SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. decembrī, 2014
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
5
24
5
24

Autovadītāja veselības pārbaude: ja tās nav, nav spēkā arī šofera tiesības

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vadītāja veselības izziņas pierastajā papīra formātā vairs netiek izsniegtas. Informāciju par pēdējo veikto veselības pārbaudi vadītājs var uzzināt CSDD Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

LV portāla infografika

Lai cilvēks likumīgi vadītu transportlīdzekli, ir nepieciešami vairāki dokumenti - vadītāja apliecība, transportlīdzekļa tehniskā pase, izziņa, ka vadītāja veselības stāvoklis ļauj vadīt spēkratu, obligātā civiltiesiskā apdrošināšana, apliecinājums, ka automobilim veikta tehniskā apskate un citi. Taču pēdējā laikā zināmu satraukumu viesusi ceļu policijas īpašā interese par vadītāja medicīniskās izziņas esamību vai neesamību, ar to saprotot arī šā dokumenta derīguma termiņu. Šeit jāpiebilst - šādas policijas rūpes ir pamatotas: šogad autoavārijās, domājams, veselības problēmu dēļ bojā jau ir gājuši pieci autovadītāji.
īsumā
  • Transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nedrīkst izmantot, ja vadītājs nav veicis kārtējo vai pirmstermiņa veselības pārbaudi.
  • Ja ceļu policists konstatē, ka transportlīdzekļa vadītājam nav derīgas medicīniskās izziņas, ar šo brīdi stājas spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību aizliegums.
  • Transportlīdzekļa vadītāja kārtējo veselības pārbaudi veic īpaši sertificēts ģimenes ārsts vai ārstniecības iestādē izveidota ārstu komisija.
  • Informācija par medicīnisko pretindikāciju esamību vai neesamību transportlīdzekļa vadītājam tiek fiksēta Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.
  • Veselības izziņas pierastajā papīra formātā vairs netiek izsniegtas.

Reģistru informācija liecina, ka šobrīd Latvijā ir izsniegti 846 tūkstoši transportlīdzekļu vadītāju apliecību, bet 120 tūkstošiem vadītāju dažādu iemeslu dēļ nav medicīnisko izziņu, un tas viņiem būtībā liedz sēsties pie stūres.

Nav medicīniskās izziņas, nav vadītāja tiesību

Kad tālajā 1896.gadā starptautiskās izstādes laikā Londonā pašgājēja ekipāža uzbrauca cienījamai misis Brigitai Driskolai, cilvēki saprata, ka automašīna, gluži tāpat kā, piemēram, šaujamierocis, ir paaugstinātas bīstamības objekts. Augot šā cilvēka lolotā motorizētā palīga upuru skaitam, ļaudis sāka aizdomāties par drošu braukšanu, tostarp adekvātu tā vadītāja rīcību.

Mūsdienās, kad pa Latvijas ceļiem visos virzienos kursē desmitiem tūkstošu dažādu veidu transportlīdzekļu, vadītāja veselības stāvoklim šajos stresa apstākļos ir īpaša nozīme.

Tāpēc Ceļu satiksmes likumā noteikts, ka transportlīdzekļu vadīšanas tiesības un transportlīdzekļu vadītāja apliecību var iegūt likumā noteikto vecumu sasniegusi persona, kura cita starpā noteiktajā kārtībā ir veikusi veselības pārbaudi un kurai nav konstatētas medicīniskas pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai.

Šo informāciju par medicīnisko pretindikāciju esamību vai neesamību transportlīdzekļa vadītājam ārstniecības personas (kuras ieguvušas attiecīgu sertifikātu) sniedz Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD), un tas tiek fiksēts Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā. Līdz ar to veselības izziņas pierastajā papīra formātā vairs netiek izsniegtas.

Izrietoši no iepriekšteiktā medicīniskā izziņa ikdienā līdzi nav jāvadā un ceļu policijai apturēšanas gadījumā nav jāuzrāda, bet veselības pārbaudes derīguma termiņu aizmāršīgi vadītāji var pārbaudīt CSDD e-pakalpojumu vietnes datubāzē.  Turklāt to būtu derīgi izdarīt, pirms nejaušā kārtā notikusi satikšanās ar ceļu policistu un tiek konstatēts, ka veselības pārbaude veikta senāk, kā to pieļauj tiesību akti.

Reģistra datu aizsardzība tiek nodrošināta atbilstoši Fizisko personu datu aizsardzības likumam un vairākiem Ministru kabineta (MK) noteikumiem.

Sods par auto vadīšanu bez veselības pārbaudes – 40 eiro

Ceļu satiksmes likuma 30.pants nosaka - transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nedrīkst izmantot, ja vadītājs nav veicis kārtējo vai pirmstermiņa veselības pārbaudi.

"Ja policists konstatē, ka transportlīdzekļa vadītājam nav derīgas medicīniskās izziņas, ar šo brīdi stājas spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību aizliegums," skaidro Valsts policijas (VP) Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis. "Tas nozīmē, ka vadītājs vairs nedrīkst vadīt auto, kaut arī līdz galamērķim braucams vēl krietns gabals.

Tāpat transportlīdzekļa vadītājam, atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.4 pantam, par vispārīgo ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem uzliek naudas sodu 40 eiro apmērā, kā arī tiek izņemtas vadītāja tiesības līdz brīdim, kad persona iziet medicīnisko pārbaudi. Par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu izdara attiecīgu ierakstu Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

Gadījumā ja noticis negadījums, neskatoties uz to, vai avārijā iesaistītais ir cietušais vai tās izraisītājs, ja vadītājam nav derīgas medicīniskās izziņas, iestājas iepriekšminētā situācija - stājas spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību aizliegums. Par to sastāda administratīvā pārkāpuma protokolu un piemēro attiecīgo sodu.

"120 tūkstošiem vadītāju dažādu iemeslu dēļ nav medicīnisko izziņu."

Lai atgūtu vadītāja tiesības, personai ir jāsamaksā uzliktais sods un jāapstiprina, ka ir izieta medicīniskā pārbaude, ko policija var pārbaudīt CSDD reģistrā.

Papildus jāpiebilst, ka vadītāji visai bieži jauc divus terminus – tiesību atņemšana un tiesību aizturēšana. Tiesības atņem uz noteiktu laiku, kas paredzēts konkrētā sankcijā, savukārt tiesības aiztur līdz konkrētam brīdim; šajā gadījumā - līdz tiek izieta medicīniskā pārbaude."

Kā zināms, lai veiktu auto tehnisko apskati, kārtojot naudas lietas, CSDD lūdz uzrādīt vadītāja apliecību.

"Ja vadītājam ir beidzies medicīniskās izziņas termiņš, apliecība netiek aizturēta," informē CSDD Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Agnese Korbe. "Taču, ja CSDD konstatē šādu faktu, tad atgādinām, ka medicīnas izziņas termiņš ir beidzies un viņam ir jādodas pie ārsta."

Par vadītāju veselības pārbaužu problēmas aktualitāti liecina VP statistika. Šā gada vienpadsmit mēnešos par neizietu obligāto medicīnisko pārbaudi kopumā aizturētas 611 vadītāju apliecības. Arī pēdējā mēneša laikā (līdz 8.decembrim) no vadītāja apliecībām uz laiku nācies šķirties jau 95 transportlīdzekļu vadītājiem.  

Ārsta izziņas derīgas desmit, piecus un trīs gadus

Ceļu satiksmes likuma 30.pants nosaka - transportlīdzekļa vadītāja veselības kārtējo pārbaudi veic:

1) AM, A1, A, B1, B un BE kategorijas transportlīdzekļu vadītājiem, kā arī traktortehnikas un citu pašgājēju mašīnu vadītājiem ik pēc 10 gadiem, personām pēc 60 gadu vecuma sasniegšanas — ik pēc trim gadiem;

2) C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E un DE kategorijas transportlīdzekļu vadītājiem, kā arī tramvaju un trolejbusu vadītājiem ik pēc pieciem gadiem, personām pēc 60 gadu vecuma sasniegšanas — ik pēc trim gadiem.

Pārbaudes kārtību regulē MK noteikumi

Kārtību, kā veicamas transportlīdzekļu vadītāju medicīniskās pārbaudes, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.940 "Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par pirmstermiņa veselības pārbaudes izdevumu segšanas kārtību".

Minētais normatīvais akts noteic, ka transportlīdzekļa vadītāja kārtējo veselības pārbaudi pēc viņa izvēles veic ģimenes ārsts, kura veselības aprūpē viņš atrodas vismaz sešus mēnešus, vai ārstniecības iestādē izveidota ārstu komisija, kuru vada ģimenes ārsts vai internists un kuras sastāvā darbojas rinda speciālistu – neirologs, oftalmologs, narkologs, ķirurgs un citi.

Šādas ārstniecības iestādēs izveidotas ārstu komisijas ir atrodamas internetā. Pakalpojuma izmaksas ir ļoti dažādas: tās svārstās no 20 līdz 30 un vairāk eiro.

Veselības pārbaudes mērķis ir izvērtēt transportlīdzekļa vadītāja veselības stāvokli un noteikt, vai vadītājam vai vadīšanas tiesību pretendentam nav šajos noteikumos minētās medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai.

Ģimenes ārsts vai ārstu komisijas vadītājs divu darbdienu laikā pēc veselības pārbaudes atzinumu par transportlīdzekļa vadītāja vai pretendenta pirmreizējā vai kārtējā veselības pārbaudē konstatētajiem faktiem ievada Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā un traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā. Piemēram, informāciju par briļļu nepieciešamību, par dzirdes palīgierīcēm, par locekļu protēzēm/ortēzēm.

"Veselības izziņas pierastajā papīra formātā vairs netiek izsniegtas."

Autovadītājam pašam jādodas uz CSDD reģistrēt jauniegūto medicīnisko izziņu, ja, piemēram, ģimenes ārstam nav piekļuves CSDD datu reģistram.

Savukārt, ja vadītājs nav apmierināts ar ģimenes ārsta vai komisijas lēmumu, viņš to var apstrīdēt mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas, iesniedzot attiecīgu iesniegumu Veselības inspekcijā. Savukārt Veselības inspekcijas lēmumu mēneša laikā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā var pārsūdzēt tiesā.

Ja pirmreizējā, kārtējā vai pirmstermiņa veselības pārbaudē ir konstatētas medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai, atkārtotu transportlīdzekļa vadītāja medicīnisko pārbaudi veic tajā ārstniecības iestādē, kurā tika konstatētas medicīniskās pretindikācijas, izņemot gadījumu, ja transportlīdzekļa vadītājs vai vadītāja tiesību pretendents ir pārreģistrējies pie cita ģimenes ārsta un ir tā aprūpē vismaz sešus mēnešus vai attiecīgā ārstu komisija ir likvidēta.

Pretindikāciju "buķete"

MK noteikumu Nr.940 pirmajā pielikumā detalizēti uzskaitītas medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļu vadīšanai.

Ģimenes ārsts vai ārstu komisija liegs vadīt transportlīdzekli, ja tiks konstatētas neiroloģiskās slimības un sindromi, garīgi traucējumi, redzes un dzirdes traucējumi, iekšķīgas slimības, traumas un to sekas.

Būtiska pretindikācija ir alkohola, narkotisko un psihotropo vielu lietošana vai atkarība. Tajā pašā laikā tabaka šajā sarakstā netiek iekļauta.

Ārsti uzskata, ka viens no svarīgākajiem autovadītāju veselības riskiem ir saistīts ar augstu asinsspiedienu, ko visai bieži konstatē vīriešiem pēc četrdesmit gadiem.

Jāņem arī vērā, ka ģimenes ārsts vai komisija var saīsināt medicīniskās izziņas derīguma laiku, ja veselības pārbaudē tiek prognozēta vadītāja veselības stāvokļa pasliktināšanās vai slimības uzliesmojums. Taču medicīnas izziņas derīguma termiņš nedrīkst būt īsāks par vienu gadu.

Vadītājiem, kuriem ir vājība pret apreibinošām vielām, īpaša uzmanība jāpievērš minēto MK noteikumu 13.1punktā noteiktajam: "Transportlīdzekļa vadītājam, kurš sodīts par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē vai reibumā, veic pārbaudi pie narkologa, lai izvērtētu nepieciešamību nodrošināt narkoloģisko ārstēšanu. Ja narkologs transportlīdzekļa vadītājam konstatē kādu šo noteikumu 1.pielikuma III nodaļā minēto medicīnisko pretindikāciju transportlīdzekļa vadīšanai, transportlīdzekļa vadīšanas tiesības var atgūt tikai pēc ārstēšanās, objektīvi pierādot vismaz vienu gadu stabilu remisiju, ko apliecina ārstējošā narkologa atzinums. Atzinumu persona iesniedz specializētajā medicīniskajā komisijā."

Normatīvā akta 3.nodaļā ir noteikta kārtība, kā VP amatpersonas pieņem lēmumu par transportlīdzekļa vadītāja nosūtīšanu uz pirmstermiņa veselības pārbaudi, ja ir pamatotas aizdomas, ka transportlīdzekļa vadītājam ir medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai, bet 5.nodaļā – kā atņem transportlīdzekļa vadīšanas tiesības personām, kurām ir medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļu vadīšanai.

Labs saturs
24
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI