SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. jūnijā, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tieslietas
1
16
1
16

Īpašuma ierakstīšana zemesgrāmatā būs vienkāršāka

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uz īpašnieka iesnieguma pamata turpmāk zemesgrāmatā varēs grozīt ierakstus, kas tieši neattiecas uz īpašuma tiesībām.

FOTO: Boriss Koļesņikovs

15. jūnijā „Latvijas Vēstnesī” izsludināti Saeimas pieņemtie grozījumi Zemesgrāmatu likumā, kas īpašumu ierakstīšanas procesu zemesgrāmatā vērtīs gan raitāku, gan lētāku lielākam personu lokam, nekā tas bija līdz šim. Ir arī padarītas efektīvākas procedūras, kas saistītas ar nekustamā īpašuma īpašnieka personas datu, piemēram, vārda, uzvārda, personas koda, vai nekustamā īpašuma identificējošo datu, piemēram, adreses, grozīšanu. Grozījumi stāsies spēkā 29. jūnijā.

Nostiprinājuma lūgumus apliecinās arī zemesgrāmatā

Uz iesnieguma pamata turpmāk zemesgrāmatā varēs grozīt ierakstus, kas tieši neattiecas uz īpašuma tiesībām. Šādām izmaiņām zemesgrāmatas ierakstā vairs nebūs nepieciešams nostiprinājuma lūgums.

"Ja, piemēram, zemes īpašnieks būs mainījis vārdu vai uzvārdu vai ja īpašumam būs mainīta adresācija, tad apliecināt nostiprinājuma lūgumu vairs nebūs obligāti jādodas pie notāra. Zemesgrāmatu nodaļā uz īpašnieka iesnieguma pamata (norādot dokumentu, kas apliecina datu maiņu) zemesgrāmatas tiesnesis veiks izmaiņas zemesgrāmatas reģistrā, pirms tam pārliecinoties par datu atbilstību valsts elektroniskajā informācijas sistēmā," skaidro Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre Karīna Korna.

Par šīm izmaiņām ir jāmaksā valsts nodeva tādā pašā apmērā kā līdz šim, bet īpašniekam atkritīs samaksa notāram par nostiprinājuma lūguma apliecināšanu.

"Īpašumu ierakstot zemesgrāmatā, vairs nebūs nepieciešams notariāli apstiprināts paraksts juridiskajām personām, kuras ir reģistrētas publiskajos reģistros, ko vada Uzņēmumu reģistrs."

Saistībā ar nostiprinājuma lūgumiem ir vēl patīkamas izmaiņas – īpašumu ierakstot zemesgrāmatā, vairs nebūs nepieciešams notariāli apstiprināts vai bāriņtiesas apliecināts paraksts juridiskajām personām, kuras ir reģistrētas publiskajos reģistros, ko vada Uzņēmumu reģistrs – Komercreģistrā, Uzņēmumu reģistrā, Biedrību un nodibinājumu reģistrā u.tml., izņemot reliģiskās organizācijas (jo reliģiskajām organizācijām ir sarežģīta amatpersonu noskaidrošanas kārtība). Notariāli vai bāriņtiesas neapstiprināti paraksti uz nostiprinājuma lūguma derēs gadījumos, ja lūgums pamatots:

  1. uz tiesas nolēmumu,
  2. uz notariālu aktu,
  3. uz administratīvo aktu par īpašuma tiesību atjaunošanu,
  4. uz līgumu par īpašuma tiesību iegūšanu uz nekustamu īpašumu, privatizējot valsts vai pašvaldības īpašumus,
  5. uz būvvaldes izziņu par ēkas statusu un aktu par ēkas pieņemšanu ekspluatācijā.

Līdz šim likums paredzēja, ka notariāls vai bāriņtiesas apliecinājums, ierakstot īpašumu zemesgrāmatā, nebija nepieciešams tikai privātpersonām.

Derēs izdruka no internetbankas

Turpmāk, lai apliecinātu valsts nodevas samaksu, nostiprinājuma lūdzējs varēs iesniegt paša parakstītu maksājuma uzdevuma izdruku no internetbankas ar skaidri identificējamu norādi, kas un par ko samaksu veic. Par to, vai maksājums tiešām veikts un nauda Valsts kasē ieskaitīta, pārliecināsies zemesgrāmatas nodaļas tiesnesis.

"Lai apliecinātu valsts nodevas samaksu, nostiprinājuma lūdzējs varēs iesniegt paša parakstītu maksājuma uzdevuma izdruku no interneta bankas."

"Gribu uzsvērt, ka tagad arī uz vietas zemesgrāmatu nodaļā var norēķināties ar maksājumu karti, kas ir daudz ērtāk. Agrāk zemesgrāmatu nodaļās bija atvērtas komercbanku filiāles, kurās varēja veikt maksājumus un par to tika ieturēta diezgan liela komisijas maksa. Bet klientu ērtību labad tagad pašās zemesgrāmatu nodaļās ir termināļi, kur klienti var veikt maksājumus, tūlīt pat arī saņemot maksājumu apliecinošu dokumentu," saka K. Korna. "Par šo pakalpojumu – termināļa izmantošanu – komisijas maksa netiek ieturēta. Par to pati esmu pārliecinājusies."

Izskatīšanas termiņi nav mainīti

K. Korna teic, ka sākotnēji bijis ierosinājums arī samazināt iesniegumu izskatīšanas termiņus. Taču ņemot vērā to, ka patlaban tiek veikti grozījumi likumā "Par tiesu varu", kas, visticamāk, noteiks, ka zemesgrāmatu tiesnešiem no nākamā gada janvāra tiks uzliktas papildu funkcijas, arī turpmāk iesniegumu izskatīšanas maksimālais termiņš paliks 10 dienas.

"Zemesgrāmatu tiesneši jau tāpat mēģina lietas izskatīt īsākā laikā. Ja vien var, iesniegumus izskata pāris dienās – īpaši nodaļās ārpus Rīgas," zina teikt parlamentārā sekretāre. "Turklāt nebūtu pareizi uzlikt lielākus pienākumus tiesnešiem, vienlaikus samazinot termiņus iesniegumu izskatīšanai. Tādēļ lietu izskatīšanas termiņi palika iepriekšējie."

Minētie grozījumi spēkā stāsies 29. jūnijā.

Jaunums – maksātnespējas atzīme

Ir jaunums arī saistībā ar maksātnespējas atzīmju reģistrēšanu īpašumam. Šis grozījums Zemesgrāmatu likumā attiecas tikai uz tiem gadījumiem, kad notiek nekustamā īpašuma pirmreizēja reģistrācija konkrētai personai. Ja personai jau būs iepriekš reģistrēts īpašums vai pat vairāki īpašumi, tad maksātnespējas atzīme uz tiem reģistrēta netiks.

"Nav noslēpums, ka daļa parādnieku visādā veidā cenšas izvairīties no parādu atmaksāšanas. Piemēram, cilvēks, kas atrodas maksātnespējīgo personu reģistrā, manto nekustamo īpašumu. Ja šis cilvēks atnāk ar nostiprinājuma lūgumu reģistrēt īpašuma tiesības uz mantoto īpašumu, vispirms uz šo īpašumu tiks reģistrēta maksātnespējas atzīme un tikai pēc tam – īpašumtiesības," skaidro K. Korna.

"Īpašniekam būs ierobežotas tiesības ar nekustamo īpašumu rīkoties jeb atsavināt tikmēr, kamēr reģistrētā maksātnespējas atzīme netiks dzēsta."

Tas nozīmē, ka personai būs ierobežotas tiesības ar šo nekustamo īpašumu rīkoties jeb atsavināt tikmēr, kamēr maksātnespējas atzīme netiks dzēsta. Īpašumu pārdodot, tiesu izpildītājam būs "pirmā roka".

Šis grozījums spēkā stāsies 2011. gada 1. jūlijā.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI