SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. janvārī, 2013
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Drošība
1
7
1
7

Visā ES ieviestas viena parauga vadītāja apliecības. Kā notiks dokumentu nomaiņa?

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iepriekšējā parauga transportlīdzekļu vadītāju apliecības Latvijā izsniedza kopš 2004.gada. Kopumā izdots apmēram 2 miljoni apliecību.

Avots: CSDD

No 2013.gada 19.janvāra visā Eiropas Savienībā (ES) tiek izsniegtas vienota parauga vadītāja apliecības. Šāda kārtība izveidota, lai atvieglotu transportlīdzekļu vadītāju mobilitāti, nodrošinātu lielāku aizsardzību pret krāpniecību un paaugstinātu ceļu satiksmes drošību.
Šajā skaidrojumā par to, kā notiek vadītāja apliecību nomaiņa Latvijā un kādas izmaiņas vēl jāņem vērā.
īsumā

Eiropas Savienībā viena parauga vadītāju apliecības:

  • visā ES izsniedz kopš šā gada 19.janvāra;
  • pāreja notiek pakāpeniski, līdz vadītāja apliecībai beidzas norādītais termiņš;
  • atvieglos vadītāja apliecības atpazīstamību ES;
  • ir pievienoti pretviltošanas elementi;
  • ir kredītkartes formātā;
  • būs regulāri jāatjauno.

Pārņemot ES Direktīvas 2006/126/EK par vadītāju apliecībām prasības, Latvijā Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) jau izsniedz jaunā parauga vadītāja apliecības. Tāpat izsniedz arī jaunā parauga braukšanas mācību atļaujas jeb "baltās tiesības". Direktīvas prasības skar arī tos, kuri vēlas iegūt motocikla vadītāja apliecību, – ir paaugstināts minimālais vecuma slieksnis.

Viena parauga apliecības

ES direktīva par vadītāju apliecībām noteic, ka nolūkā uzlabot apliecību drošību un atpazīstamību no 2013.gada 19.janvāra visās ES un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīs transportlīdzekļu vadītājiem jāizsniedz jaunā parauga vadītāja apliecība.

CSDD sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Bērziņa norāda, ka galvenais ieguvums no šīs jaunās kārtības būs viena parauga vadītāja apliecības visā Eiropā. Līdz šim ES dalībvalstīs bija derīgas ap 110 dažāda veida vadītāja apliecības. Šāda situācija radīja pārskatāmības problēmas gan pašiem pilsoņiem, gan policijas darbiniekiem un iestādēm, kas ir atbildīgas par vadītāja apliecību izmantošanu, kā arī veicināja apliecību viltošanu.

Pāreja pakāpeniska

Lai arī izmaiņas stājās spēkā no šī gada 19.janvāra, CSDD autovadītājiem jaunā parauga vadītāja apliecības izsniedz jau no 2.janvāra. Tomēr tas nenozīmē, ka visiem nu jādodas vecās apliecības apmainīt pret jaunām. "Pāreja uz jaunā parauga vadītāja apliecībām Latvijā notiks pakāpeniski, līdz ar to esošās vadītāja apliecības ir derīgas līdz uz tām norādītajam termiņam. Protams, iepriekšējā parauga vadītāja apliecību pret jauno priekšlaicīgi var apmainīt jebkurš auto vadītājs, kurš to vēlas," stāsta I.Bērziņa.

Šobrīd jaunās apliecības tiek izsniegtas,

  • ja vadītāja apliecību saņem pirmo reizi,
  • ja vecā apliecība ir bojāta, pazaudēta vai nozagta
  • ja vecajai vadītāja apliecībai ir beidzies derīguma termiņš,
  • pēc individuālas vēlēšanās.

I.Bērziņa uzsver, ka cilvēki tiek aicināti mainīt vadītāja apliecības tad, kad tām beidzas derīguma termiņš. Maksa par vadītāja apliecības nomaiņu ir 15,50 latu.

Latvijā vadītāja apliecības galvenokārt tiek izsniegtas uz pieciem vai desmit gadiem, tāpēc pakāpeniska pāreja uz jaunā parauga apliecībām tiks pabeigta 2022.gada beigās.

Vizuālas izmaiņas

Jaunās apliecības saglabās jau ierasto kredītkartes formātu, arī vizuāli tās izskatīsies līdzīgas iepriekšējai apliecībai. Jaunajām tiesībām pievienoti pretviltošanas elementi, piemēram, mainīgs lāzergravēts attēls, kas ietver apliecības turētāja fotogrāfiju un dzimšanas datumu; burtu "LV" kustīgs attēls; izcelta reljefa drošības elements – ar tausti jūtamas burtu "CSDD" kontūras. Apliecības aizmugurē papildināts kategoriju saraksts – attiecīgi pievienotas AM un A2 kategorijas.

Papildus ES direktīvā noteikts, ka dalībvalstīm, ja tās vēlas, apliecībā atļauts iestrādāt mikročipu, kas to pasargātu no viltojumiem, bet Latvijā izlemts to nedarīt.

"Esošās vadītāja apliecības Latvijā ir derīgas līdz norādītajam termiņam."

CSDD Kvalifikācijas daļas priekšnieks Juris Teteris skaidro: "Mikročipu ieviešana ir brīvprātīga – katra valsts izvēlas, vai savās vadītāju apliecībās ievietot to vai ne. Princips ir šāds: direktīva nosaka, ka mikročipā valstis var ievietot to informāciju, kas jau ir redzama uz vadītāja apliecības. Ja valsts vēlas ievietot vēl kādu papildu informāciju, to drīkst darīt, tikai tad jāievēro visas personu datu aizsardzības tiesības un šo ievietojamo informāciju jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju (EK). Mēs analizējām šī mikročipa lietderīgumu un vismaz pagaidām neredzējām iemeslu papildus sadārdzināt vadītāja apliecību, tāpēc pagaidām Latvijā izdotajām vadītāja apliecībām šī mikročipa nebūs."

Samazinās krāpniecības iespējamību

Latvijā un arī citās ES valstīs autovadītāja apliecību var izmantot arī kā identifikācijas dokumentu, tādēļ ir svarīgi samazināt krāpšanos ar vadītāja apliecībām. Jaunās vadītāja apliecības viltošanas iespējamība ir samazināta. To palīdzēs panākt elektroniska datu apmaiņas sistēma, kas darbosies visā Eiropā un administratīvajām iestādēm atvieglos vadītāja apliecību pārvaldīšanu. Šobrīd sistēma ir tapšanas stadijā.

J.Teteris skaidro: "Par sistēmas izstrādi atbildīga ir Eiropas Komisija. Vienotā kārtība paredzēta tam, lai valstu reģistri varētu apmainīties ar informāciju par vadītāju apliecībām. Plānots viens centrālais punkts Eiropā, Briselē, ko uzturēs Eiropas Komisija. Tad caur šo centrālo punktu, piemēram, mēs Latvijā varēsim noskaidrot, vai konkrētajam cilvēkam patiešām ir bijusi Francijā izdota konkrētā vadītāja apliecība."

CSDD pārstāvis arī norāda, ka sistēma sāks darboties pāris mēnešu laikā, un Latvija varētu būt viena no pirmajām valstīm, kas tai pievienosies. "Tad citas valstis varēs pārbaudīt mūsu vadītāju apliecības," tā J.Teteris.

Lai arī elektroniskā datu apmaiņas sistēma drīzumā būs izstrādāta, CSDD Kvalifikācijas daļas priekšnieks atzīst, ka ir valstis, kuras nav gatavas tai pievienoties uzreiz. "IT sistēmu attīstība dažādās ES valstīs ir visai atšķirīgā līmenī, un mēs nelolojam cerības, ka jau uzreiz šajā sistēmā mēs varēsim pārbaudīt visu ES valstu vadītāju apliecības. Tas kā minimums ir vismaz gada jautājums," stāsta CSDD pārstāvis.

Regulāra apliecību atjaunošana

Jaunās vadītāja apliecības uzlabos ceļu satiksmes drošību, jo ir noteikti konkrēti termiņi, kad apliecība būs jāatjauno. Līdz ar to tiks aktualizēta personas fotogrāfija, kā arī kartē iestrādātos aizsardzības elementus varēs regulāri atjaunināt atbilstoši jaunajām tehnoloģijām. Dalībvalstu rīcībā būs jaunākā informācija par vadītāja apliecību apriti.

Ceļu satiksmes likuma 22.pants noteic, ka Latvijā automobiļu un motociklu vadītājiem apliecības būs jāatjauno ik pa 10 gadiem, savukārt autobusu un smago kravas automobiļu vadītājiem apliecība jāatjauno ik pa 5 gadiem. Papildus ES direktīva paredz, ka autobusu un smago kravas automobiļu vadītājiem jaunas apliecības saņemšanai jāiziet medicīniskā pārbaude.

Automobiļu un motociklu vadītājiem paliek spēkā esošā kārtība, ka medicīniskā pārbaude ir jāiziet ik pēc 10 gadiem, personām pēc 60 gadu vecuma sasniegšanas — ik pēc trim gadiem.

Izmaiņas mazāk aizsargātiem satiksmes dalībniekiem

Direktīvas prasības labāk aizsargās mazāk pasargātos satiksmes dalībniekus. Proti, izmaiņas ir gan transportlīdzekļu kategoriju sadalījumā, gan vecuma sliekšņa paaugstināšanā.

Mopēdi tagad ir iedalīti jaunā transportlīdzekļu kategorijā – AM. Mopēdu vadītāja apliecības saņemšanai būs nepieciešams sekmīgi nokārtot teorētisko zināšanu pārbaudījumu. Ir ieviesta jauna transportlīdzekļu kategorija motocikliem A2 – šīs kategorijas vadītāja apliecību varēs iegūt no 18 gadu vecuma.

"Latvija būs viena no pirmajām valstīm, kas pievienosies elektronisko datu apmaiņas sistēmai."

Vecuma ziņā jauniem ceļu satiksmes dalībniekiem pastāv augstāks risks iekļūt satiksmes negadījumos, tāpēc veiktas izmaiņas, kas saistītas ar minimālā vecuma paaugstināšanu, lai vadītu motociklus. Turpmāk A kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības varēs iegūt personas, kas sasniegušas 24 gadu vecumu. Tas nozīmē, ka ir nepieciešama vismaz 4 gadu braukšanas pieredze ar mazākas jaudas motocikliem pirms saņemt vadītāja apliecību ar jaudīgākiem motocikliem.

Bet jāņem vērā, ka A kategorijas vadītāja apliecību var iegūt persona, kas sasniegusi 20 gadu vecumu, ja tās A2 kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs ir vismaz divi gadi. Ministru kabineta noteikumi Nr.103 "Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība" precizē vadītāja kvalifikācijas iegūšanas kārtību.
Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI