vienādu informācijas nolasīšanu jebkurā ES valstī. Šo prasību nodrošināšanai apliecībām ir nepieciešams veidot jaunu dizainu, ņemot vērā direktīvā norādītās obligātās prasības. Izmērs saglabāsies iepriekšējais – kredītkartes formāts."

"Ar grozījumiem tiks ietaupīti gan administratīvie, gan finanšu līdzekļi: apliecības vairs nepārsūtīs no institūcijas uz institūciju."

CSDD Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste arī norāda, ka iedzīvotājiem nav jāsatraucas par laika vai līdzekļu patēriņu, jo esošās vadītāja apliecības varēs izmantot atbilstoši to derīguma termiņam. Savukārt jaunā parauga apliecības no 2013.gada tiks izsniegtas jaunajiem transportlīdzekļu vadītājiem, kā arī tiem vadītājiem, kuru apliecībām būs beidzies derīguma termiņš, vai vadītājiem, kuru apliecības ir pazudušas vai nozagtas.
Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI