SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Mudīte Luksa
LV portāls
13. oktobrī, 2009
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika
5
5

Eiropas nauda gaida biznesa idejas un uzņēmīgus cilvēkus (I)

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par visu svarīgāka ir biznesa ideja nun stingra apņēmība to īstenot.

FOTO: Digital Planet Design

Šodien labi zinām, kas ir slikti. Uzņēmumi izput, bankas kredītus nedod, cilvēki paliek bez darba un ar parādiem, veselības aprūpē un izglītībā - krahs, visapkārt drūma noskaņa. Tajā pašā laikā Kalnciema iela Rīgā svin Dizaina dienas, kamerorķestris „Sinfonietta Rīga” jaunā mājvietā Spīķeru koncertzālē sniedz brīnišķīgu koncertu, cilvēki raksta biznesa plānus, liek pamatus jaunam biznesam un pat nepieļauj domu par savu cerību sagrāvi.

Katram savs bizness un sava programma

Kārlim ir divdesmit trīs gadi, viņš mācījies komerczinības un nesen nodibinājis savu uzņēmumu, kurā ražos gumijas paklājus. Biznesa lietas ir sarēķinātas, visam vajadzētu izdoties, bet ļoti noderētu piešprice valsts atbalsta veidolā.

Par to domā arī grāmatvedības uzņēmuma īpašniece no Alojas: „Saviem klientiem palīdzu rakstīt arī biznesa plānus, izstāstu par atbalsta programmām, kurās piedalīties – lai viņiem nebūtu jābrauc vairāk kā simt kilometru uz Rīgu un jāskraida pa iestādēm. Mūsu pusē pašlaik strauji attīstās bioloģisko pārtikas produktu – sīrupu, ievārījumu, sulu - ražošana, un mani klienti varētu pretendēt uz valsts atbalstu programmā „Atbalsts ieguldījumiem mikro, maziem un vidējiem komersantiem īpaši atbalstāmajās teritorijās”. Viņi iecerējuši paplašināt ražošanu, būvēt jaunu kalti. Starta kapitālu jau sagādājuši, un tagad šī programma būtu īsti vietā. Nē, pie mums pesimisma nav. Domājam, kā iet uz priekšu un attīstīties, un tikt ārā no peļķes, kurā pašlaik esam. Sliktākais ir tas, ka nav zināms, kādos apstākļos turpmāk būs jāstrādā: nodokļu politika nav pārredzama pat mēnesi uz priekšu. Kā var izstrādāt biznesa plānus un rēķināt darbību kaut vai gadu uz priekšu? Daudzi vēlētos kaut ko uzsākt, jo vairāk tādēļ, ka arī SIA dibināšanas nosacījumi tiks atviegloti, bet ļoti baida šī neskaidrība. Redzēs, ko mūsu valstsvīri izgudros, no tā viss ir atkarīgs.”

Ilze saka: „Esmu strādājusi gan valsts, gan nevalstiskajā sektorā, ieguvusi plašu pieredzi, bet jūtu – tas nebija mans aicinājums. Tagad esmu sasparojusies sākt savu biznesu, esmu arī sapratusi, ko darīšu. Starta programma topošajiem uzņēmējiem būtu īsti laikā.”

"Lai uzzinātu par uzņēmējdarbības veicināšanai pieejamām atbalsta programmām, nav jābrauc uz Rīgu un jāiet uz LIAA. Ir jāatlicina laiks, jābruņojas ar pacietību un jāpastaigā pa interneta vietnēm."

Šos uzņēmīgos ļaudis sastapu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA), kurp viņi bija atnākuši pēc padoma, kādu atbalstu varētu saņemt ar Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu.

Īstenībā, lai uzzinātu par uzņēmējdarbības veicināšanai pieejamām atbalsta programmām, sākotnēji nav jābrauc uz Rīgu un jāiet uz LIAA, bet ir jāatlicina laiks, jābruņojas ar pacietību un jāpastaigā pa interneta vietnēm. Taču, lai būtu skaidrs, vai ir vērts to darīt, turpmāk ieskats pašlaik pieejamās atbalsta programmās mazajam un vidējam biznesam.

Ko var saņemt biznesa sācēji

Tiem, kuri par savu uzņēmējdarbību tikai domā vai kuru uzņēmums nav vecāks par trim gadiem, Hipotēku bankas Atbalsta programmu pārvaldē ALTUM līdz 2012. gada 31. decembrim pieejama Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzfinansētā programma „Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai” jeb tā dēvētā Starta programma. Tajā uz atbalstu var pretendēt iedzīvotāji, kas sasnieguši 18 gadu vecumu (arī bezdarbnieki) un kam līdz šim nav piederējusi vairāk kā ceturtdaļa kapitāla daļu kādā komercsabiedrībā. Jāņem vērā, ka Starta programmā netiek pieņemti cilvēki, kuriem ir parāds Valsts ieņēmumu dienestā un kuri ir parādnieku reģistros, kā arī tie, kuru parāds Latvijas Bankas Kredītu reģistrā dzēsts mazāk nekā pirms diviem mēnešiem.

Šī ir jau otrā šāda programma. Iepriekšējās ietvaros, kas bija uzlūkojama kā izmēģinājuma projekts, tika atbalstīti aptuveni 600 biznesa sācēju, bet līdz īstenošanai nonāca mazliet vairāk nekā 300 biznesa projektu. Kā norāda ALTUM Atbalsta kredītu departamenta vadītājs Dainis Dembovskis, divas trešdaļas nodibināto uzņēmumu ir bijuši dzīvotspējīgi.

"Kopējā aizdevuma summa vienam saimnieciskās darbības uzsācējam nedrīkst pārsniegt 54 tūkst. latu."

Pašreizējās programmas kopējais finansējums ir 23 milj. latu (no ESF un valsts budžeta - 14 milj. latu, HB līdzfinansējums - 9 milj. latu). Programma darbosies līdz 2015. gada jūnijam, un paredzēts, ka tās ietvaros konsultācijas un apmācības saņems 1200 dalībnieku, bet finansiālo atbalstu – 600 biznesa sācēju.

Personas, kas vēlas sākt vai ir uzsākušas saimniecisko darbību pēdējā gada laikā, programmas ietvaros var saņemt atbalstu pilnā apjomā: 

  • konsultācijas biznesa plāna sagatavošanā un īstenošanā;
  • apmācības;
  • finansiālo atbalstu – aizdevums līdz 54 tūkst. latu; grants saimnieciskās darbības uzsākšanai līdz 3,6 tūkst. latu, bet ne vairāk kā 35% no aizdevuma summas; grants aizdevuma dzēšanai līdz 2 tūkst. latu, bet ne vairāk kā 20% no aizdevuma summas.

Personas, kuras saimnieciskās darbības ilgums pārsniedz gadu, bet nav garāks par trim gadiem, programmā varēs saņemt tikai konsultācijas un aizdevumu.

Kopējā aizdevuma summa vienam saimnieciskās darbības uzsācējam nedrīkst pārsniegt 54 tūkst. latu. Bet viņam ir jānodrošina līdzfinansējums sava biznesa plāna īstenošanai vismaz 10% apmērā no biznesa plānā paredzētās projekta summas.

D. Dembovskis uzsver, ka biznesa plānā paredzētā projekta apjoms nedrīkst pārsniegt 60 tūkst. latu, jo „bizness ir jāsāk apdomīgi, saprātīgos apjomos, to pakāpeniski paplašinot”. Ja aizdevums nepārsniegs 17,5 tūkst. latu, tad ķīla netiks prasīta. Programmas ietvaros atbalstu var saņemt viena biznesa plāna īstenošanai.

"Nav vērts izgudrot, ka neskaidrā dzīves posmā derētu šo to pamācīties un vēl saņemt kādas atbalsta naudiņas, un tālab paķert kādu nebūt biznesa ideju. Tas būs velti tērēts gan paša, gan bankas konsultanta laiks."

Konsultācijas biznesa plāna izstrādē un projekta īstenošanā iespējams saņemt HB filiālēs, kur arī pieņem pieteikumus atbalsta saņemšanai. Jau pašreizējais pieteikumu pieplūdums HB filiālēs liecina, ka konkurss iekļūšanai programmā varētu būt gana liels. Gan izvērstajā anketā, kas kalpo kā tests, gan intervijās eksperti vērtēs ne tikai kandidātu vispārējās zināšanas, bet arī psiholoģisko īpašību piemērotību komercdarbībai, cilvēka spēju iecerēto projektu aizvadīt līdz mērķim. Tests arī palīdzēs noteikt, vai un kādas apmācības cilvēkam nepieciešamas.

Taču par visu svarīgāka ir biznesa ideja. Nākamajam vai jau esošajam jaunajam uzņēmējam ir skaidri jāzina, kādu produktu ražošanā vai pakalpojumu sniegšanā uzņēmums specializēsies, kādi izdevumi un ieņēmumi sagaidāmi, kas būs pircēji, kāda attiecīgajā tirgū ir konkurence. Nav vērts gudrot, ka neskaidrā dzīves posmā derētu šo to pamācīties un vēl saņemt kādas atbalsta naudiņas, un tālab paķert kādu nebūt biznesa ideju. Tas būs velti tērēts gan paša, gan bankas konsultanta laiks.

Biznesa sācējiem, kam ir nepietiekamas teorētiskās un praktiskās zināšanas komercdarbībā un biznesa plāna sagatavošanā, tiks piedāvātas mācības vairākos moduļos, katrā 20 stundas: komercdarbības pamati; vadības pamati; uzņēmējdarbības tiesiskais regulējums; uzņēmuma finanšu vadība; saimnieciskās darbības uzskaite un nodokļi; mārketinga pamati. Ja zināšanu trūkums atklāsies jau projekta īstenošanas gaitā, arī tad nebūs par vēlu pieteikties vajadzīgajam mācību kursam.

Kandidātus programmā uzņems no visiem valsts reģioniem (tomēr D. Dembovskis uzsver, ka lielāka priekšroka tiks dota no galvaspilsētas tālākām vietām, lai visu krējumu nenosmeltu tradicionāli ļoti aktīvie rīdzinieki), un mācības paredzamas republikas nozīmes pilsētās.

Pašlaik norisinās iepirkuma procedūra par apmācību pakalpojumu, un tādējādi mācības varētu sākties ne agrāk par novembri. Sīkāka informācija par priekšnoteikumiem un rīcību, lai iekļūtu programmā, atrodama ALTUM interneta vietnē www.altum.lv.

Turpmāk vēl.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI